ilia24.gr
Σάββατο, 18 Μαΐου 2019 10:41

Σεισμοί: Σε αναμμένα κάρβουνα οι Ηλείοι

Σεισμοί και εκλογές ανεβάζουν την αδρεναλίνη

Μάιος των βροχών, των εκλογών, των σεισμών! Και κατά ένα περίεργο τρόπο τα δυο τελευταία τείνουν να συνδεθούν.

 Στην σεισμογενή Ηλεία, έχουμε καταλήξει  ότι περισσότερο μας τρομοκρατούν οι σεισμολόγοι παρά οι ίδιες οι σεισμικές δονήσεις! Όταν δε οι σεισμολόγοι έχουν και την ιδιότητα του υποψηφίου, όταν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, βουλευτές, αυτοδιοικητικοί υπερβάλλουν εαυτόν σε ενδιαφέρον, κινητικότητα και δηλώσεις επ’ αφορμή της σεισμικής διέγερσης στην Ηλεία, τι περιμένουμε να πράξουν οι πολίτες; Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους;

Από τις αρχές του μήνα, είχαν αρχίσει οι μικρο-δονήσεις στο νομό και ουδείς έδινε σημασία καθώς είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις «ανάσες της γης…». Όλα αυτά ως τις 13 του μήνα που οι σεισμικές δονήσεις εντάθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν αριθμητικά και είχαν και τα συνοδά φαινόμενα, όπως  έντονη υπόκωφη βοή.  

Η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κουρούτας, η δεύτερη είχε μέγεθος 4,8 Ρίχτερ και επίκεντρο την  θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Αγ. Ηλία και η τρίτη (27 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα) είχε μέγεθος 4,3 Ρίχτερ και  επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Λεβεντοχώρι.  Από τότε ως σήμερα έχουν σημειωθεί δεκάδες σεισμικές δονήσεις (με διαφορετικά επίκεντρα και μικρό εστιακό βάθος) ιδίως στην Κυλλήνη και νοτιοδυτικά της Ανδραβίδας και την ευρύτερη περιοχή του κάμπου, αισθητές στους πολίτες, ικανές να μας κρατούν ξάγρυπνους και εκατοντάδες άλλες μικρότερες που δεν αντιλαμβανόμαστε.

Καθώς έχουμε  εμπειρία σε μακρές  περιόδους  προσεισμικής δραστηριότητας ( ας θυμηθούμε τον καταστροφικό σεισμό του Πύργου το 1993 ) περιμέναμε ως φυσική εξέλιξη τον κυρίως σεισμό και τους σεισμολόγους να μας ενημερώσουν για την επικινδυνότητα ή μη του φαινομένου.

Και για μια ακόμα φορά ακολουθήθηκε η  πεπατημένη.

 Ο μεν  πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τους σεισμούς, τόνισε ωστόσο ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη και ως εκ τούτου παρακολουθείται στενά, ο δε σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Νέα Δημοκρατία,  δήλωσε πως η μετατόπιση του επίκεντρου των δονήσεων προς την Ηλεία, η έντονη διέγερση της περιοχής σε συνδυασμό με σήματα που έχει λάβει και αναλύσει η ομάδα ΒΑΝ, δεν του επιτρέπουν να σιωπά και μας συνιστά εν κατακλείδι να είμαστε σε ετοιμότητα.   

Ο σεισµολόγος Γεράσιµος Παπαδόπουλος σημειώνει ότι η σεισμική δράση στην Ηλεία, στον κόλπο της Σκαφιδιάς, και επίσης στην περιοχή της Ανδραβίδας, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για τη φύση της σεισμικής ακολουθίας ενώ σημειώνει: «δεν αποκλείεται να είναι προσεισμοί, οπότε προκύπτει η ανάγκη της συνεχούς ανάλυσης και αξιολόγησης».

Στο μεταξύ συνεδριάζουν άμεσα  τα συντονιστικά όργανα στους δήμους Πύργου,( μάθαμε έτσι ότι  από τα 91 σχολεία του δήμου μόλις τα 27 έχουν ελεγχθεί και διαθέτουν άδεια, ενώ ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών αλλά και η ΕΛΜΕ έχουν ζητήσει ελέγχους από τις αρχές του χρόνου στα σχολεία ). Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, επίσης,  συνεδριάζουν και επικαιροποιούν τα σχέδια για την αντιμετώπιση επιπτώσεων των σεισμών.

Γίνονται συσκέψεις υπό τον Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδος  Απ. Κατσιφάρα, με την συμμετοχή των αντιπεριφερειαρχών Γ. Γεωργιόπουλου και Π. Μπράμου, του δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ, αντιδημάρχων,  κ.α.   Παρόντες στην Ανδραβίδα και υποψήφιοι περιφερειάρχες καθώς και  υποψήφιοι δήμαρχοι με συνεργάτες τους.

Αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων  στον  δήμο ( και ορθώς ) καθώς ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος ειδικά όταν μαθητές  και εκπαιδευτικοί δεν είναι προετοιμασμένοι να  αντιδράσουν σε περίπτωση σεισμού εν μέσω μαθήματος, κατατίθεται αίτημα για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βγαίνουν ανακοινώσεις για αιτήσεις εκτίμησης ζημιών σε σπίτια, καθώς  έχουν πέσει σοβάδες, έχουν παρατηρηθεί ρωγμές σε παλιά σπίτια, κατέρρευσε ένα χαγιάτι, κλπ.

Πάραυτα μετά ταύτα φέρνουν και εγκαθιστούν  στην Ηλεία δίκτυο σεισμογράφων, ακόμα και σκηνές έχουν φτάσει,  μήπως και χρειαστούν…

Ο κ. Τζαβάρας καταθέτει ερώτηση όπου μεταξύ άλλων επισημαίνει, όπως ακριβώς είχε η κυβέρνηση αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα του παρελθόντος σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, να εφαρμοστεί η περίφημη τροπολογία Κοντονή (άρθρο 250 Ν. 4610/2019) και στην  περίπτωση των μαθητών της Ηλείας που πλήττονται καθημερινά από τα φυσικά αυτά φαινόμενα. Με την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση και κάτω από παρόμοιες συνθήκες είχε προβλεφθεί για τους μαθητές της Ζακύνθου επιπλέον ποσοστό θέσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Κατά τα λοιπά όλοι συνιστούν ψυχραιμία στους κατοίκους της πολύπαθης Ηλείας ! Που να βρεθεί ;

Οι κάτοικοι του νομού δεν ξέρουν ποιόν να εμπιστευτούν. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση δεν βοηθά στο να κοιμόμαστε ήσυχοι. Κάποιοι μάλιστα δεν κοιμούνται καθόλου.

 Οι αλληλοσυγκρούμενες δηλώσεις των σεισμολόγων και οι παρεμβάσεις τους,  η ξαφνική σπουδή των υποψηφίων δημάρχων, περιφερειαρχών, ευρωβουλευτών κ.α,  προκαλούν περισσότερη  ανησυχία  και προβληματισμό…

 

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.