ilia24.gr
Σάββατο, 21 Ιουλίου 2018 11:05

Σπάστε το απόστημα στο Κατάκολο

Να πάρουν τον βούρδουλα, αν θέλουν να προσφέρουν,  οι κυβερνητικοί

Ο τουρίστας δεν είναι αντικείμενο λαφυραγωγίας, είναι φιλοξενούμενος!

Η σημερινή ημερίδα στο Κατάκολο με την συμμετοχή τριών υπουργών,  πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών του τουρισμού και τοπικών παραγόντων της Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου, κλπ, μπορεί να εξυπηρετήσει  ένα από τα δύο: Πρώτον να δώσει μια ώθηση  στην προσπάθεια που πρέπει και που υποτίθεται πως γίνεται για την αναβάθμιση του τοπικού τουριστικού προιόντος και την μεγιστοποίηση του οικονομικού, πολιτιστικού και οικονομικού οφέλους, δεύτερον να αποτελέσει μια πολυδάπανη φιέστα δημοσχετίστικου χαρακτήρα που θα ικανοποιήσει την ματαιοδοξία και  να  αμβλύνει την λανθάνουσα κρίση ταυτότητας και  την χαμηλή αυτοεκτίμηση  ορισμένων  εκ των διοργανωτών. Η εμπειρία των Ηλείων πολιτών  και ειδικά των δημοτών Πύργου και Ολυμπίας, τους καθιστά επιφυλακτικούς με τις ημερίδες του τύπου που θα δούμε αύριο στο Κατάκολο. Έχουν ακούσει σε τέτοιους είδους  κενές περιεχομένου εκδηλώσεις, τόσα και τέτοια, που κρατούν μικρό καλάθι. 

Το τι θα παραχθεί τελικά, χρυσάφι ή άνθρακας, από την σημερινή συνάντηση θα το γνωρίζουμε σύντομα. Αυτά που θα ειπωθούν, είναι λίγο ως πολύ προβλέψιμα. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην μας πουν  γι άλλη μια φορά για «στάδιο στην Σπιάντζα και για κολυμβήτηριο στην Βολάντζα». Θέλουμε να αλλάξει η τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Κατάκολο. Αν  θέλει  πραγματικά   να κάνει κάτι γι αυτό το κλιμάκιο των κυβερνητικών και των τεχνοκρατών, που θα μας επισκεφθεί αύριο να το δείξει εμπράκτως. Φθάνουν τα μεγάλα λόγια. Χορτάσαμε από αυτά. Φθάνει η προσβολή της αισθητικής και της νοημοσύνης μας από τους κάθε είδους πάσχοντες από σύνδρομο κατωτερότητας. Οφείλουν να τους καταλάβουν οι κυβερνητικοί, να τους παρακάμψουν και να εργαστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το καλό του δικού μας τόπου και της χώρας. Να πουν συγκεκριμένα πράγματα, εφαρμόσιμα, που θα φέρουν το τέλος  του χάους, της μιζέριας και την ανυποληψίας  που χαρακτηρίζουν σήμερα το Κατάκολο. 

Η πραγματικότητα είναι σκληρή  και αποτελεί πικρή  διαπίστωση ότι  όλες οι  παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας απηχούνται στην κατάσταση που επικρατεί στο μικρό λιμάνι  μας.  Μάλιστα σε μεγέθυνση. Το χρήμα έχει θεοποιηθεί σε αυτόν τον  τόπο. Όλες οι άλλες αξίες παρακάμπτονται και ποδοπατούνται. Πού  ο  σεβασμός στον άνθρωπο, στον πελάτη, τον επισκέπτη, τον ντόπιο κάτοικο;  Τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του μικροσυμφέροντος, το οποίο όμως με την τακτική που ακολουθείται από ορισμένους, και αυτό υπονομεύεται. Το Κατάκολο έχει μετατραπεί σε μια πόλη ,  προσαρμοσμένη απόλυτα στην ολιγόωρη παραμονή τουριστικών πλοίων στο λιμάνι,  η οποία  χωρίς να διατηρούνται τα προσχήματα, νεκρώνει τις ώρες και τις μέρες που δεν υπάρχει κρουαζιερόπλοιο. Το γεγονός αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία και αποκαλύπτει  πρόθεση  αρπαχτής. Πολλοί, κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες, έχουν εκφράσει σε συζητήσεις τους και σε δημόσιες δηλώσεις και κείμενα σε πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας, μέσα ενημέρωσης, την αηδία  και τον αποτροπιασμό τους  για τα φαινόμενα που ενδημούν στο  Κατάκολο και τα οποία  αποτελούν ζωντανή δυσφήμιση, όχι απλά του στενού τόπου, αλλά της χώρας ολόκληρης. Οι επιπτώσεις της  επί χρόνια άρρωστης λειτουργίας της μικρής  τουριστικής  αγοράς, είναι ολέθριες για το εισόδημα όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών. Οι συγκρούσεις και ο διχασμός τους(υπενθυμίζεται ότι σε μια αγορά των περίπου 100 καταστημάτων υπάρχουν 2 εμπορικοί σύλλογοι), φέρνουν μόνο ζημιά. Κακή φήμη και συρρίκνωση του κύκλου εργασιών.

Αυτό που θα έπρεπε να κάνουν  οι απομυζούντες την «κότα με τα χρυσά  αυγά», είναι να αναθεωρήσουν εκ βάθρων την στάση τους. Να αντιληφθούν ότι ο τουρίστας που φθάνει στον τόπο τους δεν είναι αντικείμενο προσφερόμενο για λαφυραγωγία αλλά φιλοξενούμενος που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευγένεια. Που αναζητά ποιότητα στις υπηρεσίες και τα προιόντα που του προσφέρονται. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις στο επίνειο θα έπρεπε να έχουν αυτή την κατεύθυνση και αυτή την εστίαση. Χρειάζεται αυτοκριτική και περισυλλογή, ώστε να γίνουν ευκρινή τα σημάδια της νόσου, για να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Και βέβαια οφείλουν να καταλάβουν όλοι καλά ότι η πορεία προς τον κατήφορο δεν πρόκειται να σταματήσει αν εμπιστευτούν την τύχη τους σε αυτόκλητους μεσσίες, δηλαδή  αγύρτες,  που βλέπουν,  όταν στέκονται μπροστά στον καθρέπτη τους, το πρόσωπο του Μάο Τσε Τουνγκ. Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι και πρέπει να εκδιωχθούν το συντομότερο ως ανεπιθύμητοι και βλαβεροί. 

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.