ilia24.gr
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020 18:16

Με επιτυχία το Θεολογικό Συνέδριο της Μητρόπολης Ηλείας, με Θέμα: «Η Προσφορά της Εκκλησίας στην Κοινωνία και τον Λαόν!»

 

Για 45η χρονιά το Θεολογικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το οποίο είναι πλέον θεσμός για την τοπική Εκκλησία μας,

γνώρισε εξαιρετική επιτυχία χάρις το άοκνο και ανύστακτο ενδιαφέρον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού και στον τομέα αυτό, συνεχίζοντας έτσι την πολυετή παράδοση διοργάνωσης και φιλοξενίας του παραπάνω Συνεδρίου με Θέμα: «Η Προσφορά της Εκκλησίας στην Κοινωνία και τον Λαόν!».

Το ενδιαφέρον αυτό Θεολογικό Συνέδριο, συνεχίζοντας μία μακρά παράδοση διοργανώσεως επιστημονικών συνεδρίων με πανελλήνια εμβέλεια και ενδιαφέρουσα θεματολογία, έλαβε χώρα το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φοιτητικής Εστίας « Η Αγία Φιλοθέη» στον Πύργο και την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων «Θεία Οικοδομή» στην Αμαλιάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχαν Πανεπιστημιακοί επιστήμονες, Κληρικοί και Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων.

Η Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ «Η ΑΓΙΑ ΦΙΛΟΘΕΗ».

Με τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φιλοθέης, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού, άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου οι εργασίες της πρώτης συνεδρίας με εισηγήτρια την κ. Αθηνά Κονταλή, Διδάκτωρ Θεολογίας του ΕΚΠΑ με θέμα: «Η Συμβολή της Εκκλησίας, στην επιβίωση του Ελληνισμού επί Τουρκοκρατίας».

Ενώ ακολούθησε η εισήγηση του κ. Χαράλαμπου Βέντη καθηγητού Θεολογίας του ΕΚΠΑ με θέμα: «Η θέση της Εκκλησίας στην προσφυγική κρίση».

Μετά το πέρας των αξιόλογων εισηγήσεων την γενική επισκόπησή τους, έκανε ο κ. Βασίλειος Κωνσταντινόπουλος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ακολούθησε γόνιμη διαλογική συζήτηση. Παρατάθηκε εν συνεχεία δείπνο στο ευαγές ίδρυμα της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Η Νέα Βασιλειάς» και ακολούθησε η τέλεση του Μικρού Αποδείπνου.

Η Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΙΑΔΑ «ΘΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ».

Το πρωί της Κυριακής 23 Φεβρουαρίου τελέστηκε η Αρχιερατική Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία υπό του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Αμαλιάδος, ενώ τον Θείον Λόγον κήρυξε ο Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος.

Οι εισηγήσεις της Β΄ Συνεδρίας ξεκίνησαν στην Αίθουσα της «Θείας Οικοδομής». Πρώτος εισηγητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Μπελέζος, με θέμα: «Ο λόγος του Θεού για τον λαό του Θεού: Το ζήτημα των νεοελληνικών μεταφράσεως της Βίβλου». Στην συνέχεια ο Κοσμήτωρ και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ κ. Απόστολος Νικολαΐδης παρουσίασε το θέμα: «Η Προσφορά της Εκκλησίας στην κοινοτική ζωή».

Μετά το πέρας των αξιόλογων εισηγήσεων την γενική επισκόπησή τους, έκανε ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος, ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των Συνέδρων. Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα για όλους τους Συνέδρους στο ευαγές ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Παναγία η Καθολική», στην Γαστούνη.

Την Γραμματεία του Συνεδρίου αποτελούσαν ο Πρεσβύτερος και Θεολόγος π. Γεώργιος Σταθόπουλος και οι φιλόλογοι κ. Δήμητρα Παπαγγελή και κ. Γεώργιος Κουρκούτας, ενώ άριστες υπήρξαν οι εντυπώσεις των Πανεπιστημιακών Καθηγητών και των λοιπών που παρέστησαν στις εργασίες του Συνεδρίου για την κατά πάντα άψογη διοργάνωσή του!

Π. Νικόλαος Κατσηδήμας.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.