ilia24.gr
Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 15:54

Διονύσης Καλαματιανός: Αναποτελεσματική η πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φυγής των νέων μας στο εξωτερικό.

 

 Με ενδιαφέρον ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι υπεγράφη Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Εργασίας και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό την υλοποίηση του προγράμματος REBRAIN GREECE.

Σίγουρα, έχει θετικό πρόσημο οποιαδήποτε ενέργεια κινείται στην λογική της μείωσης της ανεργίας και κατ ’επέκταση της φυγής συμπατριωτών μας στο εξωτερικό, για να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Αναρωτιόμαστε, όμως, γιατί ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι επιδιώκει την επιστροφή 500 νέων επιστημόνων μας από το εξωτερικό, δεν προχωρά στην ανανέωση των συμβάσεων του προγράμματος κατά του braindrain, που λήγουν στις 21 Φεβρουαρίου 2020; Ένα πρόγραμμα που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων, η παράταση του οποίου είναι εφικτή. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους μας να έχουν εργασία και ν΄ αποκτήσουν ανάλογη εμπειρία. Έχουμε επισημάνει και μέσω ερωτήσεων στη Βουλή, την ανάγκη χορήγησης της απαραίτητης παράτασης σε αυτό το πολύ σημαντικό πρόγραμμα, με δεδομένο ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να αποφύγουμε τη φυγή των νέων πτυχιούχων μας στο εξωτερικό. Με την άρνηση παράτασης του προγράμματος, η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τους νέους αυτούς στην ανεργία και τους αναγκάζει να σκεφτούν ακόμα και τη μετανάστευση σαν εναλλακτική λύση.

Έχουμε την τύχη, το επιστημονικό προσωπικό της χώρας μας να είναι πολύ υψηλού επιπέδου, πλήρως καταρτισμένο και ανταποκρινόμενο στις σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι κρίσιμο λοιπόν, για την βελτίωση της οικονομίας και την επίτευξη της πολυπόθητης δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, αυτό το προσωπικό να παραμείνει εδώ και να ενσωματωθεί στην Ελληνική παραγωγική διαδικασία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια σημαντική προσπάθεια με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα, συνεπώς είναι επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση της ΝΔ να κρίνει αντικειμενικά και να συνεχίσει αυτή τη στόχευση. Εξάλλου, το ειδικευμένο, πλέον, προσωπικό καλύπτει ήδη κρίσιμες ανάγκες σε Υπουργεία, σε φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α., με αποτέλεσμα η αποχώρησή τους να δημιουργήσει προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δημόσιων φορέων και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η  Νέα Δημοκρατία με σχέδιο επιλέγει να γκρεμίζει ό,τι θετικό έχει βρει από την προηγούμενη κυβέρνηση, ακόμα και δράσεις που αποδεδειγμένα ωφέλησαν τους νέους επιστήμονές μας, αλλά και ενίσχυσαν με εξειδικευμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου τη δημόσια διοίκηση. Επιλέγει να μη συνεχίσει ένα αποδεδειγμένα πετυχημένο πρόγραμμα και στέλνει στην ανεργία και στην απόγνωση 5.500 νέους επιστήμονες. Όσο η ανεργία παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα (άνω του 16%) και η ανεργία στους νέους είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη (άνω του 50%), δυστυχώς οι νέοι επιστήμονές μας όχι μόνο δεν θα επιστρέφουν, αλλά θα σκέπτονται να μεταναστεύσουν και να προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις τους σε άλλα κράτη, σε άλλες οικονομίες.

Είναι όμως και η συνολική στόχευση της κυβέρνησης να μειώσει εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, που προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην προσπάθεια παραμονής των νέων μας στη χώρα.  Η ΝΔ διευκόλυνε τις απολύσεις με την κατάργηση της προϋπόθεσης ύπαρξης βάσιμου λόγου, ώστε μια απόλυση να είναι έγκυρη. Έπληξε τη λειτουργία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, γεγονός που οδηγεί σε μειώσεις των μισθών και υποβάθμιση του επιπέδου προστασίας των εργασιακών συνθηκών. Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που δεν υπάρχει προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και δεν κατοχυρώνονται συνθήκες αξιοπρεπών μισθών και αξιοπρεπούς διαβίωσης, οι καταρτισμένοι και ικανοί νέοι επιστήμονές μας θα αναγκάζονται να αναζητήσουν εναλλακτικές για να εργαστούν, γιγαντώνοντας με αυτό τον τρόπο τη μετανάστευση του νεότερου - με ικανότητες, γνώσεις και εξειδίκευση -εργατικού δυναμικού της χώρας μας.

Η διαχείριση του τεράστιου αυτού προβλήματος από την κυβέρνηση έχει αντιφατικές και κοντόφθαλμες προσεγγίσεις. Οι νεοφιλελεύθερες και παλαιοκομματικές πρακτικές δημιουργούν ανισορροπίες στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία, αυξάνουν τους νέους άνεργους και προκαλούν μεγαλύτερη φυγή των νέων μας στο εξωτερικό, προς αναζήτηση εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. 

Ελπίζουμε, έστω και τώρα, να εισακουστούν η αγωνία και οι προβληματισμοί μας για το μέλλον των νέων μας και η ΝΔ να αναγνωρίσει και να αναθεωρήσει την άδικη πολιτική που εφαρμόζει απέναντι στην νεολαία μας.

Εμείς θα είμαστε παρόντες, δίπλα στη νέα γενιά, για να αγωνιστούμε για όλα όσα τους αξίζουν. Το μέλλον τους ανήκει!

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.