ilia24.gr
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2019 23:29

Κώστα Τζαβάρα: «Στη νέα κυβέρνηση, που πιστεύω θα έχω ρόλο, πάλι για τον τόπο μου θα ενδιαφερθώ»

 

Έτοιμος να αναλάβει ρόλο στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δηλώνει ο βουλευτής και πρώην υπουργός Κώστας Τζαβάρας, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ilia24.gr.

Ο κ. Τζαβάρας εκφράζει την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές, εκτιμώντας ότι, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, η ΝΔ θα προσεγγίσει το ΚΙΝΑΛ ως «φυσικό σύμμαχο». Τονίζει ακόμη ότι, τα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης θα είναι για την ανακούφιση όσων επλήγησαν από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Τζαβάρα, με ένα αποτέλεσμα σαν αυτό των ευρωεκλογών η ΝΔ πάει στις εκλογές με ούριο άνεμο, υπάρχουν όμως εκτιμήσεις ότι μπορεί και να γίνει ανατροπή. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Η μόνη ανατροπή που έχω ακούσει ότι μπορεί να γίνει, προέρχεται από το στόμα του πρωθυπουργού, ο οποίος μας παρέπεμψε στο… ματς Λίβερπουλ - Μπαρτσελόνα! Αυτά γίνονται μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά επειδή ο πρωθυπουργός, αυτό που προσπαθεί πλέον, είναι να ποδοσφαιροποιήσει την πολιτική ζωή, ο Ελληνικός λαός δεν θα του κάνει τη χάρη. Τις εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ γιατί ο ελληνικός λαός πήρε την μεγάλη απόφαση να δώσει πράσινο φως στη φιλελεύθερη παράταξη για να πραγματοποιήσει την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Την αλλαγή, που θα στείλει στο σπίτι τους την ομάδα αυτή των κρατιστών, η οποία, επί πέντε χρόνια, αντί να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις με τις οποίες πήρε την εξουσία, έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Δεν υπάρχει λοιπόν πιθανότητα να έχουν καλή τύχη στις εκλογές. Κατά τα έργα τους θα κριθούν και θα πάρουν βέβαια την άγουσα για τα αποδυτήρια –για να κινηθώ κι εγώ στο πνεύμα του κ. Τσίπρα.

Η κυβέρνηση όμως παρουσιάζει μια εικόνα ανόρθωσης της οικονομίας, με άνοδο των δεικτών, με νέες θέσεις εργασίας, με γεμάτα ταμεία, το κόμμα σας ωστόσο κάνει λόγο για το αντίθετο. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Πίσω από τους δείκτες υπάρχει η πραγματική οικονομία. Όποιος λοιπόν ζει σήμερα στην Ελλάδα και συμμετέχει στην οικονομική ζωή του τόπου, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας, είτε ως έμπορος, ως βιοτέχνης, ως αυτοαπασχολούμενος, είτε γενικά με οποιαδήποτε από εκείνες τις ιδιότητες που του δίνουν το δικαίωμα να συντελεί στην παραγωγή του εθνικού πλούτου, είναι βέβαιος ότι, το καθημερινό χάλι που αντιμετωπίζουμε στην αγορά οφείλεται στο γεγονός ότι επί πέντε χρόνια κυβερνά τον τόπο μία ομάδα ανθρώπων που δεν πιστεύει στην ελεύθερη δημοκρατία αλλά στην διευθυνόμενη κεντρικά οικονομία, είναι δηλαδή κρατιστές, μία ομάδα ανθρώπων η οποία δεν πιστεύει στην φιλελεύθερη δημοκρατία και στην ανοιχτή αγορά, στον ελεύθερο ανταγωνισμό, γιατί οι άνθρωποι αυτοί είναι νεοκομμουνιστές, νεοσταλινικοί και άλλα τέτοια ιδεολογικά υβρίδια και μορφώματα τα οποία πήραν από τον λαό την εντολή πριν από πέντε χρόνια να τον κυβερνήσουν με συνθήματα και υποσχέσεις που ποτέ δεν κράτησαν. Αυτοί οι δείκτες που αναφέρει ο πρωθυπουργός είναι δείκτες με περιθωριακή σημασία, τους οποίους αναδεικνύουν επιλεκτικά και το κάνουν μόνο και μόνο για να πείσουν αυτούς που πραγματικά υποφέρουν από την υπερφορολόγηση, τη λιτότητα, τη φτώχεια, ότι περνάμε καλά. Κάτι τέτοιο λοιπόν δεν μπορεί να περάσει σε ανθρώπους που το μόνο που ζητάνε σήμερα είναι να απελευθερωθούν από τον βραχνά μιας αριστερής, άδικης και άπονης εξουσίας.

Οι αντίπαλοί σας πάντως προειδοποιούν τους πολίτες ότι με την καταστροφολογία προετοιμάζετε το έδαφος για επαχθή μέτρα που θα παρατείνουν τα βάρη στους πολίτες. Τι απαντάτε;

Όσοι λένε αυτά, προφανώς δεν έχουν καταλάβει ποια είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Είναι διαφορά ιδεολογική και πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερο κόμμα, δηλαδή πιστεύει στη δύναμη της ανθρώπινης δημιουργικότητας, πιστεύει στη δύναμη της ανάπτυξης που προέρχεται από την ενεργοποίηση του ανθρώπινου μυαλού και της ανθρώπινης επινοητικότητας όταν λειτουργούν μακριά από τους κρατικούς καταναγκασμούς. Αυτό είναι που δίνει το δικαίωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει ότι, με τα πρώτα μέτρα με τα οποία θα απελευθερώσουμε την οικονομία από την υπερφορολόγηση, από τις αβάσταχτες εισφορές, από τους κάθε λογής περιορισμούς που έχει επιβάλει ο κρατισμός, μετά από αυτού του είδους τις παρεμβάσεις, τότε πραγματικά σαν ελατήριο η ανάπτυξη θα εκτιναχθεί. Από κει και πέρα θα προκύψουν όλα αυτά τα οφέλη που είναι συνδεδεμένα και απορρέουν από την ανάπτυξη, δηλαδή: Μείωση της ανεργίας –γιατί αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μείωση με φυσικό τρόπο της ανεργίας αλλά απασχόληση τεχνητή, με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στερώντας πόρους από την κοινωνία και την απασχόληση. Υπ’ αυτή λοιπόν την έννοια το μόνο που θα προκύψει επί ΝΔ είναι να καλυτερεύσει η καθημερινή ζωή του πολίτη, η ασφάλειά του, το αίσθημα της βεβαιότητας που θα έχει ο πολίτης για το αύριο. Αυτή είναι η διαφορά μας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μοιράζει επιδόματα σε στοχευμένες κατηγορίες πολιτών, τους οποίους θέλει να τους χρησιμοποιεί ως εκλογική πελατεία. Δίνει το δικαίωμα με κοινωφελή εργασία που χρηματοδοτείται από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργείται η πλαστή εντύπωση ότι δήθεν μειώνεται η ανεργία. Διότι η απασχόληση, όπως λένε οι οικονομολόγοι, πρέπει να βρίσκεται σε μία συγκεκριμένη σχέση με την ανάπτυξη. Άρα αύξηση της απασχόλησης που δεν προέρχεται από την οικονομική μεγέθυνση δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχει, παρά νόημα έχει μόνο στα μυαλά του κυρίου Τσίπρα.

Ως έμπειρος πολιτικός αλλά και νομικός, θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την υπόθεση Novartis. Υπάρχει σκάνδαλο; Αφορά το σκάνδαλο αυτό και πολιτικά πρόσωπα;

Μετά τις τρεις καταγγελίες που έχει κάνει ο εν ενεργεία Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αγγελής, το σκάνδαλο πλέον έχει αποδειχθεί ότι είναι μέγα και είναι και πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Διότι, με τη συνεργασία πολιτικών και μάλιστα μελών της κυβέρνησης και δικαστικών λειτουργών, κατασκευάστηκαν ένοχοι δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ υπουργοί, μόνο και μόνο για να μπορέσει η κυβέρνηση με την καταδίωξη των πολιτικών της αντιπάλων, όπως έλεγε ο κ. Πολάκης, να επιτύχει τη νίκη στις εκλογές. Ευτυχώς όμως ο ελληνικός λαός έχει και σοφία και πείρα και κρίση, γι’ αυτό αποδοκίμασε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στις πρόσφατες ευρωεκλογές και το ίδιο θα κάνει και στις 7 Ιουλίου. Αυτό λοιπόν που η νέα κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει, είναι να ρίξει φως σε όλες αυτές τις σκοτεινές διαδρομές, μέσα από τις οποίες πέρασαν οι διώξεις εναντίον των δύο πρώην πρωθυπουργών και των οκτώ πρώην υπουργών για να δούμε και για να ερευνηθούν βέβαια και οι καταγγελίες του κ. Αγγελή και της κας Ράικου που αποδίδουν όλο αυτό το νοσηρό φαινόμενο στην παρουσία και την συνωμοσιολογική ικανότητα ενός τύπου που τον αποκαλούν «Ρασπούτιν» και τον τοποθετούν μέσα στην κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που η ΝΔ δεν πετύχει αυτοδυναμία, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι η πιθανότερη εξέλιξη; Και για να γίνω περισσότερο σαφής, υπάρχει προοπτική πιθανής συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ ή άλλο κόμμα;

Προοπτική συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ προφανώς και υπάρχει, παρά τις προσπάθειες που κάνει η κα Γεννηματά να δείξει το αριστερό προφίλ του κόμματος. Ήδη όμως αυτό, απ’ ότι φαίνεται -διότι εγώ το βλέπω καθημερινά- της έχει στοιχίσει. Γιατί δεν περιμένει ο απλός παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΚΙΝΑΛ, που έχει μία δημοκρατική κουλτούρα, να τον πάει η κα Γεννηματά στο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν να πάει στο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πάει μόνος του. Αυτό που θέλει τώρα είναι, αντιδρώντας στην απόφαση της αποπομπής του κ. Βενιζέλου, να δείξει ότι συμμετέχει στο μέτωπο των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που καταδικάζουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τάσσεται με τη Νέα Δημοκρατία, που αυτή τη στιγμή, εκ των πραγμάτων, είναι επικεφαλής αυτού του μπλοκ, που θα ανατρέψει όλη αυτή τη νοσηρή πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση που δημιουργήθηκε στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ λοιπόν ότι οι φυσικοί μας σύμμαχοι σε αυτό τον αγώνα, στην περίπτωση που, ό μη γένοιτο, δεν έχει αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία, είναι τα μέλη του ΚΙΝΑΛ και το ίδιο το ΚΙΝΑΛ.

Ποιες θα είναι οι άμεσες προτεραιότητες της ΝΔ αν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας;

Πρώτα από όλα είναι η δημιουργία συνθηκών ανακούφισης στους δρώντες της παραγωγής, εκείνων που συμμετέχουν στην πραγματική οικονομία ως ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, επιχειρηματίες γενικά, αυτοαπασχολούμενοι, από τους οποίους βέβαια και θα αφαιρεθεί το βάρος της υπερφορολόγησης. Η ΝΔ θα μειώσει τις εισφορές σε λογικά πλαίσια, θα μειώσει τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένες πτυχές της οικονομικής ζωής και κυρίως στα αγροτικά προϊόντα και επίσης θα απαλλάξει και τους αγρότες από τους δυσβάστακτους όρους φορολογίας που τους έχει επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα θα καταργηθεί το άσυλο, το οποίο βέβαια έχει μετατραπεί σε άσυλο παρανομίας και παραβατικότητας, θα βάλει τάξη και θα δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας και με μία δέσμη μέτρων θα βελτιώσει τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης την καθημερινή ζωή των πολιτών. Από εκεί και πέρα θα προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, θα δώσει νέα πνοή με κίνητρα που θα θεσπίσει στην κινητοποίηση δυνάμεων και κεφαλαίων από το εξωτερικό και το εσωτερικό για να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, γιατί για εμάς, όλα τα προβλήματα θα λυθούν από τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης που θα επιδιώξει η νέα κυβέρνηση να επιτύχει.

Υπάρχουν έργα που ούτε η ΝΔ κατάφερε να υλοποιήσει στο παρελθόν, (π.χ. αυτοκινητόδρομος) σ’ ένα νομό με ελλιπείς υποδομές. Υπάρχουν τώρα κάποιοι προγραμματικοί άξονες για την Ηλεία;

Θα μου επιτρέψετε να έχω αντίρρηση για το ότι η ΝΔ δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την πραγματικά μεγάλη εξαγγελία που είχε κάνει τότε ο κ. Σαμαράς για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου – Ολυμπίας. Αυτή η κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου, με προσωπική μου παρέμβαση, είχε αποφασιστεί, μετά την απαίτηση των εργολάβων για εξαίρεση του έργου από τα έργα παραχώρησης, όταν μαζί με τα έργα της παραχώρησης ήρθε σε ειδική διάταξη του συγκεκριμένου νόμου και η Βουλή αποφάσισε ότι το έργο θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο. Η κυβέρνηση λοιπόν Σαμαρά με τον Χρυσοχοΐδη τότε υπουργό -με τον οποίον είχα συνεργαστεί- το δημοπράτησε το έργο στο τέλος της θητείας, της πρόωρης λήξης της θητείας της κυβέρνησης, λόγω της πρόωρης διάλυση της Βουλής. Μάλιστα είχε ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός στις 15 Μαρτίου του 2015 και μία μέρα πριν ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, ο κ. Σπίρτζης, με την ανοχή του κ. Κατσιφάρα -αυτό ακριβώς πλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας στις εκλογές- ακύρωσε το διαγωνισμό, με τη δικαιολογία ότι ήθελε να κόψει σε περισσότερα κομμάτια τον αυτοκινητόδρομο για να το μοιράσει σε περισσότερες εταιρείες, μεταξύ των οποίων, όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, ήταν και ο κουμπάρος του ή φίλος του ο κ. Καλογρίτσας. Άρα λοιπόν η Νέα Δημοκρατία το έργο το είχε δημοπρατήσει. Αυτοί που το έργο δεν το ήθελαν είναι αυτοί που κυβέρνησαν τον τόπο τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο Μητσοτάκης στον Πύργο που ήρθε πρόσφατα, είπε ότι από τον πρώτο μήνα θα ψάξει και θα βρει τους όρους κάτω από τους οποίους θα επιταχυνθεί η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου.

«Ολυμπία ή θάνατος». Ένα σύνθημά σας τόσο απόλυτο που σας δεσμεύει σημαντικά. Τι το ξεχωριστό σκοπεύετε να κάνετε για την Ολυμπία που να δικαιολογεί αυτό το σύνθημα;  

Μείζον για μένα θέμα είναι η αξιοποίηση του μεγάλου πλεονεκτήματος της Ηλείας που λέγεται «Ολυμπία» για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Έχω πει και έχω τονίσει ότι η Ολυμπία είναι ένα «πυρηνικό οπλοστάσιο» στον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού, που θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Η αξιοποίησή του όμως, δυστυχώς, δεν μπορεί να γίνει από το κράτος, γιατί το κράτος είναι πολύ μικρό για να χρηματοδοτήσει τόσο μεγάλης κλίμακας έργα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να απευθυνθούμε στον διεθνή οικονομικό παράγοντα και, στα πλαίσια της σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ήδη υπάρχει το πλαίσιο να γίνει ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο και ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο Ολυμπιακών προδιαγραφών στην Ολύμπια. Με σκοπό, κάθε χρόνο, να γίνονται παγκόσμιας ακτινοβολίας αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα, από τα οποία θα υπάρχει προσέλκυση τουριστών, καθώς και δημιουργία μορφών ή μονάδων Αθλητικής και πολιτισμικής εκπαίδευσης, που θα απευθύνεται στην παγκοσμιότητα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτή είναι η πρόκληση που αναλαμβάνουμε για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, για την οποία μάλιστα, προχθές, στην ομιλία μου που έκανα στην Αρχαία Ολυμπία, δεσμευτικά και προσωπικά. Το σύνθημα λοιπόν «Ολύμπια ή Θάνατος» δείχνει ακριβώς την δραματικότητα με την οποία τίθεται για την Ηλεία το ζήτημα της ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης της Ολυμπίας. Οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και να διέθετε μια τέτοια ιστορική κοιτίδα του ολυμπισμού σαν αυτή που έχουμε εμείς, θα ήταν στην πρωτοπορία της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς έχουμε καταφέρει όλα αυτά να τα κρατάμε αποστειρωμένα στο μουσείο ή στον αρχαιολογικό χώρο και μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια να κάνουμε εδώ την αφή της ολυμπιακής φλόγας. Αυτά πρέπει να τελειώσουν γιατί η Ηλεία, ή θα πάει μπροστά με βάση τέτοια δυναμικά στοιχεία ανάπτυξης, ή θα παραμείνει στον αιώνα τον άπαντα στα αζήτητα της ιστορίας και της οικονομίας. Να μην παραλείψω και το ενεργό ενδιαφέρον μας για το Παγκόσμιο Πάρκο Ολυμπιονικών, μια μεγάλη ιδέα του αείμνηστου ευπατρίδη Νίκου Καρυώτη, που με προσωπική του πρωτοβουλία έφτιαξε το ωραίο πέτρινο θέατρο του Φλόκα που όλοι θαυμάζουμε.

Με 12ετή κοινοβουλευτική θητεία και σημαντική κυβερνητική εμπειρία, είστε από τους λίγους «παλιούς» σ’ ένα ανανεωμένο ψηφοδέλτιο. Τι θα λέγατε στους πολίτες της Ηλείας, διεκδικώντας την ψήφο τους;   

Πρώτα από όλα είμαι από τους λίγους παλιούς που διαθέτουν νέο μυαλό γιατί η ανανέωση στην πολιτική δεν γίνεται με όρους βιολογικούς, γίνεται με όρους ιδεών. Αυτό πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας και με βάση αυτή τη διαπίστωση απευθύνομαι στους πολίτες της Ηλείας και τους καλώ να με εμπιστευτούν και στις εκλογές της 7 Ιουλίου. Όλοι πια ξέρουν ότι ο Τζαβάρας, όπου ασχολήθηκε στα κοινά, το έκανε με μοναδικό γνώμονα να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου του και στην καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των συμπολιτών του. Μιας και αναφερθήκατε στο πέρασμά μου από το Υπουργείο Πολιτισμού, αν υπάρχει κάποιος που άφησε πραγματικά έργο υλικό, που το βλέπει σήμερα ο πολίτης και λέει «αυτό είναι το έργο από τη θητεία του Τζαβάρα στο Υπουργείο Πολιτισμού» είναι ακριβώς γιατί μπόρεσα, χρησιμοποιώντας τα χρήματα από το ΕΣΠΑ και όχι από τον ελληνικό προϋπολογισμό, να στερεώσω και να προβάλλω αυτό το περικαλλές μνημείο των νεότερων χρόνων που είναι ο Άγιος Νικόλαος, που όποιος το βλέπει τώρα λέει ότι είχα δίκιο. Να προχωρήσω την ανασκαφή της ανατολικής πλευράς του γυμνασίου και να φτιάξω τη μελέτη για την ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με τον χώρο του μουσείου, που δυστυχώς μέχρι σήμερα έχει μείνει εκεί που το άφησα εγώ. Να αναδείξω και να προβάλω στην Παναγία την Καθολική. Να εγκαινιάσω το μουσείο φραγκοκρατίας στο Χλεμούτσι. Να φωτίσω το ναό της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα με μία όμορφη μελέτη του αρχιτέκτονα Μπιντό που φώτισε την Ακρόπολη. Να κατασκευάσω με την αποτελεσματική συμβολή μου πολιτιστικό κέντρο στο Βαρθολομιό. Και βέβαια ένα Μέγαρο Μουσικής κυριολεκτικά στην Αμαλιάδα, που κακώς κατά τη γνώμη μου λέγεται πολυχώρος. Να κάνω μία σειρά παρεμβάσεις στον Επικούριο Απόλλωνα και στην Φραγκαβίλα… Όλα αυτά τα χαίρονται οι πολίτες και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι υπάρχει σφραγίδα Τζαβάρα σ’ αυτά. Και τώρα, στη νέα κυβέρνηση που πιστεύω θα έχω ρόλο, και πάλι για τον τόπο μου θα ενδιαφερθώ και θα ασχοληθώ.

ΠΗΓΗ:.ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.