Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 09:48

Συνεδρίασε το ΣΟΠΠ της Π.Ε Ηλείας-Σε ετοιμότητα στο ενδεχόμενο υπερχείλισης του Λάδωνα

Θέμα των τελευταίων ημερών είναι η υπερχείλιση του φράγματος του Λάδωνα σύμφωνα την ενημέρωση της διεύθυνσης της ΔΥΗΠ/ΥΗΣ Λάδωνα από τη ΔΕΗ.


Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας έλαβε  ένα ενημερωτικό σημείωμα που αναφέρει χαρακτηριστικά πως λόγω των συνεχιζόμενων έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων στην περιοχή της λεκάνης απορροής του ποταμού Λάδωνα, η τεχνητή λίμνη του ΥΗΣ Λάδωνα, έχει σχεδόν γεμίσει. Φορείς της  Ηλείας και της κοιλάδας του Αλφειού , κλήθηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση που πιθανώς θα διαμορφωθεί και να λάβουν μέτρα για την προστασία πρωτίστως των πολιτών.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε  χθες το πρωί, προκειμένου να οριστούν οι δράσεις που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε περίπτωση υπερχείλισης του φράγματος του Λάδωνα, καλώντας και εκπρόσωπο της ΔΕΗ προκειμένου να συζητηθεί η δυνατότητα σταδιακής «αποσυμφόρησης» του Λάδωνα πριν σημειωθεί υπερχείλιση. Καθώς σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν εάν ο Λάδωνας υπερχειλίσει μέσα σε μερικές μόλις ώρες η στάθμη του ποταμού Αλφειού θα ανέβει και πάλι σημαντικά ενώ είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα τόσο στις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί όσο και σε εκείνες που δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης. Εάν τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, αλλά και κάθε χρόνο, θα σημειωθεί υπερχείλιση του φράγματος του Λάδωνα και τότε μεγάλος όγκος νερού θα διοχετευτεί στον Αλφειό ποταμό η στάθμη του οποίου κινήθηκε οριακά τις προηγούμενες μέρες δημιουργώντας προβλήματα σε ορισμένες περιοχές. Αυτός ήταν και ο λόγος που χρειάστηκε να ανοίξουν τα θυροφράγματα στο Φλόκα προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των υδάτων ενώ ήδη έχουν καταγραφεί ζημιές σε πολλές περιοχές.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο μικρή αίθουσα του Συνεδριακού στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είχε συντονιστή τον Aντιπεριφερειάρχη Ηλέιας κ.  Γεωργιόπουλο, ο οποίος καλωσόρισε όλους όσους έσπευσαν να παρευρεθούν μετά το κάλεσμα του κι ευχήθηκε να μην υπάρχουν προβλήματα που απειλούν ζωές ανθρώπων και περιουσίες. Μεταξύ άλλων στο σύντομο απολογισμό του θέλησε να κάνει λόγο για τη συντήρηση υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, κομμάτι κυρίως προς Κρέστενα, Ανδρίτσαινα, Παπαδού κλπ, αλλά κι ενόε μέρους του κάμπου των Άσπρων Σπιτιών. «Ήδη είμαστε στο τέλος μια διαδικασίας, ενός έργου 5εκ ευρώ συντήρησης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, που το αργότερο το καλοκαίρι θα ξεκινήσει» τόνισε.

Το παρόν έδωσαν επίσης οι κ. κ. Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Δ.Ε. Ν. Γυφτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε πιθανή υπερχείλιση της τεχνητής λίμνης του Λάδωνα, που θα έχει σαν συνέπεια το φούσκωμα του Αλφειού ποταμού, ο Διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λάδωνα Ι. Σταθάς που καθησύχασε, λέγοντας πως με το ρυθμό που ανεβαίνει η στάθμη του νερού δεν θέτει τέτοιο ενδεχόμενο και πως αν συμβεί αυτό θα είναι ήπιας μορφής. Ενώ αναφερόμενοι στο θέμα αυτό , καθορίστηκε μετά από ερώτηση που τέθηκε, περίπου το χρονικό περιθώριο που έχει από το φράγμα να φτάσει το νερό μέχρι να τις πρώτες κατοικημένες περιοχές Μακρισίων και ορίστηκε στις 8 με 10 ώρες. Παρόντες στο πρόβλημα και την μετά τις αυτοψίες που έκαναν οι ίδιοι εξέφρασαν την αποψή τους οι κ. Κορκοντζήλας , ΔιευθυντήςΤεχνικών Έργων της Π.Δ.Ε, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας  κ. Μπαλκάμος και ο κ. Καραγιάννης , προϊστάμενος της Διεύθυνσης της Π.Δ.Ε.

Για την οριοθέτηση του ποταμού και του καθορισμού της κοίτης μίλησε στο συμβούλιο ο Δήμαρχος Ανδρίτσαιμνας-Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος και ο προϊστάμενος Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ηλείας  Μιχάλης Καλογερόπουλος. Ενώ σύντομο λόγο έκαναν οι αντιδήμαρχοι Ανδρίτσαιμνας-Κρεστένων για τα προβλήματα που υπάρχουν και μίλησαν για την πρόληψή τους ο Χρήστος Παλαιολόγος και Παναγιώτης Θανόπουλος, αλλά τοποθέτηση έκανε και ο αναπληρωτής Δημάρχου Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης.

Απ΄ τη μεριά τους ετοιμοπόλεμοι δήλωσαν οι υπηρεσίες της Π.Υ Πύργου, μέσω του Διοικητού Ιωάννη Καραμαλίκη, αλλά και η Διεύνση Αστυνομίας Ηλείας, μέσω του Διευθυντού Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας Απόστολου Μαρτζάκλη.

Σύντομες τοποθετήσεις τέλος, έγιναν από τους κ. κ. Νίκο Φάμελο, Κ. Διαμαντόπουλο,  Διοικητή του Γ.Ν Ηλείας, Παναγιώτη Λάττα, Δασάρχη Πύργου, τους εκπροσώπους της ΣΕΤΤΗΛ και  ΤΗς 117Π.Μ κ. κ. Καλτσά και Χρυσανθακόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΕΣ κ. Σιάννη.

πηγή: ilia24.gr

Σχετικά Άρθρα