ilia24.gr
Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020 10:55

Διονύσης Καλαματιανός: «Ερωτήσεις για τις Μονάδες Υγείας του Νομού Ηλείας και το ΕΚΑΒ»

 

Την άμεση ανάγκη βελτίωσης της εικόνας στις Μονάδες Υγείας του Νομού Ηλείας και του ΕΚΑΒ επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός σε ερωτήσεις του προς τον Υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, κατά τη διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής. Στις δύο ερωτήσεις επισημαίνονται τα εξής:

 

«Κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε μια σημαντική προσπάθεια αναβάθμισης των δομών της δημόσιας υγείας στη Χώρα, όπως η προκήρυξη νέων θέσεων ιατρών, νοσηλευτικού, βοηθητικού και διοικητικού προσωπικού.

Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, για τη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, αποφασίστηκε η πλήρωση έξι θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ (2 Επιμελητές Β΄ Παθολογίας, 1 Επιμελητής Β΄ Χειρουργικής, 1 Επιμελητής Β΄ Νεφρολογίας, 1 Επιμελητής Β΄ Μαιευτικής-Γυναικολογίας, 1 Επιμελητής Β΄ Ορθοπεδικής).

Για τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας, αποφασίστηκε η πλήρωση τριών θέσεων ειδικευμένων ιατρών του κλάδου ΕΣΥ (1 Επιμελητής Β΄ Χειρουργικής, 1 Επιμελητής Β΄ Ορθοπεδικής, 1 Επιμελητής Β΄ Καρδιολογίας).

Εξάλλου, προκηρύχθηκαν 19, επιπλέον, θέσεις διοικητικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού προσωπικού (13 θέσεις για την Οργανική Μονάδα Πύργου και 6 θέσεις για την Οργανική Μονάδα Αμαλιάδας).

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει προχωρήσει  τη διαδικασία για τις ανωτέρω προκηρύξεις, παρά τις όλο και αυξανόμενες ανάγκες. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ελλείψεως προσωπικού στις ανωτέρω μονάδες.

Ανάγκη επαρκούς στελέχωσης, έχουν και τα Κέντρα Υγείας του νομού, όπως το Κ.Υ. Ανδρίτσαινας, το οποίο αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα, λόγω της απόστασής του από τα αστικά κέντρα.

Στη νοσηλευτική μονάδα Κρεστένων, σχετικά με τη δρομολογημένη λειτουργία Μονάδας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, έχουν παραληφθεί τα τεύχη δημοπράτησης και το έργο βρίσκεται στο στάδιο της τελικής χρηματοδότησης και της έναρξης του διαγωνισμού υλοποίησης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο έχει ανασταλεί η διαδικασία των ανωτέρω προκηρύξεων για τις Οργανικές Μονάδες Πύργου και Αμαλιάδας, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός για την πλήρωση των θέσεων και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα; Σε περίπτωση εναλλακτικού σχεδιασμού, ποιο είναι το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα;
  2. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προκήρυξη 2Κ/2019, γιατί καθυστερεί, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της συγκεκριμένης προκήρυξης;
  3. Πότε θα προσληφθούν και θα τοποθετηθούν οι επιτυχόντες των ανωτέρω προκηρύξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη;
  4. Θα παραμείνει ο κανόνας προσλήψεων 1:1 στη δημόσια υγεία ή θα τον μετατρέψει η κυβέρνηση σε 1:5, όπως στελέχη της ανέφεραν προεκλογικά, γυρίζοντας μας σε μνημονιακές εποχές;
  5. Θα ολοκληρωθούν οι απομένουσες ενέργειες, ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο και να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Κρεστένων;
  6. Υπάρχει η πρόθεση για δημοσίευση νέων προκηρύξεων πλήρωσης θέσεων μονίμων ιατρών για τις δομές του δημοσίου συστήματος υγείας; Θα υπάρξει μέριμνα να συμπεριληφθεί σε αυτές και ο Νομός Ηλείας;».

Στην ερώτηση για το ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα είναι τεράστιες, καθώς επί συνόλου 42 ασθενοφόρων στον τομέα Δυτικής Ελλάδας, τα 20 παρουσιάζουν βλάβες, έτσι, μειώνεται η επιχειρησιακή δύναμη των οχημάτων σε ποσοστό 50% περίπου. Επιπλέον, τα ασθενοφόρα που κυκλοφορούν, αποτελούν “δημόσιο κίνδυνο”, καθώς χρησιμοποιούν πεπαλαιωμένα ελαστικά, κάτι που αυτομάτως τα καθιστά, ουσιαστικά, ακατάλληλα και επικίνδυνα για το πλήρωμα της Υπηρεσίας, τους μεταφερόμενους ασθενείς και τους χρήστες των οδών εν γένει.

Σημαντικό, δε, είναι το γεγονός ότι στο προσωπικό του Τομέα Δυτικής Ελλάδας δεν έχουν καταβληθεί ακόμα οι “εκτός έδρας” αποζημιώσεις για τους τελευταίους 16 μήνες.

Κρίσιμο όμως ζήτημα, είναι και η διαχείριση του Προσωπικού, καθώς, στον Τομέα Πύργου, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΑΒ, αποφάσισε την μετακίνηση στο Παράρτημα Πάτρας δυο διασωστών, ενώ ένας ακόμη συνταξιοδοτείται σύντομα, έτσι, από 35 άτομα προσωπικό, στον Πύργο παραμένουν 32, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Υπουργός πρέπει να εξηγήσει τους λόγους που ο μισός, σχεδόν, στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας παραμένει παροπλισμένος. Γιατί δεν προέβη στις αναγκαίες ενέργειες συντήρησης του στόλου και σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να βελτιωθεί η κατάσταση;

Επίσης, οφείλει να μας απαντήσει για το πότε θα προχωρήσει σε διαγωνισμό προμήθειας νέων ελαστικών για τα ασθενοφόρα, το λόγο καθυστέρησης των “εκτός έδρας” αποζημιώσεων του προσωπικού και το χρόνο καταβολής των.

Τέλος, να μας απαντήσει αν γνωρίζει για την απόφαση μετακίνησης προσωπικού από τον Τομέα Πύργου στο Παράρτημα Πάτρας και αν αυτή έγινε σύμφωνα με τις σχετικές προβλέψεις του

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.