ilia24.gr
Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 11:55

Τρία εμβληματικά έργα-επενδύσεις για την Ηλεία- Δεκατρία συνολικά-Φωτό-Βίντεο

Απόστολος Κατσιφάρας: «Ένα οραματικό σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης γίνεται πράξη»

KATSIF2

KATSIF2

Δεκατρία έργα και μελέτες, που εκτελούνται από την Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας για την Π.Ε. Ηλείας, ανακοίνωσε από την Ηλεία, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας. Μετά την τεχνική συνάντηση, που είχαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΗλείαςΓιώργου, κ. Γεωργιόπουλου, με αντικείμενο την πορεία των προγραμματισμένων έργων στην Ηλεία, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, παρουσιάζοντας τα έργα που έχουν ενταχθεί και εκείνα που βρίσκονται υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ, ανάμεσα σ’ αυτά και η Αναβάθμιση της Χερσαίας Ζώνης Κατακόλου, η πράξη ένταξης της ανάπλασής της, η οποία υπογράφηκε χθες, αλλά και η δημοπράτηση της κατασκευής της παράκαμψης Λαστεΐκων-Αγίου Ιωάννη.

Παρόντες στη συνάντηση αυτή, με επικεφαλής τον Περφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα ήταν ο  αντιπερ/ρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, ο αντιπερ/ρχης Οικονομικών, Π. Μπράμος, ο αντιπερ/ρχης Αγροτ. ΑΝάπτ., Κ. Μητρόπουλος, ο Βοηθός Περ/ρχη Πολιτισμού, Δ. Κωσταριάς, και η περ/κή σύμ. Γ. Παπαναγιώτου-Μαρτζάκλη.

Τα δύο συγκεκριμένα έργα έχουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 27 εκατ. ευρώ, ενώ σε αυτά προστίθεται και η επαναλειτουργία του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, έργο 1,16 εκατ. ευρώ…

Για την Αναβάθμιση της Χερσαίας Ζώνης Κατακόλου και την κατασκευή στη χερσαία ζώνη νέων κτιρίων, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της ΠΔΕ και αφορά Ειδικότερα, το κτίριο Υποδοχής Επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, το Κτίριο Σεγκεν, το Κτίριο εκθέσεων Πολιτισμού που αποτελεί την μετατροπή και για την επαναχρησιμοποίηση του κτιρίου πρώην αποθηκών Σταφίδας και την Ανάπλαση της χερσαίας ζώνης βάσει κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την ασφάλεια του λιμένα κατά την είσοδο των επιβατών των κρουαζιερόπλοιων.

Ο κ. Κατσιφάρας  αναφέρθηκε στην Κατασκευή οδού Λαστείκα παράκαμψη Αγίου Ιωάννη –Κατάκολο, νέου συνδετήριου δρόμου της εθνικής οδού με αφετηρία την διασταύρωση Βουνάργου και κατάληξη την επαρχιακή οδό Πύργου Κατακόλου στην έξοδο Αγίου Ιωάννη, που έχει μήκος 3χιλ. και 300 μέτρα. Ο περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας τόνισε, πως αυτό το έργο θα συμβάλει στην αύξηση επισκεψιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο και τα Μουσεία με τα μεγαλύτερα οφέλη για την εθνική και τοπική οικονομία. Το κόστος ανέρχεται στα 13.990.164 ευρώ.

KATSIF3

KATSIF3

Ενώ για το Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων πρόσθεσε, πως για την επαναλειτουργία του, θα γίνουν εργασίες επισκευών κελύφους του κτιρίου και μουσειολογικές επεμβάσεις.

Παράλληλα, για τη βελτίωση προσβασιμότητας της επαρχιακής οδού Κατάκολο, διασταύρωσης Αγίου Ανδρέα έως είσοδο Πύργου τόνισε πως στόχος είναι  η αναβάθμιση των χαρακτηριστικών οδικής ασφάλειας και η ανάδειξη εξωραϊσμού του περιαστικού τμήματος Αγ. Ιωάννη Πύργος με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου, πεζόδρομου, δενδροφύτευσης, ηλεκτροφωτισμού. Η οδός εξυπηρετεί σύνδεση του λιμένα κρουαζιέρας με Πύργο και Αρχ. Ολυμπία, και εδώ ο Περιφερειάεχης  έδωσε έμφαση, στο ότι βρίσκονται σε συνεργασία με ΟΣΕ και ΤΡΕΝΟΣΕ για άμεση προετοιμασία για προκήρυξη της σιδηροδρομικής γραμμής , ενώ σχολίασε «Η ΟΧΕ δεν είναι ένα σχέδιο επί χάρτου αλλά μια ζωντανή, αναπτυξιακή διαδικασία, έχει προϋπολογισμό, ενταγμένα έργα και έχει και έργα που ετοιμάζουμε για να εντάξουμε στο μέλλον. Εμείς στην Περιφέρεια δε λέμε λόγια απαντούμε με έργα»

Αναλυτικότερα, εκτελούνται 13 σημαντικά έργα και μελέτες, 11 έργα που χρηματοδοτούνται από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 21.036.000 ευρώ, δυο έργα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης  ύψους 13.247.000 ευρώ, δηλαδή σύνολο άνω των 34 εκ. ευρώ. Τα έργα αυτά κατηγοριοποιούνται, σε οδικά (11) και αντιπλημμυρικά (2).  Όπως ο κ. Κατσιφάρας  επισήμανε «Η πορεία υλοποίησης βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Εκτός αυτών των έργων που εκτελούνται από την ΠΕ Ηλείας, από την έδρα της Περιφέρειας τη Δ/.νση Τεχνικών Έργων στην Ηλεία έχουμε ενταγμένα 35 έργα ύψους 64 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 7 έχουν υλοποιηθεί, τα 4 σε φάση ολοκλήρωσης, τα 2 είναι προς εκτέλεση και τα 12 προς  υλοποίηση».

Τέλος, ο κ. Γεωργιόπουλος εξέφρασε την αμέριστη χαρά και ικανοποίησή του για τα έργα που υλοποιούνται και τα νούμερα, που όπως είπε, μιλάνε από μόνα τους: «Έχουμε συνηθίσει στην Ηλεία να λέμε ότι είμαστε ένας Νομός, με πολλές δυνατότητες αλλά με πολύ περισσότερες ελλείψεις, εξαιτίας χαμένων ευκαιριών, έλλειψη προγραμματισμού και σχεδίου συνεκτικού προκειμένου να πάρουμε μια προστιθέμενη αξία σε αυτό που ο Νομός μας παρέχει ως ιστορικό φορτίο ως περιβαλλοντικό και παραγωγικό φορτίο. Γιατί δεν έχει γίνει αυτό τόσα χρόνια και γιατί με όσα είπε ο Περιφερειάρχης φαίνεται σήμερα από αυτή την περιφερειακή αρχή να γίνεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό βήμα. Τα νούμερα και οι παρεμβάσεις μιλάνε από μόνες τους. Ως περιφερειακή αρχή κάναμε μια συμφωνία ότι σε αυτή την περιφέρεια η στρατηγική, το σχέδιο, η υλοποίηση, είναι επιλογή. Δεν είναι επιλογή η διαχείριση, γιατί όταν κάνεις διαχείριση λειτουργείς αποσπασματικά όσα σπουδαία πράγματα και να κάνεις άρα δε λειτουργείς συνεκτικά αναπτυξιακά και αυτό κάνει τη διαφορά. Η ΟΧΕ είναι απτό παράδειγμα αυτής της στρατηγικής που αναπτύξαμε. Δηλώνω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου που ο Περιφερειάρχης υπέγραψε την πράξη ένταξης της χερσαίας ζώνης Κατακόλου, ένα συμβολικό έργο που χωρίς αυτό ότι περιφερειακό και να κάνεις στο Κατάκολο, το Κατάκολο δε θα φαίνεται, γιατί είναι η πρώτη εικόνα των επισκεπτών. Τα χρήματα που έχει καταφέρει ο Περιφερειάρχης να φέρει για τα έργα αυτά και η προσπαθεια όλων νομίζω ότι είναι ένα δείγμα και έπεται συνέχεια, θα σας εκπλήξουμε στην πορεία από τις ανακοινώσεις έργων».

 

πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.