ilia24.gr
Κυριακή, 10 Μαΐου 2020 10:15

Διονύσης Καλαματιανός για τις Δημόσιες Δομές Υγείας της Ηλείας: Ακόμα περιμένουμε την ενίσχυσή τους με ιατρικό προσωπικό μέσα στην υγειονομική κρίση

 

Έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατατάσσει τη χώρα μας προτελευταία  σε σύνολο 24 Ευρωπαϊκών χωρών, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας, κατά την υγειονομική κρίση.

 

Ο νομός Ηλείας ήταν ο πρώτος στη χώρα που επλήγη από την πανδημία του κορονοϊού. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι, όχι μόνο δεν ενισχύεται ουσιαστικά σε ιατρικό  προσωπικό, όπως είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά αποδυναμώνονται  κιόλας δομές του σε σημείο να μη μπορούν οι νοσηλευτικές μονάδες να λειτουργήσουν. Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου, η οποία διακρίνεται από υπερπληρότητα ασθενών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του και ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Πύργου.

Η αναστολή λειτουργίας της αποτελεί μια εξέλιξη – «θρίλερ» που έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους πολίτες του Δήμου Πύργου, αλλά και συνολικά του νομού Ηλείας.

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου, προβλέπεται η παρουσία επτά (7) ειδικευμένων παθολόγων και εννέα (9) ειδικευόμενων. Αυτή τη στιγμή, η παθολογική κλινική λειτουργεί με τέσσερις (4) ειδικευμένους ιατρούς παθολόγους, εκ των οποίων οι δύο (2) έχουν μετακινηθεί από την Ν.Μ. Αμαλιάδας.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4683/2020, καταργείται το άρθρο 129 του ν. 4600/2019 (Α΄ 43), με αποτέλεσμα οι δύο (2) ειδικευμένοι παθολόγοι της παθολογικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου να πρέπει να επιστρέψουν στην οργανική τους θέση. Επομένως, απομένουν δύο (2) παθολόγοι, ένας με βαθμό Διευθυντή και ένας με βαθμό Ά Επιμελητή. Επιπλέον, ο Διευθυντής παθολόγος έχει μετακινηθεί στη Ν.Μ. Πύργου από το Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας, με τη μετακίνηση του να ολοκληρώνεται στις 30-5-2020, όταν και θα πρέπει να επιστρέψει στην οργανική του θέση. Συμπερασματικά, από τις 30-5-2020 και μετά, η παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου θα βρεθεί με μόλις έναν ιατρό παθολόγο, βαθμού Επιμελητή Ά.

Όπως γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω, η παθολογική κλινική της Ν.Μ. Πύργου δε θα είναι εφικτό να συνεχίσει τη λειτουργία της, εάν δεν ενισχυθεί άμεσα με το απαραίτητο ιατρικό προσωπικό.

Με την υπ’ αριθ. 11086/20-5-19, «Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, κλάδου Ε.Σ.Υ.», είχε αποφασιστεί για την Οργανική Μονάδα Πύργου (ΑΔΑ: 7ΝΔ946907Ε-ΔΨΖ), μεταξύ άλλων ειδικοτήτων, η πρόσληψη δύο (2) Επιμελητών Β’ Παθολογίας. Η  ανωτέρω προκήρυξη ανακαλέστηκε με τη νέα υπ’ αριθ. 3253/12-2-20 «Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, κλάδου Ε.Σ.Υ.», στην οποία προβλέπεται για την Οργανική Μονάδα Πύργου (ΑΔΑ: 6Μ2746907Ε-ΣΥΧ), μεταξύ άλλων ειδικοτήτων, η πρόσληψη ξανά δύο (2) Επιμελητών  Β’ Εσωτερικής Παθολογίας.

Για το θέμα, υπέβαλλα άμεσα ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και αναμένω, μαζί με τους πολίτες της Ηλείας, τις απαντήσεις. Και έχει πράγματι ενδιαφέρον να δούμε:

  • Τι σκοπεύει να πράξει ο κ. Υπουργός ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της παθολογικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου, η οποία βρίσκεται σε δυσχερή θέση;
  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υπ’ αριθ. 3253/12-2-20 «Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, κλάδου Ε.Σ.Υ.»; Τι θα πράξει το Υπουργείο στη περίπτωση που δεν καλυφθούν οι θέσεις που προκηρύχθηκαν;
  • Πότε θα προσληφθούν και θα τοποθετηθούν στη θέση τους οι επιτυχόντες της ανωτέρω προκήρυξης;
  • Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει στη δημοσίευση νέων προκηρύξεων πλήρωσης θέσεων μονίμων ιατρών για τις δομές του Ε.Σ.Υ; Θα ληφθούν υπ’ όψιν οι σημαντικές ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό των νοσηλευτικών μονάδων του Νομού Ηλείας;

Είναι αυτονόητο ότι η λειτουργία της παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, όπως και αυτή του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, είναι ζωτικής σημασίας για την υγειονομική προστασία του Νομού Ηλείας. Επίσης, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού είναι αναγκαίο να υπάρξει ενίσχυση των υγειονομικών δομών του νομού, καθώς οι ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας (Οργανική Μονάδα Πύργου, Οργανική Μονάδα Αμαλιάδας και Οργανική Μονάδα Κρεστένων) παρουσιάζονται αυξημένες.

Η στήριξη στα δημόσια νοσοκομεία μας, δεν πρέπει να αρκείται στα «χειροκροτήματα» και στα «ευχολόγια», αλλά πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα με προσλήψεις προσωπικού, και ιδιαίτερα μονίμων ιατρών.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.