ilia24.gr
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 10:16

Ηλεία: Πρόσφυγες σε μοναστήρι - Σήμερα η μεταφορά

 
Ωρες απομένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι την εγκατάσταση περίπου 60 προσφύγων στην Ιερά Μονή Πορετσού, στο πλαίσιο του σχεδίου προώθησης μεταναστών από το Αιγαίο στην ενδοχώρα.
Το συγκεκριμένο μοναστήρι, βρίσκεται στα όρια του Δήμου Καλαβρύτων και στην περιοχή Αγράμπελα, εν τούτοις ανήκει διοικητικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, Μητροπολίτης της οποίας είναι ο κ.κ. Γερμανός. Αρχικά υπήρξε η διάδοση φήμης, η οποία εν τέλει φαίνεται να επιβεβαιώνεται πλήρως, όπως άλλωστε αναφέρει σε δημοσίευμά του και το kalavrytanews.com. Ισως μάλιστα η μεταφορά τους στο Μοναστήρι, να γίνει και εντός της ημέρας. Αλλωστε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι πρόσφυγες ήδη βρίσκονται κοντά, και συγκεκριμένα σε πρόχειρο χώρο φιλοξενίας στην Ηλεία, όπου μεταφέρθηκαν προχθές βράδυ με πούλμαν.
 
Οικογένειες με παιδιά
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μόνους άνδρες μετανάστες αλλά για μονογονικές οικογένειες που έχουν ζητήσει και λάβει άσυλο. Οικογένειες από τη Συρία και πλήθος μικρών παιδιών που ακόμα αδυνατούν να ξεχάσουν τις μνήμες από τη θηριωδία των μαχών και των εκρήξεων που σκόρπισαν τον θάνατο γύρω τους.
 
Με δαπάνη Μητρόπολης
Πηγές αναφέρουν πως η αποδοχή της φιλοξενίας, έγινε κατόπιν απόφασης της Μητρόπολης να είναι αρωγός στην προσπάθεια με στόχο τη φροντίδα των κατατρεγμένων ανθρώπων που αναζητούν την ασφάλεια μετά την κόλαση του πολέμου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ιερά Μητρόπολη ανέλαβε πλήρως την ευθύνη της απαιτούμενης δαπάνης, συνδράμοντας, έτσι, εμπράκτως, σε αυτή την προσπάθεια. Χωρίς μάλιστα την αναζήτηση οποιουδήποτε χρηματοδοτικού προγράμματος προσφύγων.
 
Προσλήψεις και ετοιμασίες
Εδώ και ημέρες έχουν προχωρήσει διαδικασίες για να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις σωστής λειτουργίας του χώρου φιλοξενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δηλαδή, έχουν προσληφθεί άτομα που θα στελεχώσουν την κουζίνα του μοναστηριού, ενώ υπάρχει προσανατολισμός και για πρόσληψη δασκάλου προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να αποκτήσουν την απαραίτητη γνώση. Προ ημερών, πάντως, ξεκίνησε η μεταφορά υλικού στην Ιερά Μονή. Κρεβατιών, τραπεζιών και άλλου απαραίτητου εξοπλισμού.
 
Εγκαταλελειμμένο το Μοναστήρι
Η Ιερά Μονή Πορετσού έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με το kalavrytanews.com, λειτουργούσε ως Μοναστήρι ανδρών και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Εχει κτιστεί στους πρόποδες του Ερύμανθου, σε υψόμετρο 794 μέτρων και απέχει 52 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και 102 χιλιόμετρα από την Πάτρα. Παλαιότερα είχε υποστεί ζημιές οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν μετά τους σεισμούς του 2008 και τους πιο πρόσφατους και η κατάσταση στο εσωτερικό είναι παραπάνω από ικανοποιητική.
 
Προσφέρονται άλλοι δύο χώροι
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχουν άλλοι δύο χώροι που έχουν προσφερθεί από την πλευρά της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας για τη φιλοξενία προσφύγων. Στις Κατασκηνώσεις του ΚΑΤΩ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΔΙΒΡΗΣ καθώς και στο οικοτροφείο της Φιλοθέης. 
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός θα δώσει σήμερα στις 11 π.μ. συνέντευξη Τύπου για το θέμα των προσφύγων.
 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.