ilia24.gr
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 18:24

Ενημερωτική εκδήλωση - «Πρωτοβουλία Ηλείας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων»

 

Σοκ και μόλυνση, σκόπιμοι μύθοι, χρηματιστηριακά κέρδη και νέα αποικιοκρατία

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Η «Πρωτοβουλία Ηλείας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στο κτήριο του πρώην ΤΕΙ Πύργου με ομιλητές  τον κ. Παναγιώτη Μαυροειδή, Μεταλλειολόγο μηχανικό και τον κ. Αλέξη Κούρτη, μέλος της Πρωτοβουλίας Αθηνών Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, την συζήτηση συντόνισε ο κ. Βαγγέλης Σαμαράς, μέλος της Πρωτοβουλίας Ηλείας.

Από την προσέλευση του κόσμου φάνηκε ότι απασχολεί έντονα πλέον την τοπική κοινωνία  η πρώτη πιλοτική γεώτρηση στο λεγόμενο «οικόπεδο 10» του δυτικού Κατακόλου, η οποία είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο και έχει προγραμματιστεί να γίνει  αρχές του καλοκαιριού του επόμενου έτους.

Η επικείμενη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, Ήπειρο, Αιτωλοακαρνανία, Β.Δ. Πελοπόννησο και νοτιοδυτικά της Κρήτης αποτελεί μια τραγωδία ιστορικών διαστάσεων, τόνισε ο κ. Μαυροειδής, που στηρίζεται αφενός στην παθητική στάση αποδοχής από την κοινωνία  των εξορυκτικών έργων λόγο πλημμελούς ενημέρωσης, την υποτιθέμενη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, τους καθόλου αθώους μύθους που διασπείρονται τεχνηέντως για τα οφέλη που θα προκύψουν για τους πολίτες ενώ ουσιαστικά ανεβάζουν μόνο το κασέ των εταιρειών λόγω παραγωγής  στο χρηματιστήριο, τις άμεσες και μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στη συνέχεια παρατήρησε ότι ο κόσμος κατηγορείται γιατί αντιδρά καθώς:

1) Όλοι φοβούνται ότι οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου θα δημιουργήσουν περιβαλλοντικά προβλήματα που  θα εξανεμίσουν και τις τελευταίες ελπίδες για μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα βασίζεται στον τουρισμό, στην αλιεία και στη γεωργική παραγωγή.

2) Οι τοπικές κοινωνίες είναι καχύποπτες απέναντι στις μεγάλες εταιρείες καθώς αποσκοπούν μόνο στο κέρδος και αμφισβητείται η καλή προαίρεση όσον αφορά στην ανταποδοτικότητα που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν σε κρατικό και τοπικό επίπεδο .

3) Ο κόσμος είναι καχύποπτος απέναντι στην κρατική διοίκηση που υφαρπάζει σε πρώτο επίπεδο το ναι των τοπικών κοινωνιών ενώ φαίνεται πως η κατάσταση οδεύει στο να χάσει η τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Περιφέρειες) το δικαίωμα λήψης αποφάσεων και σε δεύτερο επίπεδο,  μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων,  θα περιοριστεί σε διάλογο μόνο μεταξύ αρμόδιου υπουργείου και εταιρείας, ενώ προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς τις διαδικασίες που διευκολύνουν τις  συμβάσεις παραχώρησης στις εταιρείες εξορύξεων.

Για τη σοβαρότητα του προβλήματος των εξορύξεων Υ/Α ο κ. Μαυροειδής τόνισε πως πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη προσοχή κριτήρια οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά αλλά και επιστημονικά καθώς είναι γνωστή η προέλευση θετικών επιστημονικών ανακοινώσεων από think tank πληρωμένων από ειδικά κονδύλια των εταιρειών.

Στην επικείμενη γεώτρηση στο Κατάκολο σε περιοχή υποτίθεται υποβαθμισμένη λόγω του βιολογικού καθαρισμού, που θα γίνει σε βάθος 4 με 5 χιλιόμετρα, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί η  μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking)  την οποία  οι ειδικοί επιστήμονες αποκαλούν «Σοκ και μόλυνση»!

Πρόκειται για ένα τοξικό εφιάλτη που επιτυγχάνεται με τη έγχυση στο υπέδαφος, υπό υπερυψηλή πίεση, ενός πολτού μεγάλων ποσοτήτων νερού ανακατεμένου με άμμο και άλλα υγρά χημικά, που περιέχει τοξικές, μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες ουσίες αλλά και βαρέα μέταλλα και σε αρκετές περιπτώσεις ραδιενεργά στοιχεία. Αυτά τα υγρά απόβλητα ( όταν συμπληρωθεί ο κύκλος ζωής του «πηγαδιού» εξόρυξης) ρίχνονται μέσα από βαθιά «πηγάδια» στο υπέδαφος, με μια διαδικασία που χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου, βάση επιστημονικών μελετών, μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο ομιλητής τόνισε ότι είναι αδύναμο το επιχείρημα περί περιβαλλοντικής αποκατάστασης σε περίπτωση ατυχήματος  από τις εταιρείες εξόρυξης καθώς είναι σχεδόν αδύνατος ο έλεγχος διαρροών λόγω της ιδιομορφίας της τεχνικής επιτροπής ελέγχου, τις μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες που απαιτούνται, ενώ οι διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν περιπτώσεις θεομηνιών ή ατυχημάτων λόγων φυσικών καταστροφών όπως οι σεισμοί.

Ο κ. Μαυροειδής τόνισε ότι το ζήτημα των εξορύξεων στη χώρα είναι πολιτικό σε μεγάλο βαθμό καθώς πρέπει να τεθεί   το ερώτημα για το ποια ενέργεια χρειαζόμαστε και για ποιο σκοπό. Ποιες ανάγκες θα καλυφθούν και με ποιο τρόπο, επισήμανε δε την πλευρά της ισότητας και της δικαιοσύνης στην πρόσβαση στην ενέργεια του ελληνικού λαού συνολικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη νέα αποικιοκρατία που αφορά την θάλασσα πλέον, μέσω του κατακερματισμού σε οικονομικά οικόπεδα των ΑΟΖ, που εγκυμονούν κινδύνους πολεμικών συρράξεων «αφού για τα πετρέλαια γίνονται οι πόλεμοι» είπε χαρακτηριστικά και νέο-εμφύλιες συγκρούσεις .

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο κ. Αλέξης Κούρτης, ο οποίος είπε πόσο σημαντική είναι αυτή η ενημερωτική εκδήλωση καθώς οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να γνωρίζουν τι συμβαίνει με  τις εθνικές παραχωρήσεις για εξορύξεις Υ/Α, τη διαμάχη σε διεθνές επίπεδο για τις ΑΟΖ, τους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς με τεράστια οικονομικά, πολιτικά και γεωπολιτικά αντικρίσματα.

Τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία κινείται από τις εξορύξεις που καλύπτουν το 82% της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας, πέντε κράτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία και Βρετανία) καταναλώνουν το 50% της ενέργειας στον Κόσμο!

Αντιθέτως,  είπε ο κ. Κούρτης,  το 2019 το 1/3 των ελλήνων πολιτών δεν είχαν καθόλου πρόσβαση σε ενέργεια, αλλά την ίδια στιγμή φαίνεται ότι κάναμε ως χώρα εξαγωγή ενέργειας καθώς η Energean Oil & Gas S.A. της κοινοπραξίας του Πρίνου δεν καλύπτει καμία τοπική ανάγκη, πουλάει στο εξωτερικό ενέργεια ενώ η Ελλάδα κατόπιν την αγοράζει πολύ ακριβά.

Πενιχρό θα είναι και το όφελος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας καθώς είναι πια νόμος του Κράτους ότι το 5% επί των δηλωμένων κερδών της εταιρείας αποδίδεται στο Κράτος, έτσι η συγκεκριμένη εταιρεία το 2015 συνεισέφερε στον Κρατικό προϋπολογισμό το ποσό των 177.000 ευρώ, ενώ το 2016 δήλωσε ζημίες πληρώνοντας μηδενικό φόρο εταιρικού εισοδήματος.

Είναι προκλητικό, επισήμανε ο ομιλητής, το γεγονός ότι οι εταιρείες εξόρυξης εξαιρούνται από τις δεσμεύσεις που ισχύουν στις περιοχές Natura όπως και οι  κίνδυνοι  που ελλοχεύουν για τις χερσαίες και ενάλιες αρχαιότητες της Ηλείας.

Επίσης όσα διαδίδονται σχετικά με τις θέσεις εργασίας, είπε ο κ. Κούρτης, είναι ένας ακόμα σκόπιμος μύθος, διότι η εταιρεία Energean στην πιλοτική γεώτρηση του Κατακόλου θα απασχολήσει μικρό αριθμό ντόπιων εργαζομένων (περίπου 35-40 άτομα), καθώς οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους θα έχουν υψηλή εξειδίκευση και στην πλειονότητά τους δεν θα είναι από την περιοχή, ενώ ένας Έλληνας επιστήμονας δήλωσε ψευδώς ότι με το 1/3 των εξορύξεων σε όλη την Ελλάδα θα εξαλειφθεί η ανεργία!

Ολοκληρώνοντας ο ομιλητής τόνισε ότι το Κατάκολο είναι από τις πρώτες παραχωρήσεις και πρέπει να ορθωθούν  κινηματικές καταστάσεις ενάντια στις εξορύξεις  από συλλογικότητες, σωματεία, συλλόγους και τους πολίτες γενικά.

Δεν υπάρχει κανένα κέρδος για την τοπική κοινωνία αλλά αντιθέτως δεν μπορούν να αντισταθμιστούν  τα κόστη των δημόσιων υποδομών που συνδέονται με τις εξορύξεις Υ/Α και κυρίως τα κόστη της αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην υγεία, στο περιβάλλον και στις παραγωγικές δραστηριότητες.

Τέλος, είμαστε αντίθετοι στις εξορύξεις γιατί πιστεύουμε ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που μέρα με τη μέρα προκαλεί και στη χώρα μας μια επικίνδυνη κλιματική κρίση, είναι δυνατή μόνο με την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, έναν στόχο που όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν θέσει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Θέλουμε το τουριστικό μας προϊόν και η αγροτική μας παραγωγή να παραμείνουν αδιαπραγμάτευτες και ανεπηρέαστες επιλογές μας...

Τέλος ο  ομιλητής ανέφερε ότι στις 18-19 Ιανουαρίου 2020 θα γίνει στην Αθήνα πανελλαδική συνάντηση-συνέλευση συλλογικοτήτων, που αναπτύσσουν δράσεις για ζητήματα ενέργειας γενικά και ειδικότερα, για τις επιπτώσεις των ενεργειακών δραστηριοτήτων, σε όλο τους το φάσμα.

Ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από το κοινό, οι οποίες και απαντήθηκαν από τους δύο ομιλητές.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.