ilia24.gr
Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 09:04

Στην μέγγενη της  μικροπολιτικής το δικαίωμα των Ηλείων για ΑΕΙ στο νομό-Άνθρακες ο θησαυρός!

Ολοταχώς για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία

Μέχρι χθες οι βουλευτές του κυβερνώντος  κόμματος μας διαβεβαίωναν πως θα τηρηθούν, σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στην Ηλεία, τα όσα είχαν συζητηθεί και αποφασιστεί στο «αναπτυξιακό συνέδριο Δυτικής Ελλάδας» που έχει γίνει  στην Πάτρα.

Οι σχολές των ΤΕΙ στην Ηλεία επομένως όχι μόνον δεν κινδύνευαν αλλά θα αναβαθμίζονταν  με ταυτόχρονη λειτουργία  δυο Πανεπιστημιακών  σχολών, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας.  Οι ελπίδες όμως διαψεύσθηκαν. Προχθές, ο βουλευτής Ηλείας Δ. Μπαξεβανάκης ( και πρώην υφ. Παιδείας) με μια λιτή δήλωση  μας ενημερώνει ότι το τμήμα τεχνολόγων Γεωπονίας της Αμαλιάδας, θα ανωτατοποιηθεί  εντασσόμενο στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών!  Τέτοια σχολή βέβαια δεν υφίσταται αυτή την στιγμή, αλλά θα συσταθεί μελλοντικά, με τη λειτουργία έξι Γεωπονικών Τμημάτων στην Αιτωλοακαρνανία (τρία σε Μεσολόγγι και τρία σε Αγρίνιο), εκ των οποίων το ένα θα έχει ακριβώς το ίδιο γνωστικό αντικείμενο (Φυτικής Παραγωγής ) με το Τμήμα της Αμαλιάδας κατά το σχέδιο Γαβρόγλου. Αυτό   δεν συνιστά  υποβάθμιση ή ακόμη χειρότερα κατάργηση  του Τμήματος της Αμαλιάδας;

Στους δρόμους ξανά οι φοιτητές

Οι σπουδαστές του Τμήματος βρίσκονται «στα κάγκελα», το ΤΕΙ Αμαλιάδας τελεί υπό κατάληψη. Χθες,  πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της πόλης, ζητώντας την διατήρηση  του Τμήματος, την αναβάθμισή του σε ΑΕΙ, την υπαγωγή του στο Πανεπιστήμιο Πατρών και να τους δοθεί το δικαίωμα της επιλογής του πτυχίου τους (ΑΕΙ ή ΤΕΙ).

Σε μία επεισοδιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Δημάρχου Ήλιδας , διασταύρωσαν τα ξίφη τους Χριστοδουλόπουλος- Λυμπέρης με τον πρώτο να  επιχειρεί να κλείσει ραντεβού με τον Υπουργό Παιδείας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση αναφορικά με την τύχη του Τμήματος και τον κ. Λυμπέρη να καλεί αυτή την ύστατη ώρα σε  ανένδοτο αγώνα το λαό της Αμαλιάδας και της Ήλιδας για το μέλλον της Σχολής. Για να αποτρέψουν την κατάφωρη ήττα.

Και  στον Πύργο; ΤΕΦΑΑ !

Στην πρωτεύουσα του νομού, ο δήμαρχος στην αρχή της θητείας του μίλησε για το « μέγα λάθος που έγινε το 2013» με την κατάργηση του τμήματος ΜΜΕ και Πληροφορικής, ζήτησε  την επαναφορά του στο μηχανογραφικό… εν συνεχεία άλλαζε θέσεις για το ΤΕΙ πιο συχνά και από τα πουκάμισά του… Από το να φύγει το «θνησιγενές» Τμήμα  Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, μέχρι την δημιουργία Νομικής σχολής από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πέντε χρόνια δρόμος !

Στο παρά πέντε της ολοκλήρωσης της θητείας του, ο κ. Λιατσής μας επιφυλάσσει μια ακόμη έκπληξη : κατέθεσε στο Υπ. Παιδείας πρόταση ( έχοντας όπως δηλώνει και την σύμφωνη γνώμη των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης) για δημιουργία σχολής ΤΕΦΑΑ στον Πύργο!

Στα επιχειρήματά του,  η ύπαρξη κλειστού γυμναστηρίου στον Πύργο, ένα εκ των μεγαλύτερων της Ελλάδας, Δημοτικού σταδίου  που φιλοξενεί αγώνες κλασικού αθλητισμού και εγκαταστάσεις κολυμβητηρίου ( ήδη έχει προγραμματιστεί η  δημοπράτηση της ανακατασκευής του).

Στα «συν» της λειτουργίας μιας τέτοιας σχολής η υψηλή ζήτηση, η υποχρεωτική παρακολούθηση ( άρα και η παραμονή των σπουδαστών ενταύθα) η γειτνίαση με την Αρχαία Ολυμπία,  γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αναφέρθηκε επίσης στην  «σοβαρή πιθανότητα» να έχουμε ένα δεύτερο τμήμα ΤΕΙ του οποίου τα μαθήματα να διδάσκονται σε ξένη γλώσσα και να αφορά αλλοδαπούς φοιτητές και τη  δημιουργία ενός επιστημονικού  ινστιτούτου που να εντάσσεται στις παραπάνω σχολές ! 

 

Ουαί υμίν..!

Όλα αυτά μάλιστα έρχεται να επιβεβαιώσει, ο κος Μάκης Μπαλαούρας, ο οποίος αν και στην Αμερική αυτή την ώρα, έχει την …μισή του καρδιά στην Ηλεία, εξ ου και επικοινώνησε πάραυτα με τον κ. Γαβρόγλου για να σιγουρέψει την δημιουργία περισσοτέρων του ενός πανεπιστημιακών τμημάτων στην πόλη του Πύργου!

Η κα Σαλτάρη, εκ των κυβερνητικών βουλευτών στην Ηλεία κάνει επίσης λόγο περί ανυπόστατων φημών, σχετικά με το ΤΕΙ Αμαλιάδας,  που δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια…

Βλέπουμε εν ολίγοις να στήνεται σκηνικό 2013 και σήμερα. Παρά τις σοβαρές κινητοποιήσεις, τότε,  των φοιτητών, τις αντιδράσεις των καθηγητών τους, το πολιτικό δυναμικό του νομού μας αλλά και το αυτοδιοικητικό, όχι μόνον δεν τους στήριξαν αλλά συναίνεσαν  στην… αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας, δια της καταργήσεως δύο τμημάτων  ΤΕΙ στην Ηλεία!

Χλιαρή η αντίδραση της τότε δημοτικής αρχής του κ. Παρασκευόπουλου στον Πύργο ενώ στην Αμαλιάδα ο κ. Λυμπέρης είχε να πανηγυρίσει την γεωπονική σχολή ως αντιστάθμισμα της σχολής που καταργήθηκε.

Ανύπαρκτες  φυσικά οι αντιδράσεις των τοπικών οργανώσεων των κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Δήμαρχοι και βουλευτές, τότε και τώρα …

Υποβοηθητική στα σχέδια του υπ. Παιδείας η στάση του βουλευτή της  Νέας Δημοκρατίας κ. Τζαβάρα, Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού τότε, που συνεπικουρούμενος από τον φιλικό του τύπο προσπαθούσε να μας πείσει πως όχι μόνον δεν χάθηκε τίποτα, αλλά το ΤΕΙ Πύργου θα αναβαθμίζονταν ! Πως; Με τη μετονομασία  του Τμήματος  «Μουσειολογίας, Μουσειογραφίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων» σε «Διοίκηση Πολιτισμικών και Τουριστικών Μονάδων», που θα είχε και κατεύθυνση ΜΜΕ (!) από όπου θα προέκυπταν και  πολιτιστικοί συντάκτες!  Τέτοια κατεύθυνση δεν προβλέφθηκε στο σχέδιο «Αθηνά» και φυσικά δεν μας προέκυψε…

Οι τότε βουλευτές  της Ηλείας επομένως, φέρουν ακέραια την ευθύνη, καθώς έδωσαν θετική ψήφο στο να συντελεστεί αυτό το έγκλημα ( οι συνέπειες του στην τοπική κοινωνία σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικο-οικονομικής ζωής του Πύργου είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού). Όλοι ανεξαιρέτως: Από τον κ. Τζαβάρα ( που μιλούσε για «τμήμα πρότυπο για τα Ελληνικά ακαδημαϊκά χρονικά») ως τον κ. Κοντογιάννη, την κ. Αυγερινοπούλου, τον κ. Μαρίνο και τον κ. Κουτσούκο, που έδωσαν θετική ψήφο.

Είναι οι ίδιοι που σήμερα «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους» αρθρογραφούν και προβαίνουν σε συνεντεύξεις για την κατάντια της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ηλεία από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ!   

Εξακολουθούν να θεωρούν είτε ηλίθιους, είτε πάσχοντες από άνοια τους Ηλείους !

Οι πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και λοιποί παράγοντες της Ηλείας δεν έχουν καμιά ευθύνη για όλα αυτά! Απλά τυχαίνει να συμβαίνουν στην πολύπαθη Ηλεία!  

Σήμερα  ωστόσο  οι πολίτες όχι απλά δυσπιστούν απέναντι στους πολιτικούς , αλλά ελέγχουν, αναζητούν και συγκρίνουν, από τις δεκάδες πρόσφορες πηγές πληροφόρησης, τις  θέσεις των πολιτικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ηλείας ( λίγο -πολύ τα ίδια πρόσωπα εναλλάσσονται).

Οι θέσεις και τα πεπραγμένα και των πρώην και των νυν,  πάνω σε κομβικής σημασίας για το νομό μας θέματα είναι καταγεγραμμένες  στο νου και στη συνείδησή των Ηλείων πολιτών.

Για αυτό προκαλεί θυμηδία και όχι έκπληξη, η …πλήρης στροφή  τους σήμερα, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Είναι πολύ δύσκολο να μας πείσουν για το ειλικρινές του ενδιαφέροντός τους και του αγώνα που – στο πάρα πέντε – προτίθενται να δώσουν για τα δίκαια του Ηλειακού λαού οι πρώην, οι νυν και πολύ φοβούμεθα και οι επόμενοι…

Τον λόγο έχουν οι πολίτες τώρα.

 

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.