ilia24.gr
Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017 11:20

Αποκλεισμένος… προορισμός η Ηλεία !

Υπόμνημα των  Ξενοδόχων του Πύργου στο ΣΕΤΕ, για την τουριστική ανάπτυξη   * Ποιες  πρωτοβουλίες απαιτούνται για να υπάρξει  τουριστική άνθιση

 

   Ανεκμετάλλευτες   παραμένουν οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης  του νομού μας, που θα μπορούσαν να τονώσουν σημαντικά την απασχόληση και την τοπική οικονομία, την ώρα που η Ηλεία θα μπορούσε να αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής τουριστών στην Δυτική Ελλάδα, με την αξιοποίηση στο έπακρο όλων των πλεονεκτημάτων της, τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου κ. Ζαχαρόπουλος, σε υπόμνημα που κατέθεσε ο σύλλογος  προς τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων., του οποίου ζητά την συμβολή.

Στο ίδιο υπόμνημα,  προκειμένου να αλλάξουν  τα δεδομένα, να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πλεονεκτήματα του νομού μας, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο άμεσο και μακρύτερο μέλλον, θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις. Αυτοκινητόδρομο, λιμάνια, σιδηρόδρομο, ενίσχυση και αυτονόμηση  ΤΕΙ τουριστικών στελεχών και άλλα πολυσυζητημένα, αυτονόητα για κάθε λογικά σκεπτόμενο Ηλείο, που ωστόσο παραμένουν ζητούμενα για το νομό…

limanni katakoloy.touristes4

limanni katakoloy.touristes4

 

 Τι αναφέρεται στο υπόμνημα ;

 Αξιότιµε κ. Πρόεδρε,

          Η Ηλεία είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς, παγκοσμίου φήμης με ιδιαίτερα βαρύ αρχαιολογικό πολιτισμό, χιλιόμετρα ακτών αλλά και ορεινών όγκων, θρησκευτικά μνημεία καθώς και εξέχον φυσικό κάλλος, στοιχεία τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως ο καθρέπτης της, στην τουριστική αγορά του εξωτερικού, με αδιαμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα. Αποτελέσματα όχι μόνο για τους επαγγελματίες του Νομού μας  που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον κλάδο και  την τοπική οικονομία, αλλά και για την οικονομία της χώρας αφού ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους ισχυρούς πυλώνες που διατηρούν ακόμη και σε δύσκολες χρονικές περιόδους, δείκτες με θετικό πρόσημο.

Σε περιόδους όπου οι στοχευμένες -ευθείες δράσεις τουρισμού κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και οι κρατήσεις και τα συμβόλαια με τους tour operators για την επόμενη σαιζόν κλείνουν πολλούς μήνες πριν την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου, είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε μια στρατηγική στοχευμένης τουριστικής προβολής του Νομού Ηλείας με επίκεντρο της Αρχαία Ολυμπία τον πλέον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο όλου του κόσμου. Η σωστή προβολή είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον μιας περιοχής τουριστικά και χωρίς αυτήν δε μπορεί να υπάρξει άνθιση.

          Στο πλαίσιο αυτό έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα μέσω του «Σχεδίου Δράσης Τουριστικής Προβολής και Εξωστρέφειας για τη διετία 2017 – 2018» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, χρειάζονται όμως ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες προκειμένου να προωθηθεί το τουριστικό μας προϊόν αλλά και να υλοποιηθούν οι σχετικές αναγκαίες υποδομές.

          Υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα και έλλειψη ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου που θα παρέχει άμεση πρόσβαση, με ασφάλεια, στους επισκέπτες στην Ηλεία, αφού τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, απέχουν αρκετά χιλιόμετρα μεταξύ τους (Αρχαία Ήλιδα -Αρχαία Ολυμπία-Επικούρειος Απόλλωνας).

          Επιπλέον χρειάζεται εκσυγχρονισμός των υποδομών των λιμανιών μας, καθώς το λιμάνι του Κατακόλου, αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της διεθνούς κρουαζιέρας, δεδομένης της συνδυαστικής λειτουργίας του με τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας, αλλά και το λιμάνι της Κυλλήνης, το οποίο συνδέει ακτοπλοϊκά τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά με την ηπειρωτική Ελλάδα.

 

          Τέλος είναι σημαντική η αυτονόμηση και η ενίσχυση των τμημάτων που λειτουργούν στην Ηλεία ως Παρατήματα  του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, αλλά σε έναν τόπο κατ’ εξοχήν τουριστικό,  επιβάλλεται να υπάρχει σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης η οποία θα παράγει ανθρώπινο δυναμικό, κατάλληλα καταρτισμένο, υψηλού επιπέδου που θα απορροφάται άμεσα στην αγορά εργασίας.

 PYRGOY PATRVN

PYRGOY PATRVN

Στο Νομό μας υπάρχουν ανεκμετάλλευτες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που θα τονώσουν σημαντικά την απασχόληση και την τοπική οικονομία.  Η αξιοποίηση όμως θα πρέπει να γίνει με ισόρροπο τρόπο, ώστε και μεγάλες επενδύσεις να προσελκύονται αλλά και οι τοπικοί φορείς να ωφελούνται. Η Ηλεία μπορεί να αναπτυχθεί στο μεγαλύτερο κέντρο υποδοχής τουριστών στην Δυτική Ελλάδα, με την αξιοποίηση στο έπακρο όλων των πλεονεκτημάτων της, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο άμεσο και μακρύτερο μέλλον.

          Είναι ανάγκη η λήψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών για την  περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στο νομό, η οποία θα κομίσει οφέλη για στους επαγγελματίες που σχετίζονται με άμεσο και έμμεσο τρόπο με τον κλάδο του τουρισμού. Στην κατεύθυνση αυτή καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και παρακαλούμε για την προώθηση αυτών:

  1. Στοχευμένες δράσεις αυτόνομης προβολής του πολύπλευρου τουριστικού προϊόντος που διαθέτει η περιοχή μας, καθώς και ποιοτική αναβάθμιση αυτού
  2. Στελέχωση τουριστικού γραφείου στο Κατάκολο ή εγκατάσταση info-kiosk το οποίο θα δίνει πληροφορίες στους επισκέπτες σχετικά με τα αξιοθέατα του Νομού
  3. Παροχή κινήτρων για επενδύσεις τουριστικού χαρακτήρα
  4. Εκσυγχρονισμός του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου (άξονες Πάτρα-Πύργος, Ολυμπία-Βυτίνα-Τρίπολη)
  5. Ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ήδη πραγματοποιεί ο Σύλλογός μας με τον θρησκευτικό τουρισμό
  6. Προστασία και ανάδειξη φυσικών και πολιτιστικών πόρων
  7. Αξιοποίηση της επισκεψιμότητας των επισκεπτών της κρουαζιέρας στην πρωτεύουσα του Νομού, τον Πύργο

 touristes olympia3

touristes olympia3

 

Με εκτίμηση

Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος

Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργυυ Ηλείας

Μέλος Τ.Ο.Π

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.