ilia24.gr
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2019 14:35

Κώστας Διαμαντόπουλος: «Αναγκαία η μεταφορά ιατρών από την Αμαλιάδα στην Παθολογική Κλινική του Πύργου»

 

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος με δήλωσή του ξεκαθαρίζει γιατί ζήτησε τη μεταφορά των παθολόγων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας στον Πύργο,

αποκαλύπτοντας ότι πρόκειται για απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την οποία μάλιστα είχε στηρίξει και ο σημερινός Αναπληρωτής Διοικητής της Αμαλιάδας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής είναι απολύτως ενταγμένη στο πλαίσιο της απόφασης του ΔΣ του περασμένου Ιανουάριου σύμφωνα με την οποία η Παθολογική κλινική του Πύργου θα εφημερεύει καθημερινά. Εκείνη την απόφαση την είχε στηρίξει και ο σημερινός Αναπληρωτής Διοικητής της Αμαλιάδας.

Η ΝΜ Πύργου παρά τα προβλήματα της αποτελεί τη μοναδική δομή στο νομό που μπορεί να υποστηρίζει με αξιοπιστία και ασφάλεια εφημερίες σε επίπεδο νομού. Διαθέτει αξονικό τομογράφο, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Εμφραγμάτων και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Περιτοναϊκής Κάθαρσης 24ωρης λειτουργίας.  Η μείωση των διακομιδών στην Πάτρα (-18%, Ιανουάριος – Μάιος 2019 ) είναι πραγματικό γεγονός και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.

Η απόφαση της Παρασκευής είναι συμβατή με την απόφαση του Υπουργού Υγείας η οποία κοινοποιήθηκε την ίδια μέρα και επιτρέπει τις μετακινήσεις για κάλυψη εφημεριακών αναγκών .

Παράλληλα η σύγκλιση του ΔΣ είναι απόλυτα νόμιμη σύμφωνα  με το άρθρο 60 του Νόμου 4342/2015 που προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας  μετά την περίοδο του τριμήνου από την παραίτηση Αν. Διοικητή, εφ’ όσον υπάρχει Διοικητής.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέσσερις (4) μόνιμοι Παθολόγοι στις ΝΜ του νομού, ένας αριθμός απελπιστικά μικρός για να υποστηρίζουν με ασφάλεια και τις δύο κλινικές.

Παράλληλα οι ροές των ασθενών  όπως αυτές καταγράφονται από τον Ιανουάριο μέχρι Μάιο (1957 εισαγωγές στην Παθολογική του Πύργου, 135 στην Παθολογική της Αμαλιάδας, 42360 ασθενείς σε ΤΕΠ και Εξωτερικά Ιατρεία στον Πύργο, 22927 στην Αμαλιάδα), επιβάλλουν την αυξημένη παρουσία τους στη ΝΜ Πύργου.

Έχουμε ενημερώσει έγκαιρα την 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τις δυσκολίες κάλυψης της ΝΜ Αμαλιάδας και έχουμε προτείνει συγκεκριμένες διευθετήσεις οι οποίες θα καλύψουν κατά προτεραιότητα το εφημεριακό πρόγραμμα της ΝΜ Πύργου.

Ο συγκεκριμένος αριθμός (των 4 Παθολόγων) δεν αρκεί για την κάλυψη μιας κλινικής δεδομένου του όγκου των ασθενών στη θερινή περίοδο και των καθηκόντων τους που δεν περιορίζονται μόνο στη διαχείριση των νοσηλευομένων, αλλά επεκτείνονται  στο ΤΕΠ και τις άλλες κλινικές, όταν ζητηθεί η συνδρομή τους.

Θα επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι οι αποφάσεις μας υπαγορεύονται από την αναγκαιότητα ασφαλούς διαχείρισης των νοσηλευομένων ασθενών και των επειγόντων περιστατικών. Αυτό είναι το απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο μας.

Κατανοώ τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε. Είναι όμως αναγκαία η παρέμβαση της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, ώστε να μη διαταραχθεί η ασφαλής λειτουργία μιας τουλάχιστον Παθολογικής κλινικής στο νομό. Οι ΝΜ είναι οργανισμοί που η λειτουργία τους είναι ανεξάρτητη των πολιτικών αλλαγών. 

Σε προσωπικό επίπεδο θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο για την εύρεση βιώσιμων λύσεων.

Δεν πρόκειται να εγκλωβιστώ σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Δεν πρόκειται να συμμετέχω σε δημόσιο ξεκατίνιασμα. Δε συμμετέχω σε ευκαιριακές και ετερόκλητες συμμαχίες. Δε θα απαντήσω σε πεζοδρομιακού χαρακτήρα απειλές ότι «θα το μετανιώσω». Δε θα επιτρέψω σε υφισταμένους μου να απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις προσωπικό που βρίσκεται στο όριο της φυσικής εξάντλησης!   Κουτσαβακισμούς από κατέχοντες θέσεις ευθύνης και στις τρεις Νοσηλευτικές Μονάδες δε θα ανεχτώ!

Η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας είναι η μοναδική μας προτεραιότητα!».

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.