ilia24.gr
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 20:12

Κώστας Λάμπρου: Τέλος η αδιαφάνεια από το Επιμελητήριο

 

Τι επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλείων Επιμελητήριο» στην συνέντευξη τύπου

 *Επιμελητήριο  με εξωστρέφεια, συλλογικότητα και δημοκρατία χρειάζεται η Ηλεία

 ** Ο Κώστας Λάμπρος καλεί σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο Κ. Νικολούτσο και Χρ. Γιάνναρο για τα ζητήματα του Επιμελητηρίου Ηλείας

 Το Επιμελητήριο που έχει ανάγκη η Ηλεία παρουσίασε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλείων Επιμελητήριο» Κώστας Λάμπρος. Όπως επισημάνθηκε, η δημιουργία και η κάθοδος της παράταξης «Ηλείων Επιμελητήριο» στις εκλογές ήταν αναγκαία: «Χρόνια έχουμε ένα Επιμελητήριο το οποίο δεν λειτουργεί συλλογικά, δημοκρατικά, δεν λειτουργεί ανοιχτά και δεν είναι συνδεδεμένο με τον επιχειρηματικό κόσμο. Ένα Επιμελητήριο που δεν βλέπει την εξέλιξη, δεν προσπαθεί για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Ηλείας. Άρα εμείς σαν μία αναγκαιότητα, ίσως καθυστερημένα βεβαίως, ήρθαμε στο προσκήνιο. Η παράταξη μας, είναι μία παράταξη δυναμική που αποτελείται και από έμπειρους και από νέους ανθρώπους ιδιαίτερα από νέους που είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας εδώ στην Ηλεία» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Κώστας Λάμπρος.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλείων Επιμελητήριο» στόχος είναι η δημιουργία ενός Επιμελητηρίου ανοιχτό σε όλους.  Δέσμευση μάλιστα της παράταξης είναι η δημιουργία γραφείων του Επιμελητηρίου στις έδρες των δήμων, τουλάχιστον τριών για αρχή. 

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στο κομμάτι της συνεργασίας του Επιμελητηρίου και όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Ηλείας δημιουργώντας ουσιαστικές σχέσεις. «Θεωρούμε ότι οι Εμπορικοί Σύλλογοι και το Επιμελητήριο πρέπει να είναι το ίδιο πράγμα. Πρέπει δηλαδή να παρακολουθούν την διοίκηση και τη δράση της και να συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων. Εμείς θεωρούμε τους Εμπορικούς Συλλόγους απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ηλεία» σημείωσε ο Κώστας Λάμπρος.

Δημοκρατία και διαφάνεια

Η Ηλεία έχει ανάγκη από ένα Επιμελητήριο που να είναι δημοκρατικό και να λειτουργεί με διαφάνεια επισημάνθηκε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου. «Δεν μπορεί το 2017 εμείς να κάνουμε πρόταση το Επιμελητήριο να έχει κατά την διάρκεια των εκλογών εκλογικά τμήματα στις έδρες των δήμων και να περιορίζεται ο επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας, με υψηλό κόστος σε ένα εκλογικό κέντρο. Αυτή δεν είναι η έννοια της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δημοκρατία, όταν τα οικονομικά στοιχεία είναι αδιαφανή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κος. Λάμπρος ενώ αναφέρθηκε και στην εξώδικη διαμαρτυρία που ως επικεφαλής της παράταξης απέστειλε προς το Επιμελητήριο. Ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλείων Επιμελητήριο» έθεσε και μία σειρά από ερωτήματα, όσο αφορά τα οικονομικά στοιχεία τα οποία δεν έχουν δοθεί στην δημοσιότητα: «Υπάρχει μεγάλο ερώτημα γιατί δεν δίνουν τα οικονομικά στοιχεία στην δημοσιότητα. Δηλαδή δεν θεωρούν ότι ο εμπορικός – επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας θα πρέπει να ξέρει, έξι (6) χρόνια σαν διοίκηση τι διαχείριση οικονομικών έκαναν;  Δεν πρέπει να ξέρει ποιοι είναι οι προϋπολογισμοί και οι απολογισμοί του Επιμελητηρίου; Για του λόγου το αληθές αύριο (7 Δεκεμβρίου) συνεδριάζει το Επιμελητήριο για να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2018 και δεν είχαν καν την ευαισθησία να δώσουν στους επικεφαλής των παρατάξεων τις προτάσεις τους για τον προϋπολογισμό. Μάλιστα πάνε και για αναμόρφωση προϋπολογισμού. Τι θα αναμορφώσουν μία εβδομάδα πριν τις εκλογές;

Εμείς πιστεύουμε ότι το Επιμελητήριο πρέπει να έχει και να λειτουργεί με διαφάνεια και να γνωρίζει ο επαγγελματικός- επιχειρηματικός κόσμος της Ηλείας, ποιος είναι ο προϋπολογισμός, που πάνε τα χρήματα, τι αναθέσεις και σε ποιους γίνονται έτσι ώστε το Επιμελητήριο να μην είναι ένα κλειστό club κάποιων ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να το χρησιμοποιούν για ιδιοτελείς σκοπούς».

Ανάπτυξη, εκπαίδευση και νέοι

Το Επιμελητήριο Ηλείας θα πρέπει να έχει αναπτυξιακό προσανατολισμό, να έχει άποψη και να μπορεί να παρεμβαίνει στα αναπτυξιακά ζητήματα  τα οποία θα τεθούν μέσα στο προσεχές διάστημα. «Πρέπει να προετοιμάζουμε τις επενδύσεις. Ετοιμάζονται δύο μεγάλες επενδύσεις στην Ηλεία.  Η πρώτη επένδυση έχει να κάνει με τα πετρέλαια και  η δεύτερη  μεγάλη επένδυση με το δρόμο Πάτρα- Πύργος. Εκεί θα υπάρχουν πάνω από 2500 θέσεις εργασίας. Είναι έτοιμη η Ηλειακή οικονομία να υποδεχτεί αυτές τις επενδύσεις; Έχουν λήξει ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις επενδύσεις αυτές;  Έχουμε κουβεντιάσει με τους επενδυτές; Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία δεν απαντιόνται από την παρούσα διοίκηση γιατί δεν έχει ασχοληθεί. Εμείς θα ασχοληθούμε και στο πρόγραμμα μας υπάρχουν αναλυτικά ζητήματα για όλα αυτά τα θέματα» σημείωσε ο κος. Λάμπρος.

Παράλληλα ο επικεφαλής της παράταξης «Ηλείων Επιμελητήριο» αναφέρθηκε και στην ανάγκη διασύνδεσης  του Επιμελητηρίου με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και στο θέμα της συνεργασίας όλων των φορέων για θέματα ανάπτυξης: «Πρέπει να έχουμε όλοι οι φορείς μία κοινή αντίληψη για την ανάπτυξη. Γι’ αυτό προτείνουμε όλοι οι φορείς να συμμετέχουν σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο πάνω σε αυτά τα ζητήματα, προκειμένου να συζητηθούν και να επιλυθούν θέματα που θα προκύψουν και όχι σε ένα συνέδριο όπου θα υπάρχει μία πασαρέλα κάποιων προσωπικοτήτων. Σε ένα αναπτυξιακό συνέδριο όπου τα think tank του Νομού, θα κουβεντιάσουν, θα εκτιμήσουν και θα αποφασίσουν την τακτική και την πολιτική που θα ακολουθήσουμε σαν Ηλεία για τα ζητήματα της ανάπτυξης. Θέλουμε ένα Επιμελητήριο  Νέων Ανθρώπων. Προετοιμάζουμε την αυριανή γενιά, η οποία θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένη, καταξιωμένη και θα πάρει τα ινία της επιχειρηματικότητας για τα επόμενα χρόνια. Είναι κρίμα και άδικο τα μυαλά της Ηλείας να φεύγουν από το Νομό. Εμείς με τις πολιτικές που θα εφαρμόσουμε θα προσπαθήσουμε όλη αυτή τη δυναμική των επιστημόνων της Ηλείας να την κρατήσουμε».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα συμμετείχε σε έναν ανοιχτό διάλογο- debate – με τους Επικεφαλής των άλλων δύο παρατάξεων ο Κώστας Λάμπρος εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετικός και μάλιστα κάλεσε τους κκ. Κ. Νικολούτσο και Χρ. Γιάνναρο σε δημόσιο- ανοιχτό διάλογο για τα ζητήματα του Επιμελητηρίου Ηλείας.  

ΠΗΓΗ:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.