ilia24.gr
Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 17:53

Φαρμάκης - Λυμπέρης στηρίζουν το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη

Το 22ο βήμα του κάνει φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Μεγαλώνει, πατάει γερά στα πόδια του κι έχει πλέον χιλιάδες... ζιζάνια με την κάμερα στο χέρι, αλλά και θεατές-θαυμαστές από όλο τον κόσμο. Ο κορυφαίος αυτός πολιτιστικός θεσμός, με την οργανωτική του αρτιότητα,  αποτελεί  ένα  από  τα  σπουδαιότερα  καλλιτεχνικά  γεγονότα  της  Δυτικής Ελλάδας, με απήχηση πολύ πέρα από τα σύνορα της χώρας μας. Με την 19η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας - Camera Zizanio δημιουργεί μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ κινηματογραφιστών διαφορετικών χωρών, πολιτισμών και αντιλήψεων, προβάλλοντας σταθερά τις διαχρονικές αξίες του ολυμπιακού πνεύματος.

Η μαγεία του κινηματογράφου αποτελεί απόδειξη τόσο της δύναμής του, όσο και της ικανότητάς του να περνά μηνύματα, να προωθεί αξίες, να προβάλλει και να εξετάζει αμφιλεγόμενα ζητήματα. Με το διττό –πολιτιστικό και εκπαιδευτικό– ρόλο του όχι απλώς μυεί αλλά κάνει πρωταγωνιστές Παιδιά και Νέους στο σινεμά, γιατί αποτελεί το δικό τους Φεστιβάλ. Καταφέρνει να «συνομιλεί» μαζί τους, για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν, με τόλμη, πρωτοτυπία και φαντασία. Είναι χρέος όλων μας να φροντίσουμε ώστε με τα κατάλληλα εφόδια και εργαλεία, η γνώση και η σχέση που θα αναπτύξουν με τον κινηματογράφο να είναι τέτοια, ώστε να δημιουργήσει τη συνθήκη της διαπαιδαγώγησης του αυριανού θεατή και –γιατί όχι– του αυριανού δημιουργού. Άλλωστε το ίδιο το Φεστιβάλ αποτελεί ένα κορυφαίο παράδειγμα για το τι μπορούμε να καταφέρουμε, όταν έχουμε όραμα και στόχους, που τους υπηρετούμε με συνέπεια, υπευθυνότητα και αφοσίωση.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπορεύεται και συνεργάζεται με όλους τους φορείς που εργάζονται μεθοδικά και δημιουργικά για την πολιτιστική εξέλιξη του τόπου μας, με εκείνους που –σε πείσμα των καιρών– ανοίγουν νέους ορίζοντες στη δημιουργική έκφραση, ώστε να συμβάλλουν τα μέγιστα στην πνευματική και ψυχική ανάπτυξη των νέων και στην καλλιέργεια της κριτικής τους σκέψης. Το Φεστιβάλ σύντομα θα έχει το δικό του «σπίτι» με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού  Κέντρου  Νεανικής  Οπτικοακουστικής  Δημιουργίας  στο  πρώην εργοστάσιο ΑΣΟ Πύργου. Εξάλλου, με τη λειτουργία του Γραφείου Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών -Film Office και τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό έργο CIAK, κάνουμε ελκυστική την περιοχή μας για  γυρίσματα,  με  στόχο  να  καταστήσουμε  τη  Δυτική  Ελλάδα  σε  filmdestination (κινηματογραφικό προορισμό).

Εύχομαι και φέτος οι νέοι μας φίλοι να ανακαλύψουν το ξεχωριστό, αξιοθαύμαστο σύμπαν της μεγάλης οθόνης. Θα ήθελα από καρδιάς να συγχαρώ όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας, τη «ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας», τους εθελοντές, τους διαγωνιζόμενους, τους εμψυχωτές των εργαστηρίων, Έλληνες και ξένους. Είμαστε βέβαιοι ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους θα συνεχίσει το έργο του με πλήρη επιτυχία.

Καλή θέαση!

 

Χαιρετισμός Δημάρχου Ήλιδας Γιάννη Λυμπέρη

Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από την τέχνη που εμπνέεται και απευθύνεται στα παιδιά. Και τίποτα πιο σημαντικό από το να καταφέρουμε να μιλήσουμε και να προβληματιστούμε για τον κόσμο που χτίζουμε γι’ αυτά. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι για το Φεστιβάλ Ολυμπίας. Έναν θεσμό που καταφέρνει κάθε χρόνο να ψυχαγωγεί, να διδάσκει, να σπάζει τα σύνορα και να μας ενώνει με εργαλείο τη μοναδική γλώσσα του κινηματογράφου. Κι όταν ο κινηματογράφος μπαίνει στα σχολεία και τα σχολεία μπαίνουν στον κινηματογράφο, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Για μια νέα γενιά με ανήσυχο κι ευαίσθητο πνεύμα, με καλύτερη οπτικοακουστική κουλτούρα, που μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την τέχνη, που μαθαίνει να δημιουργεί και να κρίνει.

Είμαστε ακόμα περήφανοι, γιατί το Φεστιβάλ είναι ένας θεσμός που τολμά κι επιμένει να γίνεται εδώ, στην περιφέρεια, που διαχέεται στη διψασμένη κοινωνία μας και φέρνει αποτελέσματα. Φέτος έχουμε την ξεχωριστή χαρά να φιλοξενούμε την έκθεση για τη ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη, ενός δημιουργού με σπάνιο ποιητικό και πολιτικό ήθος και γενναιότητα, καθώς κι ένα πλήθος  δραστηριοτήτων  που  απευθύνεται  κυρίως  στα  παιδιά  και  τους  νέους της Αμαλιάδας και του δήμου Ήλιδας μέσα από εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας. Κυρίως όμως όλοι, μικροί και μεγάλοι, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις καταπληκτικές ταινίες του Kids & Docs, του τμήματος  ντοκιμαντέρ  του  Φεστιβάλ  Ολυμπίας,  που  προβάλλονται  αποκλειστικά στην Αμαλιάδα και που πραγματεύονται ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή των παιδιών σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Ο Δήμος Ήλιδας στηρίζει ενεργά το Φεστιβάλ και ειδικά το Kids & Docs, το αυτόνομο τμήμα του με το οποίο η Αμαλιάδα παίρνει τη θέση της στον διεθνή χάρτη των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Εύχομαι καλή επιτυχία στο 22ο Φεστιβάλ και το περιμένουμε, για μια ακόμη χρονιά, να φέρει στις μικρές μας πόλεις την άνοιξη μες στο χειμώνα.

 

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.