ilia24.gr
Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 13:09

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Πύργου-Ολυμπίας και Αμαλιάδας και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηλείας για το πλαφόν, τη συνταγογράφηση,  και το θέμα του οικογενειακού ιατρού

Της Κατερίνας Πολυδώρου

Την Παρασκευή το μεσημέρι  στο Μικρό Αμφιθέατρο της Νομαρχίας πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου – ενημέρωση με θέμα «Πρωτοβάθμια περίθαλψη και Συνταγογράφηση». Εκεί μίλησαν οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου-Ολυμπίας και Αμαλιάδας Νίκος Κατσαρός και Κωνσταντίνος Τσαούσης, αντίστοιχα, αλλά και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος στην ομιλία του τόνισε πως η ενημέρωση που γίνεται δεν είναι η σωστή… και σκοπός αυτού είναι η καθησύχαση του κόσμου ωραιοποίηση όλων, ενώ δεν ισχύει πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι η δεξαμενή που δίνει γιατρούς σε όλα τα συστήματα του κλάδου…  Μίλησε σχετικά με τη συνταγογράφηση  κ το πλαφόν που υφίσταται αυτή τη στιγμή. 

«Συμφέρον η υγεία μας κ όχι τις πολιτικές σκοπιμότητες που μέχρι τώρα κάποιοι καλύπτουν και αποκρύπτουν την αλήθεια…» ,ολοκλήρωσε.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κατσαρός μίλησε για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας για το 2019, αφού εξακολουθεί, όπως είπε να παραμένει στο 5%,ενώ το μέσο παραμένει το 7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση...  «Παρότι, ο πανελλήνιος ιατρικός σύλλογος, οι ιατρικοί σύλλογοι είχαν διεκδικήσει να μην ενταχθεί το δημόσιο σύστημα στις τακτικές των μνημονίων δεν εισακούστηκε…».

Ως παράδειγμα έφερε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού  (ΤΟΜΥ)  , καθώς απαιτούνται 5.500 ιατροί… για να καλύψουν τον πληθυσμό της χώρας υφίστανται μόνο 1.117, εκ των οποίων κάποιοι εξαναγκάστηκαν να δηλώσουν πως ανήκουν στην κατηγορία αυτή , λείπουν λοιπόν 4.000 τουλάχιστον γιατροί να επανδρώσουν το θεσμό αυτό. Στην πόλη μας υπάρχει μόνο ένας  οικογενειακός γιατρός, της δομής της ΤΟΜΥ.

«Πρέπει να βρεθεί άλλη προσέγγιση στο σύστημα υγείας χωρίς να έχουμε ένα γιατρό τροχονόμο που να πρέπει να περικόπτει δαπάνες, απαιτούμε να υπάρχει κάρτα υγείας των πολίτων έτσι ώστε να  επιλεγεί ο πολίτης το γιατρό γνωρίζοντας το ιστορικό του.

Τέλος, ο κ. Τσιαούσης στην συντομη ομιλία του αναφέρθηκε στους υποστηρικτές του «come back madame Mέρκελ», που επινόησαν ένα σχέδιο με το οποίο εξεβίαζαν τον Έλληνα πολίτη , λέγοντας του ότι δεν θα μπορεί να κάνει εξετάσεις και να γράφει φάρμακα εάν δεν εγγραφεί στους οικογενειακούς γιατρούς, πράγμα παράνομο και ανήθικο, όπως το χαρακτήρισε. Η εγγραφή είναι προαιρετική. «Όσον αφορά τον οικογενειακό γιατρό δεν υπάρχει στην Αμαλιάδα, παρόλο που εδώ κ 4 χρόνια πληρώνουμε γραφείο για ΤΟΜΥ… Ποιοί θα πάνε στον εισαγγελέα εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα, γιατί πληρώνουν ενοίκιο έτσι….   Τώρα για το  πλαφόν είναι ένα σύστημα περιορίζει τη συνταγογράφηση με αλχημίστικο τρόπο, χωρίς επιστημονικά δεδομένα, που είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και η νοσηρότητα.

 Το συμβούλιο επικρατείας έχει ακυρώσει το πλαφόν, όμως το υπουργείο επιμένει υπουργείο όχι μόνο να το συντηρεί, αλλά και να αναπροσαρμόζει το πλαφόν και αντί να πει στον πολίτη απευθείας ότι δεν μπορεί να του δοθεί και του απαγορεύεται, το λέει στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς. Δεν καλύπτει δηλαδή την παράνομή συνταγογράφηση, ίσα ίσα επιβραβεύει αυτούς που υπερσυνταγογραφούν και εξολοθρεύει τους συνετούς και τους νέους γιατρούς, αφού είναι ανάλογο του περιοχής και της ειδικότητας».

Έθιξε ,τέλος, θέματα οικονομικά, όπως χρήματα που έχουν χαλαστεί , εφημερίες που έχουν γραφτεί διπλές στο ίδιο άτομο μέσα σε μία μέρα και θα λυθούν με την επιθεώρηση εργασίας, διασπάθιση δημοσίου χρήματος… «υπάρχουν χαρτιά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο  πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας και θα βγουν στο φως πολύ σύντομα.

ΠΗΓΗ: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.