ilia24.gr
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 11:51

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: «Θα εμπιστευτούμε τη ζωή μας σ’ αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα;»

 

Συνέντευξη του υποψήφιου Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο ilia24.gr

 

Με διαφορετικό κριτήριο απ’ αυτό των ευρωεκλογών θα προσέλθουν στην κάλπη οι Έλληνες πολίτες, εκτιμά ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, θεωρώντας ότι η ανατροπή είναι μεν δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη. Στη συνέντευξή του στο ilia24.gr, ο κ. Μπαξεβανάκης εξηγεί τους λόγους που ο λαός δεν πρέπει να ψηφίσει τη ΝΔ που ευθύνεται για τη χρεοκοπία της χώρας, αλλά να εμπιστευτεί το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια.

Πιστεύετε ότι είναι αρκετός ο χρόνος που απομένει για να ανατραπεί το εκλογικό προβάδισμα της ΝΔ, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις ευρωεκλογές;

Ναι, ο χρόνος είναι επαρκής. Άλλωστε, τώρα πρόκειται για μια εντελώς διαφορετική αναμέτρηση που θα κρίνει ποια θα είναι η αυριανή κυβέρνηση στη χώρα. Το στοιχείο που είναι συντριπτικά εναντίον μας είναι ο πλήρης έλεγχος των μεγάλων μέσων ενημέρωσης και ειδικά των τηλεοπτικών καναλιών από τη ΝΔ και τους ολιγάρχες που την στηρίζουν. Ήταν αναμενόμενο, καθώς η κυβέρνησή μας επέβαλε στα κανάλια να πληρώσουν, μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, για τις δημόσιες συχνότητες που χρησιμοποιούν. Είναι επόμενο, λοιπόν, να καταφέρονται εναντίον μας από το πρωί μέχρι το βράδυ με συκοφαντίες και ψέματα. Το ενθαρρυντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη κινητοποίηση των φίλων μας που με ενθουσιασμό έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους και δίνουν μαζί μας τη μάχη για τη δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη, ανατροπή.

Πού εκτιμάτε ότι οφείλεται αυτή η μεγάλη διαφορά, η οποία φέρνει προφανώς σε δύσκολη θέση το κόμμα σας ενόψει εθνικών εκλογών;

Η διαφορά αυτή οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, σε δύο κυρίως παράγοντες. Παρά τις σημαντικές προσπάθειες της κυβέρνησης οι δυσκολίες παραμένουν και η πλειοψηφία του κόσμου τα φέρνει πέρα δύσκολα ακόμα και σήμερα. Παρόλο που όλοι γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, στα οποία την οδήγησαν άλλοι, τελικά για ένα μέρος της κοινωνίας μέτρησε το ότι η ζωή του δεν βελτιώθηκε τόσο γρήγορα όσο περίμενε. Και αυτό το χρέωσε στη δική μας κυβέρνηση και μας έστειλε αυτό το ηχηρό μήνυμα μέσω της ευρωπαϊκής κάλπης. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η συστηματική πλύση εγκεφάλου που υφίστανται οι πολίτες από τα μεγάλα κανάλια. Βασικός στόχος τους είναι να μη θυμόμαστε τι συνέβαινε πριν το 2015, σε ποια τραγική κατάσταση βρισκόταν η χώρα και να επικρατήσει το “για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ”, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό το κατάφεραν.

Ποια είναι τα ισχυρά «όπλα» του ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή τη μάχη;

Η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση όλων των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του “υποκατώτατου”, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η σοβαρή μείωση της ανεργίας από το 26% στο 18%, ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα και το σταμάτημα της ρεμούλας και της διαπλοκής, πράγμα που επέτρεψε την ολοκλήρωση μιας σειράς μεγάλων έργων που καρκινοβατούσαν επί χρόνια. Και πάνω απ’ όλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια και μπορούμε πια με σχετική ελευθερία να σχεδιάσουμε τα επόμενα βήματα για τη βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών.

Εκτιμάτε ότι η χώρα είναι σε θέση να κάνει παροχές και μάλιστα τόσο γενναιόδωρες όπως αυτές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός;

Αυτά που η αντιπολίτευση ονομάζει παροχές είναι το αυτονόητο που οφείλουμε προς τον κόσμο που δοκιμάστηκε για περισσότερα από 8 χρόνια. Τώρα που, χάρη στη σκληρή προσπάθεια τριών χρόνων, η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της, τώρα που τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε κατάσταση πολύ καλύτερη ακόμα και από τα χρόνια πριν από την κρίση, τώρα είναι η ώρα να επιστραφεί στους πολίτες, σταδιακά και με ασφάλεια, ένα μέρος από τις απώλειες που υπέστησαν. Πολλά από αυτά τα μέτρα ήδη εφαρμόζονται από τον Γενάρη, ορισμένα τέθηκαν σε εφαρμογή τον περασμένο Μάη και έπεται συνέχεια για το 2020 και τα επόμενα χρόνια, καθώς η κατάσταση θα βελτιώνεται διαρκώς.

Η ΝΔ δημιουργεί από τώρα ένα κλίμα «καμένης γης» για την επόμενη μέρα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2015, τα δημόσια ταμεία ήταν κυριολεκτικά λεηλατημένα. Δίναμε καθημερινά μάχη για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Ο στόχος τους ήταν γνωστός, η περίφημη αριστερή παρένθεση. Δεν τους βγήκε. Σήμερα τα δημόσια οικονομικά είναι νοικοκυρεμένα και όλοι γνωρίζουν ότι η χώρα έχει ισχυρό δημοσιονομικό απόθεμα που υπερβαίνει τα 30 δις ευρώ. Η κινδυνολογία της ΝΔ είναι απλώς το πρόσχημα για την επέλαση στο δημόσιο χρήμα που ετοιμάζουν με τους “κολλητούς” τους, για να συνεχίσουν το πάρτι που διακόπηκε πριν 4,5 χρόνια. Ας πληρώσουν όμως πρώτα τα 300 εκ. ευρώ που οφείλει το κόμμα τους. Εκτός αν και αυτά σκοπεύουν να τα χρεώσουν στους πολίτες.

Περιγράψτε μας με λίγα λόγια το έργο σας στο υπουργείο Παιδείας.

Ο μεγάλος στόχος της συλλογικής μας προσπάθειας ήταν η αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, να γίνουν τα ΕΠΑΛ στη συνείδηση της κοινωνίας σχολεία ισότιμα με τα Γενικά Λύκεια. Επαναλειτούργησαν όλοι οι τομείς και ειδικότητες που είχαν καταργηθεί από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2013 και επανήλθαν στο σχολείο οι 2.000 εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τότε. Εφαρμόστηκε νέο πρόγραμμα σπουδών με στόχο να αποφεύγεται η πρόωρη κατάρτιση και ετοιμάζονται νέα βιβλία και εργαστηριακοί οδηγοί σε συνεργασία με το ΙΕΠ. Εγκρίνεται κάθε χρόνο η λειτουργία πάνω από 1.500 “ολιγομελών” τμημάτων, κυρίως σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές αλλά και στα αστικά κέντρα. Καθιερώθηκε η εισαγωγή των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και στα Πανεπιστήμια. Εφαρμόστηκε η τάξη μαθητείας για την ομαλή πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας με αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Βρέθηκαν πάνω από 20 εκ. ευρώ, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες της χώρας, για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ. Τέλος, εφαρμόζεται το πρόγραμμα “Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ”, με ενισχυτική διδασκαλία, πρόσληψη ψυχολόγων σε όλα τα ΕΠΑΛ, χρηματοδότηση για την κατασκευή σχεδίων δράσης, εφαρμογή του θεσμού του συμβούλου καθηγητή. Όλα αυτά στοχεύουν στην απλή αρχή: Το σχολείο νοιάζεται για τους μαθητές τόσο στη διάρκεια της φοίτησης όσο και μετά την αποφοίτησή τους. Η βελτίωση είναι, νομίζω, εμφανής και αναγνωρίζεται από το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

Αν σας καλούσαμε να κάνετε έναν κυβερνητικό απολογισμό τετραετίας για την Ηλεία, τι θα αναφέρατε;

Η αποκατάσταση της ομαλότητας στη διαχείριση των απορριμμάτων, που έκλεισε μια μεγάλη πληγή στο νομό μας. Πρώτα με την ενδιάμεση λύση της μονάδας και του ΧΥΤΥ, που λειτουργεί από το 2016 στην Τριανταφυλλιά και πρόσφατα, τον περασμένο Μάρτη, με την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία της μόνιμης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

Η υπογραφή των 5 από τις 8 συμβάσεις και η έναρξη της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου και κυρίως το ξεπέρασμα αμέτρητων εμποδίων που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2013, με την εγκληματική αφαίρεση του έργου από τη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού. Το κυριότερο εμπόδιο που αντιμετώπισε το έργο ήταν η άρνηση της Ε.Ε. για τη χρηματοδότησή του, πράγμα που ξεπεράστηκε με κοπιώδη προσπάθεια, με σοβαρά επιχειρήματα και κυρίως με την τμηματική δημοπράτηση του έργου, που απέφερε σοβαρές εκπτώσεις και μείωση του κόστους.

Η χρηματοδότηση με 8.000.000 ευρώ για τη μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ σε κέντρο πολιτισμού με τη στέγαση των δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για τα έργα ανάδειξης και ήπιας αξιοποίησης της περιοχής του Καϊάφα, ύψους 5.000.000 ευρώ.

Η ένταξη της Ηλείας για πρώτη φορά στον πανεπιστημιακό χάρτη, με τη δημιουργία τριών πανεπιστημιακών τμημάτων, Μουσειολογίας και ΤΕΦΑΑ στον Πύργο και Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Σπάει έτσι ο αποκλεισμός του νομού μας, που ήταν ο μοναδικός στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα χωρίς πανεπιστημιακά τμήματα.

Η δημιουργία, στη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Παιδείας, τριών νέων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα, στη Ζαχάρω και στη Βάρδα, καθώς και του Δημόσιου ΙΕΚ στα Λεχαινά.

Έχετε απέναντί σας έναν αναποφάσιστο ψηφοφόρο. Τι θα του λέγατε;

Θα του έλεγα να σκεφτεί ποιους εμπιστεύεται για το αύριο. Στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε για τη ζωή μας, για το μέλλον μας, για το μέλλον των παιδιών μας. Θα το εμπιστευτούμε σ’ αυτούς που λεηλάτησαν τη χώρα, την κατέστρεψαν και την οδήγησαν στη χρεοκοπία; Σ’ αυτούς που μας έφεραν τα μνημόνια και το ΔΝΤ; Ή σ’ εκείνους που πάλεψαν σκληρά, κόντρα στα συμφέροντα και σε πανίσχυρους αντιπάλους, μέσα και έξω από τη χώρα, και κατάφεραν να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και τη σκληρή επιτροπεία; Με δυο λόγια: Θα γυρίσουμε στο χθες, στον εφιάλτη της σκληρής Δεξιάς, στη διαπλοκή και στην οικογενειοκρατία; Ή θα προχωρήσουμε μπροστά με αισιοδοξία και ελπίδα;

ΠΗΓΗ:.ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.