ilia24.gr
Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 23:17

Ανοιχτή πληγή η σχολική στέγη στην Ηλεία

 

Τα προβλήματα του 2ου Δ. Σ Γαστούνης είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου

 

Όταν ακούμε ότι κάποιοι μαθητές καταλαμβάνουν το σχολείο τους προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση για την επίλυση προβλημάτων τους, άλλοι τους αναθεματίζουμε και άλλοι συντασσόμαστε μαζί τους. Είναι πράγματι περιπτώσεις που τα παιδιά υπερβάλλουν. Προβαίνουν στην ακραία ενέργεια της κατάληψης νομίζοντας πως είναι παιχνίδι. Ωστόσο δεν είναι πάντοτε έτσι. Οι μαθητές έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να φοιτούν σε κτήρια λειτουργικά και ασφαλή.

Το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών κτηρίων στην Ηλεία, έρχεται στην επιφάνεια με αφορμή αυτή τη φορά τα τεκταινόμενα στο 2ο Δημοτικό σχολείο της Γαστούνης. Η Δ/νση του σχολείου υποψιάζεται  ότι το σχολικό κτήριο παρουσιάζει σοβαρά στατικά προβλήματα. Για το θέμα  αυτό ενημέρωσε το Υπ. Παιδείας το οποίο έστειλε μηχανικούς για να εξετάσουν το κτήριο. Δάσκαλοι γονείς παράγοντες του δήμου, ακόμη και ο συμπολίτης υφυπουργός Παιδείας, συμπολίτης μας Δ. Μπαξεβανάκης υποστηρίζουν ότι το κτήριο είναι επικίνδυνο. Ο  δήμαρχος Καστρινός αποφασίζει την διακοπή της λειτουργίας του, αλλάζει γνώμη λίγο μετά και τελικά επιφυλάσσεται εν αναμονή του πορίσματος των αρμοδίων Τεχνικών υπηρεσιών του Υπ. Παιδείας. Οι γονείς στην προχθεσινή γενική συνέλευση ζήτησαν να  γίνουν υπαίθρια τα μαθήματα για να μην αντιμετωπίσουν κίνδυνο τα παιδιά τους.

Η κατάσταση σε σχέση με το συγκεκριμένο σχολείο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ωστόσο το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο νομό μας είναι μεγάλο και χρόνιο.

Βασικός παράγοντας που συνδέεται ευθέως με το ζήτημα αυτό είναι η υψηλή  σεισμικότητα της περιοχής μας. Τα παλαιά κτήρια που έχουν κατασκευαστεί χωρίς την εφαρμογή των νεότερων αντισεισμικών κανονισμών είναι προφανώς ευάλωτα και υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορούν να αποτελέσουν παγίδα.

Για αυτόν το λόγο χρειάζεται μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα από την πλευρά των αρχών.

Απαιτείται επίσης  μελέτη και σχεδιασμός για την ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων και την δημιουργία νέων σύγχρονων κτηρίων που θα δώσουν οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.

Οι  σεισμοί του 2008 άφησαν πληγές  στη σχολική στέγη που ακόμα δεν έχουν κλείσει, εξ  αιτίας, πρωτίστως της ολιγωρίας των δημοτικών αρχών, υπάρχουν ακόμα μαθητές που στεγάζονται σε λυόμενα, όπως επίσης και σχολεία…  περιπλανώμενα.

Να θυμηθούμε ότι το 1ο Λύκειο Πύργου, αν και δαπανήθηκαν εκατομμύρια για την αγορά οικοπέδου ακόμα φιλοξενείται σε πρόχειρο κατάλυμα;

Το Γυμνάσιο Σιμόπουλου;  Το  Μουσικό σχολείο Βαρθολομιού ;  Το  Ειδικό Σχολείο και το ΕΕΕΕΚ;  Το Λύκειο Καράτουλα ;  Τα δημοτικά  της Αμαλιάδας και το νηπιαγωγείο της Βάρδας ;  Τα νηπιαγωγεία του Πύργου που στεγάζονται σε ακατάλληλα παντελώς κτήρια ; Τι να πρωτοαναφέρουμε ;  Και όλα αυτά ενώ «κύλησαν» προγράμματα του ΕΣΠΑ ειδικά για σχολικά κτήρια που δεν τα εκμεταλλεύτηκαν οι αυτοδιοικητικοί μας.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

  

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.