ilia24.gr
Δευτέρα, 01 Οκτωβρίου 2018 15:33

Ολυμπία και Ηλεία στην πλατφόρμα της UNESCO - World Heritage Journeys-ΦΩΤΟ

Εκδήλωση της ΕΦΑ Ηλείας για τις Ημέρες Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Με μεγάλο  ενδιαφέρον εκπρόσωποι φορέων και αρχών, φίλοι της αρχαιολογίας, της τέχνης και του πολιτισμού, επιστήμονες και επιχειρηματίες από  την Ηλεία  και την Αθήνα παρακολούθησαν  την  εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, για την παρουσίαση της νέας ψηφιακής ταξιδιωτικής πλατφόρμας «Περιηγήσεις στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – World Heritage Journeys», που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 28/9/2018 στην Ολυμπία.

Σε μια μέρα που ισχυρά μετεωρολογικά φαινόμενα είχαν πλήξει πολλές περιοχές της  Ηλεία , ο θεός της Ολυμπίας Δίας Καταιβάτης «αόρατος, πονηρά χαμογελώντας, έδιωξε τα σύννεφα κι ο ουρανός γέλασε ολοκάθαρος» και μαζί  με το θεϊκό γιό τον Καιρό έδωσαν την ευ-καιρία σε πλήθος κόσμου να συμμετάσχει σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο  των Ημερών της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο προθάλαμο  του νέου  αρχαιολογικού μουσείου οι παριστάμενοι είδαν το πρόγραμμα προώθησης του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, ως ενός από τους 34 κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η μεγάλης κλίμακας αυτή δράση είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018 που επίσης έχει σκοπό να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αλλά και να τονώσει το αίσθημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Την ευθύνη της παρουσίασης της εκδήλωσης είχε  ο  αρχαιολόγος κ. Χρήστος Λιάγκουρας, την εισήγηση του θέματος έκανε η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Δρ.  Ερωφίλη Ίρις Κόλια, ενώ  ο αρχαιολόγος  κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος έκανε την παρουσίαση της ιστοσελίδας.

Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο έγιναν τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης με θέμα «Έρευνα και Αναστήλωση Μνημείων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας» σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Στην εισήγησή της η  Προϊσταμένη της Εφ.Α. Ηλείας Δρ. Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια ανέφερε:

«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, σε συνεννόηση αφενός με τις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και αφετέρου με επιλεγμένους φορείς από την Ηλεία, συνεργάστηκε με την UNESCO και το National Geographic για περισσότερους από 18 μήνες προκειμένου να αναπτύξει το εμπνευσμένο και εκπαιδευτικού χαρακτήρα περιεχόμενο, το οποίο εμφανίζεται στην πλατφόρμα.

Οι αρχαιολόγοι της ΕΦΑρ. Ηλείας εργάστηκαν άπειρες ώρες  πέραν του  ωραρίου εργασίας τους, ακόμα και στον χρόνο της άδειάς τους για να υπάρξει ένα άψογο αποτέλεσμα.

 Τα εγκαίνια της πλατφόρμας «Περιηγήσεις στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς – World Heritage Journeys», πραγματοποιήθηκαν στα Κεντρικά Γραφεία της UNESCO στο Παρίσι, στα μέσα Σεπτέμβρη.

Οι «Περιηγήσεις στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς – World Heritage Journeys», προσκαλούν τους ταξιδιώτες να ταξιδέψουν σε τέσσερις διαδρομές πολιτιστικής κληρονομιάς: στην Βασιλική Ευρώπη, στην  Αρχαία Ευρώπη, στην Ρομαντική Ευρώπη και στην Υπόγεια Ευρώπη που συνυπάρχουν για να διηγηθούν συναρπαστικές ιστορίες από την κληρονομιά και την ιστορία της Ευρώπης.

Ο δικτυακός τόπος διαθέτει πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία για να υποστηρίξει τους ταξιδιώτες στο σχεδιασμό των ευρωπαϊκών διακοπών τους με βάση τις πληροφορίες που  παρέχουν οι τοπικοί φορείς για την πολιτιστική κληρονομιά των προορισμών.

Η νέα πλατφόρμα φέρνει Κινέζους τουρίστες

Οι Περιηγήσεις στα Μνημεία της  Παγκόσμιας Κληρονομιάς – World Heritage Journeys , θα διαδραματίσουν, επίσης, βασικό ρόλο στην προσέλκυση κινέζων επισκεπτών στην Ευρώπη δεδομένου ότι το 2018 έχει κηρυχθεί Τουριστικό Έτος ΕΕ / Κίνας.

Είναι πολύ τιμητικό και μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι εργαστήκαμε με τους δυο διακεκριμένους και διεθνώς καταξιωμένους οργανισμούς, την UNESCO και το National Geographic σε ένα τέτοιο υψηλής στόχευσης έργο. Ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ολυμπίας μαζί με της Επιδαύρου εκπροσωπούν την Ελλάδα στην ενότητα «Αρχαία Ευρώπη».

Παρατήρησε δε η κ. Κόλλια ότι, στο κατάλογο της UNESCO ακόμα ότι 4 από τους 34 προορισμούς στην Ευρώπη είναι αρχαίες ελληνικές αποικίες ή πόλεις με ελληνορωμαϊκό ιστορικό  υπόβαθρο.

Το όφελος από την προβολή της Ολυμπίας και ολόκληρης της Ηλείας μέσω της συγκεκριμένης καμπάνιας στο παγκόσμιο στερέωμα και σε ανεξάντλητες «αγορές» όπως αυτή της Κίνας, αναμένουμε να είναι πολύ μεγάλο» .

Ενημέρωσε επίσης η κ. Κόλλια ότι, με αφορμή το θέμα του εορτασμού των ΕΗΠΚ 2017 – 2018 ο καλλιτέχνης Σωτήρης Γκαρδιακός, με πρόσκληση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, δημιούργησε γκράφιτι σε κεντρικό δημόσιο σημείο της Ολυμπίας που  εικονογραφεί τη σχέση του παρόντος με το παρελθόν της πόλης ενώ τέλος, η  Εφ. Α. Ηλείας  σχεδίασε και  υλοποίησε εκπαιδευτική δράση με τίτλο: «Η καθοριστική συμβολή των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας στη δημιουργία της πόλης της Αρχαίας Ολυμπίας». Η δράση απευθυνόταν σε μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξης δημοτικού και  πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας με την συμβολή της αρχαιολόγου κ. Ρούλας Λεβεντούρη.

Ο αρχαιολόγος κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος παρουσίασε στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νέα ταξιδιωτική ψηφιακή πλατφόρμα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται εκτός από την αρχαία Ολυμπία, η αρχαία Ήλιδα,ο ναός του  Επικούριου Απόλλωνα, το  κάστρο Χλεμούτσι και η Αγία Σοφία Ανδραβίδας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου,  καθώς και τα δυο  λιμάνια, της Φειάς-Κατακόλου  και της Κυλλήνης-Γλαρέντζας. Το σχετικό πληροφοριακό υλικό διαβάζεται σε τρεις γλώσσες αγγλικά, γαλλικά και κινέζικα.

Δεδομένου ότι η πλατφόρμα είναι δυναμική και έχει σχεδιαστεί ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς από τους εταίρους του έργου, ένας από τους οποίους είναι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, υπάρχει η πρόθεση στο μέλλον να ενταχθούν στον ιστότοπο και άλλοι αξιόλογοι προορισμοί, δραστηριότητες και επιχειρήσεις από την περιοχή της Ολυμπίας και της Ηλείας πλην όσων έχουν ήδη συμπεριληφθεί.

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μέχρι τώρα έχουν περιληφθεί το Μουσείο ΑΡΧΙΜΗΔΗ του καθηγητή Κώστα Κοτσανά, το Dig it (προσομείωση ανασκαφής με εκπαιδευτικό χαρακτήρα που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες) των αρχαιολόγων Έλενας Αλέξη και Όλγας Πετροπούλου και βρίσκονται στην Ολυμπία, καθώς και τα οινοπαραγωγικά Κτήματα Μερκούρη(Κορακοχώρι) της οικογένειας Κανελλακοπούλου  και Λιαρομάτη – Ολυμπία Γη(Κοσκινάς), ο Μαραθώνιος Ολυμπίας.

Στη συνέχεια, στον ίδιο χώρο  έγιναν τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης με θέμα «Έρευνα και Αναστήλωση Μνημείων στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ολυμπίας» σε συνεργασία με το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ομιλητής ήταν ο Καθηγητής Dr. Reinhard Senff, επιστημονικός διευθυντής του DAI Αθηνών, και  διευθυντής της ανασκαφής DAI στην Ολυμπία.

Περιέγραψε την ιστορία των ανασκαφών στην Ολυμπία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα,  ενώ ευχαρίστησε την ΕΦΑρ. Ηλείας για την άψογη συνεργασία, τους χορηγούς που στέκονται αρωγοί στο πολυδάπανο έργο των αναστηλώσεων (όμιλοι Λεβέντη και Πεσταλότσι) στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας και τέλος  τους γερμανούς και έλληνες τεχνίτες(γλύπτες και λιθοξόους) για το άψογο καλλιτεχνικά και αισθητικά  αποτέλεσμα του έργου τους που σφραγίζει το  αναστηλωτικό  έργο και προσφέρει μια καλύτερη αντίληψη για την αρχική μορφή του Ιερού στους επισκέπτες.

Στο τέλος  παρασχέθηκε μικρή δεξίωση. Οι παραπάνω εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και  του Σωματείου Επαγγελματιών Φωτογράφων Hλείας «Φωτακτίς».

Ο  Σύλλογος «Φωτακτίς», είναι ο πρώτος φορέας που με απόφαση Γενικής Συνέλευσης έχει ορίσει ως έδρα επί τιμής την Αρχαία Ολυμπία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τα μέλη του αλλά και γενικότερα, η Ολυμπία και τα ιδανικά που πρεσβεύει.

Την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης έκανε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Δημ. Παπαϊωάννου.

ΠΗΓΗ:ilia24.gr - ΦΩΤΟ: Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.