ilia24.gr
Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 2017 08:55

Όμιλοι μεγάλων επιχειρήσεων στρέφονται στην Ηλεία- «Εισβολή» με κίνητρο το λάδι !

 

Αγορές, επενδύσεις και σχέδια για νέες φυτεύσεις στο νομό

Δεν  αποτελεί μυστικό το γεγονός πως το λάδι της Ηλείας είναι από τα καλύτερα παραγόμενα ελαιόλαδα στη χώρα μας.

 Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το λάδι, χημικοί γεωπόνοι, το γνωρίζουν χρόνια τώρα. Εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες, συμβάλλουν στο να παράγεται στην Ηλεία ένα  εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο με τη μικρότερη δυνατή οξύτητα. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι ένας ακόμα παράγοντας, όπως και οι τεχνικές ελαιοκομιδής.

Ωστόσο, αυτό που οι επιστήμονες γνωρίζουν από μελέτες, οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί και οι καταναλωτές  από εμπειρία, δεν έχει ως σήμερα αποδώσει καμιά «προστιθέμενη αξία» στο λάδι μας, καθώς, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαδικασία πιστοποίησης και προστασίας του.

Το ηλειακό ελαιόλαδο δεν έχει όνομα ! Βρίσκεται μακριά από τους «δρόμους της ελιάς», στους οποίους πορεύονται χρόνια τώρα άλλες ελαιοκομικές περιοχές, κατοχυρώνοντας, αργά αλλά σταθερά, το μοναδικό αυτό προϊόν του τόπου μας.

Τελευταία ωστόσο, παρατηρούνται κινήσεις στην Ηλεία που θα έπρεπε να βάλουν σε σκέψεις τους ίδιους τους παραγωγούς ελαιολάδου και τους ασχολούμενους εν γένει με την παραγωγή, επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη, μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος ( που ως σήμερα δεν είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την αγροτική οικονομία), επεκτείνεται εδώ, αγοράζοντας για λογαριασμό του μεγάλη μονάδα ελαιοπαραγωγής στη νότια Ηλεία.

Ταυτόχρονα  αναμένεται σύντομα νέα μεγάλη επένδυση  στον τομέα της ελαιοπαραγωγής, με την κατασκευή  για λογαριασμό του νέο υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας,  με δυνατότητες επεξεργασίας της παραγωγής όλου του βορείου τμήματος του νομού!

Σε έναν νομό στον οποίο  κάθε χωριό σχεδόν διαθέτει από ένα ελαιοτριβείο, αναρωτιέται κανείς που «ποντάρουν» οι νέοι επενδυτές. Φυσικά,  στην ασυναγώνιστη ποιότητα του ηλειακού ελαιόλαδου και κυρίως στην δυνατότητα συγκέντρωσης όλης της ελαιοπαραγωγής του νομού προς επεξεργασία!

Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως  μεγαλύτερες μονάδες αυτού του τύπου θα έχουν ήδη σχεδιάσει ανάλογες στρατηγικές για να καταφέρουν να προσελκύσουν τους παραγωγούς ( π.χ καλύτερες τιμές αγοράς, λιγότερες χρεώσεις σε δικαιώματα κλπ). Εξάλλου, η δραστική μείωση των μικρών, οικογενειακών ελαιοτριβείων και η συγκέντρωση και αυτής της αποδοτικής οικονομικά δραστηριότητας σε χέρια ολίγων, επιχειρείται χρόνια τώρα, για να μην πούμε ότι παρουσιάζεται σχεδόν ως αναγκαιότητα, με καλά μελετημένα επιχειρήματα.  

Παράλληλα πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει εκδηλωθεί ειδικό ενδιαφέρον, για συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στην ορεινή Ηλεία και Γορτυνία, ποικιλία  έχει αποδειχθεί ότι το λάδι που παράγει διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά που δεν απαντώνται σε άλλες ποικιλίες ανά τη χώρα. Για την ποικιλία αυτή εξάλλου έχει γίνει και ειδική ημερίδα στην Ολυμπία, όπου αναφέρθηκε ως «χωταίτικη»  . Ήδη, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, χιλιάδες φυτά αυτής της ποικιλίας είναι έτοιμα σε φυτώριο και περιμένουν την φύτευσή τους σε μεγάλες εκτάσεις ανά το νομό μας, αλλά και σε επιλεγμένη περιοχή στην στερεά Ελλάδα.

Παρά τα προβλήματα και της φετινής ελαιοπαραγωγής στην Ηλεία, κυρίως λόγω καιρικών συνθηκών, και της αναμενόμενης μείωσης της απόδοσης των εννέα εκατομμυρίων ελαιοδέντρων που καλλιεργούνται εδώ, φαίνεται ότι το λάδι του νομού μας θα  είναι περιζήτητο, καθώς υπάρχουν άλλες ελαιοκομικές περιοχές και όχι μόνον στην Ελλάδα, για τις οποίες τα προβλήματα στο λάδι του 2017, σε ποιότητα και απόδοση, είναι μεγαλύτερα, γεγονός που συντείνει στην αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκταση  της τιμής, γεγονός που  θα πρέπει να το λάβουν  υπόψη τους οι παραγωγοί του νομού μας.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr/

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.