ilia24.gr
Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2019 15:48

Λαϊκή Συσπείρωση Ηλείας: Συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των αγροτών της Ηλείας

 

Υποστηρίζοντας το πλαίσιο αιτημάτων των αγροτών που συμμετέχουν στα Πανελλαδικά μπλόκα η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πύργου προτείνει να ενταθεί η συμπαράσταση των πολιτών

και των προοδευτικών κινημάτων του Νομού ώστε γρήγορα να κινηθεί ο ΕΛΓΑ για να δοθούν οι αποζημιώσεις και να εξασφαλιστεί η επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαμε σοβαρές καταστροφές στους παραγωγούς του δήμου μας.

 Ζητούμε την άμεση και πλήρη αποζημίωσή τους. Δεν είναι δυνατόν να στέλνει ο ΕΛΓΑ γεωπόνους μετά 3 μήνες για διαπίστωση καταστροφής φυτικής και ζωικής παραγωγής.

Συντασσόμαστε με τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου που είναι τα εξής:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, δραστική μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κ.ά.

-- Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των πολύ χαμηλών τιμών στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, βαμβάκι κ.ά.), λόγω των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή (ελιές - λάδι που οι παραγωγοί έχασαν συνολικά 500 εκατ. ευρώ κ.ά.), λόγω των κυρώσεων της ΕΕ και του ρωσικού εμπάργκο (ροδάκινα κ.ά.)

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και χρηματοδότησή του από το κράτος, ώστε να πληρώνονται αποζημιώσεις για το σύνολο των ζημιών, χωρίς καθυστερήσεις.

-- Μη μείωση του αφορολόγητου που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα χωρίς τεκμήρια διαβίωσης. Να μην εφαρμοστεί από 1/1/2019 το τέλος επιτηδεύματος στους αγρότες , που είχε αναβληθεί για μια 5ετία κάτω από την πίεση των μπλόκων.

-- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και αποσύνδεσή τους από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο.

-- Κατάργηση των «αγροτοδικείων», με νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

Όσον αφορά  στον ισχυρισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ότι στη συνάντηση που έγινε στις 14/12/2018 η κυβέρνηση ικανοποίησε τα αγροτικά αιτήματα και πως, στη συνέχεια, οι αγρότες άλλαξαν το πλαίσιο, τονίζουμε  πως η αλήθεια είναι ότι σε κείνη τη συνάντηση κανένα αίτημα δεν ικανοποιήθηκε, ενώ το πλαίσιο αιτημάτων παραμένει το ίδιο, με μόνες προσθήκες τα αιτήματα για την αποδέσμευση των ασφαλιστικών εισφορών από το κατώτατο εργατικό ημερομίσθιο και τη μη εφαρμογή του τέλους επιτηδεύματος, τα οποία προστίθενται τώρα λόγω νέων εξελίξεων που έλαβαν χώρα μετά τη συνάντηση του Δεκέμβρη.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι εξάλλου εκφράζουν  την καταδίκη τους στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, μιας και  η κατάσταση γι' αυτούς το τελευταίο διάστημα έχει φτάσει στο απροχώρητο, αφού δεν αρκεί στους μεγαλέμπορους, που έριξαν τις τιμές φέτος στα 75 λεπτά το λίτρο, τις τελευταίες μέρες σταμάτησαν και να το παραλαμβάνουν, όπως έγινε στην Μεσσηνία. Ακόμη και τα τυροκομεία της περιοχής αρνούνταν να πάρουν το γάλα ακόμη και με 0,60 λεπτά το κιλό. Έτσι, εκατοντάδες κιλά γάλα χάνονται καθημερινά κι αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων παραγωγών της περιοχής η χρονιά αυτή θα είναι κυριολεκτικά οικονομική καταστροφή.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση

Άβα Βαγγελάτου

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.