ilia24.gr
Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 23:44

Με  ανοιχτή  χαβούζα στον  Πύργο η υποδοχή του Υπ. Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου

Χορτάσαμε σκουπίδι ! 

Μια απέραντη χαβούζα έχει μεταβληθεί ξανά ο δήμος του Πύργου, τόσο η πόλη όσο και τα χωριά, με τους πολίτες να βιώνουν και πάλι την φρίκη των δυο πρώτων  χρόνων της θητείας Λιατσή όπου τα σκουπίδια σάπιζαν χωρίς να συλλέγονται σε όποιο σημείο τα εναπόθεταν οι πολίτες. Και τότε η δικαιολογία ήταν η έλλειψη χώρων εναπόθεσης. Σήμερα, δεν υπάρχει καν η ευθιξία από μέρους της δημοτικής αρχής να δώσει μια απάντηση γιατί φτάσαμε ξανά στο ίδιο σημείο, ενώ ο χώρος ( ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς) υφίσταται και χρησιμοποιείται. Από όλους πλην της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου Πύργου !  Ας μην αναφερθούμε  στην ανακύκλωση που βρίσκεται στο ναδίρ.

Και ενώ η αναφορά της δημοτικής αρχής στην έλλειψη απορριμματοφόρων, μόνο θυμηδία προκαλεί στους δημότες Πύργου, στον δρόμο προς Τριανταφυλλιά η κυκλοφορία είναι συνεχής! Ανά πέντε λεπτά ανηφορίζουν σκουπιδιάρες αλλά και φορτηγά με διπλές μάλιστα καρότσες που μεταφέρουν χύδην σκουπίδια προς τον ΧΥΤΥ. Από πού συγκεντρώνεται όλος αυτός ο όγκος σύμμεικτων σκουπιδιών ;  Πάντως όχι από τον μεγαλύτερο δήμο του νομού !  Η «παραγωγή» των υπόλοιπων δήμων της Ηλείας  σε απορρίμματα  δικαιολογεί τόση κίνηση νυχθημερόν ;

Μέσα σε αυτή την δυσοσμία και την αποπνικτική ατμόσφαιρα, έρχεται στην Ηλεία ο Αναπληρωτής Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, συνοδεία  και του Ειδικού Γραμματέα ΣΔΙΤ Νικόλαου Μαντζούφα, προκειμένου να παραστούν στην υπογραφή  σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου τη σύμβαση του έργου: «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Νομού Ηλείας μέσω ΣΔΙΤ».

Η σύμβαση θα υπογραφεί στη 1 το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΥ Ηλείας στην θέση ‘Τριανταφυλλιά’, μεταξύ του αναδόχου του έργου και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Νομού Ηλείας και Δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

Το κόστος κατασκευής του εργοστασίου  διαχείριση των απορριμμάτων όλων των δήμων της Ηλείας  ανέρχεται σε 37 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 17 εκ. προέρχονται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.  Η  Κ/Ξ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΑΑΓΗΣ Α.Ε.» που αναλαμβάνει την εκτέλεση του έργου, θα ξεκινήσει αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης και έχει συμβατικό χρόνο περαίωσης  του τους 16 μήνες.

Στο υπό κατασκευή εργοστάσιο  Επεξεργασίας Αποβλήτων με Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, το βάρος δίνεται στη μηχανική διαλογή και την ανακύκλωση ! Θα διαχειρίζεται όλο τον όγκο των στερεών τους  αποβλήτων, ο οποίος αντιστοιχεί σε 45.000 τόνους  ανά έτος, ενώ προβλέπεται κατασκευή και  Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δυναμικότητας 15.876 τόνων κατ έτος.  Το υπόλειμμα της ΜΕΑ Ηλείας θα οδηγείται στον ΧΥΤΥ Τριανταφυλλιάς, στην ίδια θέση.

Εκ των πραγμάτων είναι φανερό ότι ο κ. Λιατσής δεν θα προλάβει τα εγκαίνια της λειτουργίας της Μονάδας  στην Τριανταφυλλιά… Το θέμα είναι αν θα επιζήσουμε οι δημότες Πύργου ως τότε, δεδομένου ότι οι συνέπειες από την …συμβίωση με τα σκουπίδια λειτουργούν  σωρευτικά στον οργανισμό μας.

Εκτός αν ο κ. Φάμελλος, εκτός από την  “Αξιοποίηση  του Καϊάφα – Κυπαρισσιακού  Κόλπου”, που θα συζητηθεί στην εκδήλωση που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Σχολείου Ζαχάρως, την Τρίτη στις 12 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα, έχει κατά νου να δώσει κάποια άμεση  λύση και στο δράμα των δημοτών Πύργου…

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.