ilia24.gr
Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 19:33

Στην Ηλεία δυο μοναδικά στο είδος τους, περιφερειακά, Μουσεία !

Αξίζει να  τα επισκεφτούμε!

H Ηλεία θεωρείται- δικαίως- από τους ευνοημένους νομούς σε ο,τι αφορά την ύπαρξη αρχαιολογικών χώρων ,

μνημείων μοναδικών,  όλων των περιόδων της ιστορίας μας… Έχει   την τύχη εξ αυτής της αιτίας, να φιλοξενεί από τα πλέον   σημαντικά αρχαιολογικά Μουσεία της χώρας, γνωστά ανά τον κόσμο, με μεγάλη κατ’ έτος επισκεψημότητα…

Και ταυτόχρονα δυο θεματικά Μουσεία,   μοναδικά στο είδος τους : Το Μουσείο Αρχιμίδη στην Αρχαία Ολυμπία και αυτό της  Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, στο Κατάκολο.

Δημιούργημα και τα δυο, έργο ζωής θα μπορούσαμε να πούμε, του καθηγητή   Κώστα Κοτσανά, καθώς έχει αφιερωθεί ολοκληρωτικά και αποκλειστικά στον εμπλουτισμό, την συντήρηση και την  λειτουργία τους.

 

Δυο Μουσεία που μας κάνουν περήφανους, όταν τα εκθέματά τους ταξιδεύουν στα πέρατα της γης και αποσπούν τα διθυραμβικά σχόλια των επισκεπτών τους ανά τον κόσμο, προβάλλονται στον ξένο τύπο με εκτενή άρθρα…

Ωστόσο στην Ηλεία, είναι προς διερεύνηση πόσοι από μας τα έχουμε επισκεφθεί, κατά μόνας ή με τα παιδιά μας,  ίσως λόγω της πάγιας τακτικής μας  όταν κάτι το θεωρούμε δεδομένο! Δυο βήματα από το σπίτι μας, στην γειτονιά μας…Όταν δεν χρειάζεται να ταξιδεύσουμε, να  ξοδέψουμε χρόνο και χρήμα, για να γνωρίζουμε, να θαυμάσουμε, να κατανοήσουμε την προηγμένη τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων, την προσφορά μοναδικών μυαλών, όπως του Αρχιμήδη, στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας…

 Η καλοκαιρινή περίοδος που μόλις άρχισε, ίσως είναι μια καλή αφορμή τόσο για μας να τα επισκεφτούμε, όσο και για τις αρχές και τους φορείς που εμπλέκονται με την τουριστική προβολή του τόπου μας να τα συμπεριλάβουν στις προτάσεις τους …   

Μουσείο Αρχιμήδη:

Το Μουσείο Αρχιμήδη αποτελεί ένα μοναδικό θεματικό μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας στον ελλαδικό χώρο αφιερωμένο στο μεγαλύτερο μαθηματικό, φυσικό, μηχανικό, αστρονόμο και εφευρέτη της αρχαιότητας αλλά και στην ευρύτερη αρχαιoελληνική τεχνολογία της εποχής του. Οι ανακατασκευασμένες εφευρέσεις του Αρχιμήδη και της εποχής του, συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό (στα ελληνικά και αγγλικά). Στο χώρο του Μουσείου αρκετά από τα εκθέματα είναι διαδραστικά, προσφέροντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να κατανοήσουν, να μάθουν και να λειτουργήσουν εφευρέσεις της αρχαιότητας.

Το Μουσείο Αρχιμήδη βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία, οδό Πραξιτέλη Κονδύλη 9, και λειτουργεί καθημερινά, από Δευτέρα έως και Κυριακή, 10:00-20:00΄. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ξεναγήσεις σε γκρουπ μαθητών και ενηλίκων πραγματοποιούνται από εξειδικεύμενο προσωπικό. Για κρατήσεις και ενημέρωση, καλέστε στο 6931831530.

(Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε  :Website: http://archimedesmuseum.gr)

 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά:

Στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά εκτίθενται περισσότερες από τριακόσιες, ανακατασκευασμένες από το δημιουργό του, εφευρέσεις της αρχαιότητας, όπως το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος, ο κινηματογράφος του Ήρωνος, το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου. Η επίσκεψη στο Μουσείο και η γνωριμία, μέσω των εφευρέσεων, με τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας λειτουργεί στο Κατάκολο Ηλείας και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας, απέναντι από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Το μηνιαίο πρόγραμμα του Μουσείου αναρτάται στον επίσημο ιστότοπο (http://kotsanas.com/orologio.php). Η είσοδος είναι δωρεάν.

Ξεναγήσεις σε γκρουπ μαθητών και ενηλίκων πραγματοποιούνται από εξειδικεύμενο προσωπικό. Για κρατήσεις και ενημέρωση, παρακαλώ καλέστε στο 6931831530.

Το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά πραγματοποιεί, κατόπιν προσκλήσεως, περιοδεύουσες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα περισσότερες από πενήντα εκθέσεις έχουν διεξαχθεί σε Ευρώπη, Ασία, Αμερική και Αυστραλία (http://kotsanas.com/events/el)

(Για περισσότερες πληροφορίες: Website: www.kotsanas.com

Facebook: https://www.facebook.com/KotsanasMuseumOfAncientGreekTechnology)

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.