ilia24.gr
Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 10:23

«ΤHE PEACEMAKERS»: Ένα ταξίδι συναισθημάτων στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας-Φωτό

«Οι Ειρηνευτές» στη γη που έκανε πραγματικότητα την ειρήνη μέσα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 18/6/2018 στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Ήλιδας η συμφωνική συναυλία, που έχει παρουσιαστεί στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές παγκοσμίως

 “The Peacemakers” του διεθνώς γνωστού  Ουαλού συνθέτη Karl Jenkins υπό τον Κύπριο μαέστρο Γιάννη Χατζηλοΐζου, με τη συμμετοχή της 60μελούς Βρετανικής χορωδίας “Orphean Singers Cyprus”, της Συμφωνικής ορχήστρας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, την Yψίφωνου Veronika Sergiana και της Μεσόφωνου Anastasia Maximova.

Η μεγάλη συναυλία έγινε σε συνδιοργάνωση με το Κυπριακό Ίδρυμα «Μνημείο των Αθανάτων» και την ευγενική σύμπραξη του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών “Timeless Greece”.

Χορηγός της  εκδήλωσης  είναι η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών Κατερίνα Παναγοπούλου, εθνική πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, η οποία θα επισκεφθεί την Αμαλιάδα στο πλαίσιο  των  εκδηλώσεων  του δήμου Ήλιδας για τους απόδημους έλληνες, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος στον χαιρετισμό του.

Η  μουσική οπτικοακουστική εκδήλωση με τίτλο «THE PEACEMAKERS» είναι το μεγάλο Μουσικό Έργο του Karl Jenkins («Οι Ειρηνευτές»), που γράφτηκε για χορωδία, ορχήστρα, και σολίστ.

Αφιερώθηκε από τον πολυβραβευμένο συνθέτη το 2011 σε όσους έχασαν τη ζωή τους εν καιρώ πολέμου και συγκεκριμένα στους αθώους πολίτες-θύματα.

Έμπνευση για τον συνθέτη ήταν τα λόγια του Πέρση μυστικιστή ποιητή Ρουμί «Όλες οι θρησκείες του κόσμου τραγουδούν ένα τραγούδι – Η ειρήνη μαζί σου».

Ο συνθέτης χρησιμοποίησε μουσικά παραδοσιακά όργανα από διαφορετικούς πολιτισμούς τιμώντας τη μνήμη και το έργο επιφανών ανθρώπων που αγωνίστηκαν στο όνομα της ειρήνης και της ελευθερίας όπως ο Γκάντι(I offer you peace), ο Νέλσον Μαντέλα(Let there be justice for all), ο Δαλάι Λάμα,  ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και είναι οι άνθρωποι που άλλαξαν με τη στάση τους τον κόσμο.

Επιρροές στη σύνθεση των Ύμνων  του συμφωνικού έργου άντλησε ο δημιουργός του από τις δράσεις της Μητέρας Τερέζας, της Άννας Φρανκ, του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης, το έργο άγγλων ποιητών όπως ο Σέλλευ και ο Μάλορυ, του Αλβέρτου Σβάιτσερ, ακόμα χρησιμοποίησε στίχους από τη Βίβλο και ιερά βιβλία άλλων θρησκειών όπως μια κέλτικη προσευχή για την ειρήνη ή τα λόγια του ρώσου μοναχού Σεραφείμ Σάροφ.

Το έργο εκτελέστηκε  από την 60μελή Βρετανική Χορωδία Orphean Singers Cyprus, την Ορχήστρα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου, την Υψίφωνο Veronika Sergienia, και τη Μεσόφωνο Anastasia Maximova .

Την Ορχήστρα διεύθυνε ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου ο οποίος με το πέρας της συναυλίας ευχαρίστησε θερμά το κοινό και τους συνεργάτες του στο δήμο Ήλιδας για την πραγματοποίηση της παρουσίασης ενός έργου που μιλά για την ειρήνη στον τόπο που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για το λόγο αυτό η εκδήλωση ξεκίνησε με τη σύνθεση του Ολυμπιακού ύμνου, ενώ παρότρυνε φορείς και κοινό να αγκαλιάσουν και να ενισχύσουν τις δραστηριότητες στο Πολυχώρο Πολιτισμού.

Εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης ήταν  το παράλληλο οπτικό μέρος που είχε  προετοιμάσει ο διεθνούς φήμης Visual Artist Κρις Ηλιάδης (που όμως λόγω ατυχούς  σχεδιασμού  δεν αποδόθηκε σωστά το αναπόσπαστο αυτό μέρος του συμφωνικού έργου).

Με τη μουσική παράσταση «The Peacemakers» ένα μήνυμα ειρήνης και πανανθρώπινης συμφιλίωσης, είχε ανοίξει μια μέρα νωρίτερα την Κυριακή  17/6  τις  εργασίες του  το διεθνές-διεπιστημονικό συνέδριο: «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής» που  συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών  στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 17  έως τις 20 Ιουνίου.

Διακόσιοι διεθνούς κύρους καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο, γιατροί, μηχανικοί, χημικοί μηχανικοί, φυσικοί, βιολόγοι, μαθηματικοί, περιβαλλοντολόγοι, νομικοί, φιλόλογοι, μαζί με επίλεκτα μέλη από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και Περιβάλλοντος, μιλούν για την περιβαλλοντική κρίση, τις αιτίες της κρίσης και για τις επιπτώσεις στην υγεία μας.

Επίσης, θα προτείνουν αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, καθώς και για τη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικής πρόληψης, βασισμένης στις ελληνικές ρίζες της Οικολογικής ηθικής.

Χορηγός του συνεδρίου και των παράλληλων εκδηλώσεων είναι η κα Κατερίνα Παναγοπούλου.

Οι  πολιτιστικές ομάδες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δεν είναι άγνωστες στο κοινό της Ηλείας καθώς  η Ευρωπαϊκή Χορωδία του ΕΑΠ είχε κάνει  την πρώτη της εμφάνιση μπροστά σε κοινό, πέρσι το καλοκαίρι, στο γοτθικό μνημείο της Αγίας Σοφίας στην Ανδραβίδα με  μια ιδιαίτερη συναυλία, έναν συνδυασμό θεατρικών στοιχείων με όπερα και μιούζικαλ.

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.