ilia24.gr
Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 10:26

«Έφυγε» ο Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης - Ο Ηλείος  Ύπατος των Φιλοσόφων δεν ζει πλέον ανάμεσά μας

 

 Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

 Το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας ανακοίνωσε τον θάνατο του Ιδρυτή και επίτιμου προέδρου του Λεωνίδα Κ. Μπαρτζελιώτη

Ο Λεωνίδας Μπαρτζελιώτης ήταν  ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στη Μίνθη της Ολυμπίας όπου διδάχτηκε τα πρώτα εγκύκλια μαθήματα τα οποία συμπλήρωσε στη Ζαχάρω. Σπούδασε θεολογία, ελληνική και αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Norman των ΗΠΑ.

Ακολούθως, παρακολούθησε με υποτροφία μεταπτυχιακά μαθήματα φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Emory της Georgia όπου υπέβαλε τη διδακτορική του διατριβή.

Υπήρξε ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της έκδοσης του διεθνούς κύρους φιλοσοφικού περιοδικού "Skepsis" το οποίο αποστέλλεται στις βιβλιοθήκες πολλών ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων. Παράλληλα υπήρξε ιδρυτής του '' Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας και Διεπιστημονικής Έρευνας" μετεξέλιξη του οποίου αποτελεί το '' Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας".

Το εν λόγω κέντρο είναι ένα επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επί τριάντα ένα συναπτά έτη οργανώνει το Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας στην Αρχαία Ολυμπία και στην ευρύτερη περιοχή της Ηλείας, καθώς και επιστημονικά σεμινάρια για έλληνες και ξένους φοιτητές και μια σειρά μαθημάτων φιλοσοφίας στην Αθήνα και στην Ηλεία.

Το ΟΚΦΠ εκτός από το ''Skepsis" εκδίδει την εξαμηνιαία επιθεώρηση φιλοσοφίας, παιδείας και τέχνης Celestia, το επιστημονικό περιοδικό Ίφιτος,  ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε η περιοδική έκδοση Ολιστικής Φιλοσοφίας ΞΕΝΟΦΩΝ .

 

Εδώ και είκοσι εφτά χρόνια, το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας (Olympic Center for Philosophy and Culture) πραγματοποιεί στην Αρχαία Ολυμπία Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας με σκοπό την ανάδειξη και διάδοση των αρχών και αξιών της φιλοσοφίας και του πολιτισμού.

 

Διοργανωτές του Συνεδρίου είναι το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας (ΟΚΦΠ), με τον μέχρι πρόσφατα  πρόεδρο της Οργανωτικής επιτροπής τον καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη .


Ως σύνεδροι συμμετέχουν, διαπρεπείς καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ πραγματοποιούνται  παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στόχος του συνεδρίου είναι η συμβολή του στην προσπάθεια αποκέντρωσης και πολιτιστικής αναγέννησης της περιφέρειας, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμεση επαφή δια μέσου της Ελληνικής φιλοσοφίας με την πολιτιστική κληρονομιά και το φιλειρηνικό πνεύμα των Αρχαίων Ελλήνων.

Εκδίδει ακόμα τα πρακτικά των συνεδρίων και συμποσίων, ενώ μεταφράζει και εκδίδει έργα πανεπιστημιακών και ερευνητών, Αμερικανών, Κινέζων  και Ρώσων, μεταξύ άλλων αναγνωρισμένων φιλοσόφων, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Η Φιλοσοφία ενώνει...

"Η φιλοσοφία ενώνει τους ανθρώπους" έγραφε  ο καθηγητής Μπαρτζελιώτης, "δεν τους χωρίζει". "Για τούτο η φιλοσοφία ουσιαστικά δεν έχει πατρίδα. Μπορεί να γεννήθηκε στην Ελλάδα, η γλώσσα της, όμως είναι οικουμενική και προσφέρεται μοναδικά για τη διεθνή συνεννόηση και αλληλοκατανόηση και ακόμα για την επίλυση διαφορών και την διευθέτηση διεκδικήσεων.

Η φιλοσοφία με ανάλυση και διασάφηση των εννοιών μπορεί να αποσοβήσει συγκρούσεις και ως οικουμενικός πρακτικός λόγος, ως "ηθική της αλληλεγγύης", να συντείνει στην ειρηνευτική συμβίωση των λαών.

Η φιλοσοφία, με την ολιστική προσέγγιση των επιμέρους επιστημών και της παιδείας, της δραματικής τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, της κριτικής  και συγκριτικής αξιολόγησης του έργου των ερευνητών και συγγραφέων κλπ. μπορεί να φέρει πιο κοντά τις μελλοντικές γενιές του πλανήτη.

Οι ολιστικές αυτές προσεγγίσεις ανταποκρινόμενες στα αιτήματα των καιρών, αναδεικνύουν τις αισθητικές αξίες της μουσικής και του χορού, των θεατρικών παραστάσεων και των τραγωδιών, της λογοτεχνίας και της ποίησης και των λοιπών τεχνών.

Είναι, ακόμη, προφανές ότι η ''οικονομική κρίση" αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά μόνο με την καλλιέργεια και την εφαρμογή της ολιστικής παιδείας, που συνδυάζει την κατάκτηση της γνώσης και των πολιτισμικών αξιών ταυτόχρονα. Η ολιστική προσέγγιση δεν εξαιρεί τα οικονομικά στοιχεία, αλλά τα ενσωματώνει προς καταπολέμηση της φτώχειας και την απαλλαγή του ανθρώπου από τα πάθη του σώματος μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η φιλοχρηματία και η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και ο πλουτισμός.

Η ολοκληρωμένη παιδεία αποτελεί όρο απαραίτητο για την επίτευξη της κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας. Η παιδεία αυτού του τύπου δεν παρακάμπτει τα οικονομικά ζητήματα, αλλά καθορίζει τις δυνατότητες διείσδυσης του πολιτισμού και της επιστήμης στους πολίτες και στους πολιτικούς, στις οικογένειες και στην κοινωνία".

Η επικαιρότητα του Ξενοφώντος

Το ερευνητικό ενδιαφέρον του καθηγητή Μπαρτζελιώτη και των συνεργατών του είχε  στραφεί τα τελευταία χρόνια στην επικαιροποίηση του Ξενοφώντειου έργου.

"Η έρευνα για την προβολή και επικαιροποίηση του έργου του Ξενοφώντος αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα στην έρευνά μας – έγραφε  ο καθηγητής Μπαρτζελιώτης- καθότι επιχειρεί να φέρει στην επιφάνεια τα εξόχως επίκαιρα και χρήσιμα για την εποχή μας συμπεράσματα για την οικονομία και την παιδεία.

Το έργο του Ξενοφώντος, που συντελέστηκε, κυρίως, στην Σκυλλουντία, όπου έζησε για μια εικοσαετία, δεν περιορίζεται στην ανάπτυξη του σωκρατικού προτύπου, στην διάδοση της ελληνικής παιδείας και στην ανάδειξη σοφών ηγετών, αλλά επεκτείνεται σε ευρύτατο φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως είναι εκείνοι της οικονομίας, της πολιτικής, της ηθικής κλπ."

Ερευνητικό υλικό για το Ξενοφώντειο έργο έχει δημοσιευθεί  στο περιοδικό ΞΕΝΟΦΩΝ- ΠΕΡΙΟΔΙΚΉ ΕΚΔΟΣΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ 2016  και εμπλουτίστηκε με τις ανακοινώσεις των συνέδρων στο 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας .

«Κάλλιστον κόσμος’ ποίημα γαρ Θεού» Θαλής

Ο  καθηγητής Λεωνίδας  Μπαρτζελιώτης  με την ακάματη εργατικότητα και δραστηριότητα δεν είναι πλέον κοντά μας, η Ηλεία φτώχυνε πραγματικά.

Αυτή  που έμεινε χαραγμένη  στο μυαλό της γράφουσας είναι η εικόνα του ανθρώπου Μπαρτζελιώτη στον προσωπικό του χώρο, το σπίτι του.

Ένα απλό σπίτι στο γραφικό παραθαλάσσιο χωριό της Ηλείας, το Νεοχώρι, που ανασαίνει τη δροσερή πρασινάδα των πεύκων , το οποίο ο καθηγητής έχει παραχωρήσει στο ΟΚΦΠ.

Εκεί δεχόταν τους φίλους, τους συνεργάτες και  τους φοιτητές του, επιμελούνταν  τα σεμινάρια και  οργάνωνε  τα προσεχή συνέδρια . Ένα σπίτι που παράλληλα  λειτουργεί ως  βιβλιοθήκη των εκδόσεων του Ολυμπιακού Κέντρου,  και  φιλοξενούσε  κόσμο όταν υπήρχε  ανάγκη.

 Κυρίως όμως ζούσε  σε απόλυτη αρμονία με τη μητέρα φύση και τροφό που του προσφέρει το λάδι από τον ελαιώνα του και κρασί από τ΄αμπέλια του, δυο ποικιλίες, μάλιστα, λευκό και κόκκινο, που γεύονταν οι επισκέπτες του στο στρωμένο του τραπέζι.

Ο καθηγητής Μπαρτζελιώτης λάτρευε  την καλή παραδοσιακή μουσική -πως αλλιώς αφού η Μουσική ήταν συνδεδεμένη από την αρχαιότητα με τα Μαθηματικά και τη Φιλοσοφία- άκουγε  ηπειρώτικα τραγούδια, Ξυλούρη, Χατζηδάκι, Θεοδωράκη αλλά και τους « Κρητικούς»  όπως αποκαλούσε  τρυφερά την ορχήστρα του Νίκου Ηλιάκη.

Αργά τα βράδια, καθώς ξεπροβόδιζε  τους καλεσμένους του, ο καθηγητής  ,στεκόταν  στην εξώπορτα του σπιτιού του και άναβε  την τελευταία πίπα της ημέρας. Αγνάντευε  την Μίνθη, το πατρογονικό βουνό το κατάφυτο από φλισκούνι κι άγρια μέντα που είχαν χτίσει  οι αρχαίοι Μακίστιοι ναό του Άδη και άλσος αφιερωμένο στη Δήμητρα και την Περσεφόνη.

Κι αν πιστέψουμε κάποιους επιστήμονες- ερευνητές , σε κείνη την πεδιάδα "παρά θιν΄αλός, εν Πύλω ηγαθέη"  ζούσε  κάποτε ο σοφός Νέστορας, καλόκαρδος, φιλόξενος και ευγενικός και πως, κάτω από τη Νέα Ελλάδα υπάρχει η παλιά και κάτω από την παλιά η Αρχαία όπου αδιαχώριστη και αναλλοίωτη, τρέφει και ζωογονεί και τώρα, όπως και τότε, Έλληνες.

Καλό κατευόδιο στο σεβάσμιο συμπατριώτη που  λάμπρυνε  με τις πνευματικές του χάρες τους διανοητικούς μας ορίζοντες και την ψυχή μας.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.