ilia24.gr
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 12:32

«Το μεγάλο μαύρο φως, ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος» - Το Ίδρυμα Τάκη Σινόπουλου τιμά τον ποιητή (φωτό)

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Ο Τάκης Σινόπουλος  ποιητής, γιατρός, μεταφραστής, κριτικός και ζωγράφος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής ελληνικής ποίησης.

Το Ίδρυμα «Τάκης Σινόπουλος – Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης» τιμά τον ποιητή την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 στις 7:30 μ.μ. στο σπίτι του Τάκη Σινόπουλου. Ομιλητής : Ξάνθος Μαϊντάς «Το μεγάλο μαύρο φως, ο ποιητής Τάκης Σινόπουλος».

Το Ίδρυμα 'Τάκης Σινόπουλος οργανώνει σειρά ετήσιων εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο "Ποίηση: Λόγος και Τέχνη", που έχουν ξεκινήσει από το 2001 και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Στον ΔΕΚΑΤΟ ΕΒΔΟΜΟ ΚΥΚΛΟ 2018-2019 το ίδρυμα τιμά έξι ποιητές της πόλης πανελλήνιας εμβέλειας.

30/1/2019 Χρίστος Ρουμελιωτάκης (1938-2018), 13/2/2019 Τάκης Σινόπουλος (1917-1981), 27/2/2019 Τάσος Γαλάτης(1937), 13/3/2019 Δημήτρης Δούκαρης (1925-1982), 27/3/2019 Βασίλης Στεριάδης (1947-2003), 10/4/2019 Άγγελος Σημηριώτης (1870-1944).

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται στο σπίτι του ποιητή Τάκη Σινόπουλου επί της οδού Τάκη Σινόπουλου αρ. 22 στον Περισσό.

Ο Τάκης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αγουλινίτσα το 1917 και μεγάλωσε στον Πύργο όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του το 1920.

Πηγαίνει στην Αθήνα το 1934 για να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και η Κατοχή καθυστερούν τις σπουδές του, τις οποίες καταφέρνει να ολοκληρώσει το 1944.

Έχει ήδη υπηρετήσει ως βοηθός γιατρού τον Γενάρη του 1941, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνεται και φυλακίζεται ως αντιστασιακός από τον ιταλικό στρατό του Πύργου.

Μετά την αποφοίτησή του υπηρετεί και πάλι στο στρατό ως λοχίας υγειονομικού και από τη θέση του έφεδρου ανθυπίατρου στην οποία θα προαχθεί, θα συμμετάσχει στον Εμφύλιο στις γραμμές του Εθνικού Στρατού βιώνοντας από κοντά τη φρίκη και τον παραλογισμό του πολέμου.

Μετά τη λήξη του Εμφυλίου και την αποστράτευσή του εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα, όπου εργάζεται ως γιατρός.

Παντρεύεται τη Μαρία Ντότα πτυχιούχο αγγλικής φιλολογίας το 1972.

Πεθαίνει στον Πύργο, ανήμερα του Πάσχα, στις 26 Απριλίου του 1981.

Μετά το θάνατο του ποιητή η σύζυγός του Μαρία Ντότα δώρισε στο Δήμο Νέας Ιωνίας το σπίτι που έμενε ο ποιητής καθώς και ένα μέρος της βιβλιοθήκης του.

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του ποιητή που έζησε και δημιούργησε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του σ΄αυτό το σπίτι, το αναπαλαίωσε (ήταν ένα παλαιό και σε κακή κατάσταση ισόγειο προσφυγικό οίκημα της δεκαετίας του 1930), με σεβασμό στην αρχική του μορφή και έλαβε τη σημερινή λειτουργική για τις ανάγκες του Ιδρύματος "Τάκης Σινόπουλος - Σπουδαστήριο Νεοελληνικής Ποίησης".

Αποτελεί την έδρα του Ιδρύματος και με τη φροντίδα του Διοικητικού Συμβουλίου, διατηρήθηκαν και παραμένουν, όπως ήταν κατά το χρόνο του θανάτου του ποιητή, το γραφείο του, οι βιβλιοθήκες του και το γνωστό για τους φίλους του καθιστικό.

Η προτομή του ποιητή -έργο του αείμνηστου γλύπτη Δημήτρη Αρμακόλα έχει στηθεί στην πλατεία μπροστά από το σπίτι του, στον Περισσό, στην οδό Τάκη Σινόπουλου 22.

Για να επιτύχει την σύνδεση της ποίησης με την κοινωνία το Ίδρυμα 'Τάκης Σινόπουλος οργανώνει σειρά ετήσιων εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο "Ποίηση: Λόγος και Τέχνη", έχουν ξεκινήσει από το 2001 και πραγματοποιούνται σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς.

''Το σπίτι του είναι ίδρυμα για την ποίηση, ίσως το μοναδικό ή το σημαντικότερο σίγουρα ίδρυμα ποίησης στην Ελλάδα" Ξάνθος Μαϊντάς καθ. Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Το Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή παρουσίασε  (τις τελευταίες τέσσερις του μέχρι τώρα εκδοθέντος υλικού) της σειράς "Δύο αιώνες ελληνικής ποίησης- ποιητές ανθολογούν ποιητές".

Πρόκειται για την εμπλουτιζόμενη διαρκώς σειρά η οποία προκύπτει από τις παρουσιάσεις στο πλαίσιο τριετούς κύκλου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην έδρα του Ιδρύματος.

Η παρουσίαση για τον Τάκη Σινόπουλο έγινε με εισαγωγή και ανθολόγηση από τον Ξάνθο Μαϊντά.

Ο κ. Ξάνθος Μαϊντάς μιλώντας  στον Πύργο για τον Τάκη Σινόπουλο, στις 23/1/16 μεταξύ άλλων είπε: " Όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια έρχονται και μου αναφέρουν το πόσο βοηθούσε αυτούς που είχαν ανάγκη. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που όχι μόνο δεν έπαιρνε χρήματα αλλά έδινε χρηματικά ποσά για να μπορέσουν οι φτωχοί ασθενείς του να αγοράσουν τα φάρμακά τους".

Αν κάποιος έχει την τύχη να παρακολουθήσει μια από τις εκδηλώσεις στο Ίδρυμα, διαπιστώνει ότι πράγματι ένα μέρος των συμμετεχόντων προσέρχονται με συγκίνηση για να τιμήσουν ιδιωτικά και σιωπηλά την μνήμη του γιατρού τους που συνεχίζει "οιωνεί να είναι ο οικοδεσπότης τους"

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι ολόκληρη σχεδόν η μεταπολεμική ποίηση και το έργο του Τάκη Σινόπουλου, έργο τόσο πολύ δεμένο και αγκιστρωμένο με την εποχή του,  απασχολεί συνεχώς τη λογοτεχνική και φιλολογική κριτική.

Μελετητές, στοχαστές και απλοί αναγνώστες συνεχίζουν να γοητεύονται από το έργο του Ηλείου ποιητή και την ιδιαίτερη ποιητική, αισθητική και πολιτική ηθική που αποπνέει.

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.