ilia24.gr
Σάββατο, 01 Σεπτεμβρίου 2018 11:01

Σύσκεψη σήμερα στην Αμαλιάδα- Ο ΕΛΓΑ Πάτρας αγρόν αγοράζει!

Στα 10  εκατομμύρια η ζημιά  από κακοκαιρίες σε βιομηχανική ντομάτα και σταφίδα

Με την θηλιά στο λαιμό  οι Ηλείοι αγρότες ετοιμάζονται για δυναμικές αντιδράσεις

Δέκα εκατομμύρια ευρώ «χάθηκαν» μέσα στο καλοκαίρι  από την τοπική οικονομία, σύμφωνα με  εκτιμήσεις Ηλείων αγροτών εξ αιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από τα καιρικά φαινόμενα σε βασικές καλλιέργειες του νομού, όπως είναι η βιομηχανική τομάτα και η κορινθιακή σταφίδα. Η οικονομική καταστροφή που υπέστησαν οι παραγωγοί μας, έχει ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι  οικογένειές τους. Επί πλέον αδυνατούν  να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι δε ορατός ο  κίνδυνος  αφανισμού των άλλοτε προσοδοφόρων καλλιεργειών, μέσω του κύκλου των οποίων τροφοδοτείται όλη η τοπική αγορά. Οι επιπτώσεις επομένως αυτής της οικονομικής καταστροφής διαχέονται σε όλο το εύρος τοπικής οικονομίας. 

Η οργή και η αγανάκτηση  ξεχειλίζει στον αγροτικό κόσμο καθώς οι αποζημιώσεις που ανέμεναν δεν θα είναι εξατομικευμένες, παρότι ο ΕΛΓΑ  αναγνωρίζει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε τόσο στην βιομηχανική τομάτα ( παραδόθηκε το 60 % του αναμενόμενου προϊόντος, ενώ τα εργοστάσια ανεξέλεγκτα προχωρούσαν σε απομειώσεις με πρόσχημα την υποβαθμισμένη ποιότητα),  όσο και στην κορινθιακή σταφίδα.

Όπως καταγγέλθηκε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας Χρήστο Γιαννόπουλο μετά την   συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΟΑΣΗ  με τον διευθυντή του ΕΛΓΑ στην Πάτρα κ. Κεχαγιά και τις εξηγήσεις που έλαβαν την Τρίτη 28 Αυγούστου, λόγω έλλειψης προσωπικού στον Οργανισμό είναι αδύνατες οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις ! Αν ήθελε ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία της εξατομίκευσης, κατά τον κ. Κεχαγιά, οι γεωπόνοι εκτιμητές  θα έμπαιναν στα χωράφια για εξατομίκευση τον Γενάρη και Φλεβάρη του 2019!

Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι στον ΕΛΓΑ θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και τις πρακτικές εκείνες που θα αμβλύνουν όσο είναι δυνατό τυχόν αδικίες και οι εκτιμήσεις θα είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω, ενώ  οι αποζημιώσεις  δεν αναμένεται να δοθούν πριν το τέλος του 2018, υπό την αίρεση   ότι θα υπάρξει «γεμάτος  κουμπαράς»  στα ταμεία του ΕΛΓΑ!

Δεδομένου ότι οι αγρότες και μόνον πληρώνουν σήμερα τον ΕΛΓΑ, οι  εκπρόσωποι της ΟΑΣΗ επιμένουν στον εξατομικευμένο τρόπο εκτιμήσεων με μόνιμες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο πραγματικό ύψος των ζημιών και στο 100% για όλες τις καλλιέργειες καθ΄όλη την διάρκεια του χρόνου από όλα τα ζημιογόνα αίτια με παράλληλη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με το «όπλο παρά πόδα» μάλιστα  ξεκινούν νέο γύρο συσκέψεων στα σταφιδοχώρια,  έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για δυναμική αντίδραση…

Από την άλλη πλευρά, η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, για τους ίδιους λόγους και με τα ίδια αιτήματα, άμεση αποζημίωση εντός του 2018 για να μην αφανιστεί ο πρωτογενής τομέας στην Ηλεία, διοργανώνει στα γραφεία της στην Αμαλιάδα, σύσκεψη στις 10 το πρωί σήμερα Σάββατο, στην οποία μάλιστα έχει καλέσει και το αυτοδιοικητικό και πολιτικό προσωπικό του νομού μας, προκειμένου αφενός να ενημερωθεί, αφετέρου να λάβει θέση στα μείζονα  προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας που εξακολουθεί να δίνει αγώνα επιβίωσης κάτω από αντίξοοες συνθήκες. 

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.