ilia24.gr
Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 12:43

Τα «Μηνύματα από το Σύμπαν» του Διονύση Σιμόπουλου μάγεψαν τους Ηλείους(ΦΩΤΟ)

Κατάμεστη η αίθουσα της Π.Ε. Ηλείας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας

 

Στην κατάμεστη αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 27 Μάη η εκδήλωση που διοργάνωσε o Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Υπαλλήλων Ν. Ηλείας, με ομιλητή τον διάσημο συμπατριώτη μας  Αστροφυσικό Διονύση Σιμόπουλου με θέμα «Μηνύματα από το Σύμπαν». Η αίθουσα αποδείχτηκε πολύ μικρή για να χωρέσει το πλήθος κόσμου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αφού αρκετοί ήταν αυτοί που την παρακολούθησαν όρθιοι.

Η εκδήλωση άνοιξε με προβολή βίντεο διάρκειας 8΄ με την επιμέλεια του Αντιπροέδρου κ. Γιαν. Μισύρη και αναφερόταν στο σύμπαν, τα ουράνια σώματα, το ηλιακό σύστημα, τη σελήνη, τον ήλιο, τα διαστημόπλοια κ.α.

Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, Σχολική Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Μουσικής Περιφερειακής Ενότητας Δ. Ελλάδας, αφιέρωσε δύο τραγούδια συναφή με το θέμα, στον Διονύσιο Σιμόπουλο.

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Χρήστος Σκυλλάκος, με σύντομη ομιλία του  έκανε την έναρξη της εκδήλωσης ενώ σύντομο χαιρετισμό έκανε και ο υπεύθυνος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Αθανάσιος Βέρρας.

Ακολούθησε σύντομη ομιλία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας κ. Κωνσταντίνου Τριανταφυλλόπουλου, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Σήμερα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να έχουμε ανάμεσά μας, ένα διαπρεπή, διεθνούς κύρους επιστήμονα,  με μακρά και επιτυχημένη πορεία, αλλά και βαθειά γνώση, συνεχιστή όλων των σύγχρονων επιστημόνων και ερευνητών, τον συμπατριώτη μας καθηγητή, Επίτιμο Πρόεδρο και τ. Διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανητάριου κ. Διονύση Σιμόπουλο, για να μας αναπτύξει, το  θέμα «Μηνύματα από το Σύμπαν».

Σας ευχαριστούμε για την πρόθυμη αποδοχή σας στην πρόσκλησής μας.

Σας ευχαριστούμε όλους, γιατί μας δίνετε την ευκαιρία, να διοργανώσουμε, μια ακόμα,  υψηλού επιπέδου, ποιοτική εκδήλωση».

Ο Διονύσης Σιμόπουλος μάγεψε το ακροατήριο κατά την ομιλία του, στην οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

«Από την πρώτη στιγμή που ο Άνθρωπος περπάτησε όρθιος πάνω σ’ αυτόν τον πλανήτη ξεκίνησε και η ερωτική μας σχέση με τον ουρανό. Τα μάτια μας, περιορισμένα να βλέπουν τα λαμπρότερα μόνον άστρα της νύχτας, ήταν για χιλιάδες χρόνια τα μοναδικά αστρονομικά όργανα που διαθέταμε. Ακόμη και μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου και την τοποθέτησή τους στο Διάστημα οι ακτινοβολίες που έρχονται από τα διάφορα ουράνια αντικείμενα απαιτούν την παρέλευση κάποιου χρόνου για να φτάσουν μέχρις εμάς παρ’ όλο που κινούνται με την τεράστια ταχύτητα των 300.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Έτσι όταν κοιτάμε έξω στο διάστημα, βλέπουμε τις εικόνες των διαφόρων ουράνιων αντικειμένων όπως ήταν στο παρελθόν κι όχι όπως είναι την στιγμή που τα κοιτάμε. Γι’ αυτό, και παρ’ όλο που μπορεί να δυσκολευόμαστε κάπως να το πιστέψουμε, είναι γεγονός ότι μπορούμε να δούμε το μακρινό παρελθόν όλων όσων βλέπουμε, γιατί απλούστατα όλα όσα παρατηρούμε στον ουρανό έχουν ήδη συμβεί. Όσο πιο μακριά βλέπουμε μέσα στο Σύμπαν τόσο πιο πολύ εισχωρούμε στο παρελθόν.

Γι’ αυτό, όταν τα διαστημικά μας αστεροσκοπεία καταγράφουν τις αδύνατες ακτινοβολίες που έρχονται από τους απόμακρους γαλαξίες και τα κβάζαρ, απομακρυνόμαστε όχι μόνο στο χώρο αλλά και στον χρόνο. Οι πληροφορίες όμως που έρχονται από το Σύμπαν δεν περιορίζονται μόνο στα μηνύματα του ηλεκτρομαγνητισμού αλλά και στους ψιθύρους των βαρυτικών κυμάτων. Παρ’ όλα αυτά λόγω του χρόνου που χρειάζεται η κάθε πληροφορία να έρθει σ’ εμάς από το Σύμπαν, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι βλέπουμε, ακούμε και μελετάμε... αναμνήσεις!..».

Πλήθος ερωτήσεων έγιναν από το ακροατήριο προς τον κ. Σιμόπουλο, ο οποίος κατάφερε να  απαντήσει ακόμα και στα πιο περίπλοκα επιστημονικά ερωτήματα με μια ποιητική οπτική και ένα ιδιαίτερο χιούμορ που κάνει μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα να τραντάζεται από τα γέλια!!!

Πρόσφερε λύσεις ακόμα και για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας ...τις έχει αναλύσει στους υπουργούς Οικονομικών (μας είπε) : «αφήστε τους Γερμανούς να μετράνε νομίσματα τόσα όσα και τ' άστρα...!!!».

Κάλεσε τη «φρουρά» να επιβάλλει λίγη ησυχία στην αίθουσα στο πλαίσιο της χιουμοριστικής προσέγγισης της εκδήλωσης!!!

Η Χορωδία του Συλλόγου Φιλοπρόοδων Ζαχάρως  υπό την διεύθυνση της κας Σοφίας Παναγοπούλου, παρουσίασε πέντε τραγούδια συναφή με το θέμα της εκδήλωσης.

Να σημειώσουμε ότι πριν και μετά την εκδήλωση, στο χώρο του φουαγιέ λειτούργησε σπουδαία έκθεση αστροφυσικής, υπό την επιμέλεια του υπευθύνου του ΕΚΦΕ Ηλείας, φυσικομαθηματικού Ηλία Καλογήρου.

Στο πυκνό ακροατήριο μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Αντιπερ/ρχης Γιώργος Γεωργιόπουλος , οι Περιφ. Σύμβουλοι Δ. Κωσταριάς, Λ. Αριστειδόπουλος και Π.Πλατανιάς, ο αιδεσιμότατος Νικ. Κατσιδήμας, η πρόεδρος  του Ευρωπαϊκού  Ινστιτούτου Δικαίου -Επιστήμης και Τεχνολογίας του Διαστήματος Διονυσία Αυγερινοπούλου, ο καθηγ. Ευρωπ. Δικαίου Τάκης Κανελλόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντ/σης Πύργου Τ. Αντωνακόπουλος, της ελασ. Αντιπολίτευσης Γιάννης Αργυρόπουλος, ο Προέδρος του ΕΒΕ Κ. Νικολούτσος, εκπρ/ποι της ΣΕΤΤΗΛ Ευγ.Χριστοπούλου, Πυροσβεστικού Σώματος Πύργου και 117 ΠΜ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ευάγγελος Παπαγεωργίου, οι πρώην Αντι/ρχες  Τ.Δημητρουλόπουλος και ο Χαρ.Καφύρας,  η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Τούλα Καλαμπόκα και μέλη του ΔΣ, καθώς και της Μικτής Χορωδίας Πύργου Γ. Τζουανοπούλου, μέλη του ΔΣ και χορωδοί και των δύο χορωδιών, η πρώην αντ/ρχος Α.Αγγελακοπούλου, ο Δ/ντης Α’θμιας Εκπ/σης  Ζεύλας, ο δασάρχης Π.Λάττας, ο προϊστάμενος του ΚΤΕΟ, προιστ. ΚΕΠ, ο πρόεδρος του ΄΄Αιμοδορητη'' Παπαγεωργίου, η πρόεδρος του ΕΕΣ Τ.Τσεμπενέκα, ο Πρόεδρος των Χρωμάτων της Ηλιδας Π.Αυγερινόπουλος,  τα στέλεχη της Εν. Παλ. Προσκόπων Ηλείας Ανδρ.Γιατράς, Σπ.Μπαμπής, Δ.Σαργέντης, Κ.Σκουλαρίκος, Γ.Τζαβέλλας, του 1ου Σ Δ/Π Π.Καρακίτσος, Γ.Καραμάνης, Ν.Καραχάλιος κ.α., ο πρόεδρος του Συλ. Ολυμπίων Κ.Βλάμης, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διευθυντές υπηρεσιών, στελέχη τραπεζών και πλήθος κόσμου.

 

Γράφει η Άλκηστις Ρήγα

ΠΗΓΗ -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ : ilia24.gr 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.