ilia24.gr
Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020 09:45

Ο Ηλείος ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος στο «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ - Η ιδιαίτερη τεχνική του

 

Ο Πυργιώτης ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος θα είναι ο πρώτος καλεσμένος της εκπομπής «Μονόγραμμα» της ΕΡΤ στον νέο κύκλο εκπομπών της.

 

Η εν λόγω εκπομπή του Γιώργου Σγουράκη συμπληρώνει φέτος 39 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον αέρα, έχοντας πάρει συνέντευξη από περίπου 380 πρόσωπα διάφορων ειδικοτήτων. Το πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ2, την Δευτέρα 18 Μαϊου στις 20.00. Πρώτος καλεσμένος σε αυτή τη νέα σειρά εκπομπών είναι ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος.

Ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος, ένας σεμνός, διακριτικός καλλιτέχνης που αποφεύγει συστηματικά την πρόκληση της δημοσιότητας και είναι γνωστός μόνο από το έργο του, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα» αυτής της εβδομάδας.

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας κι από τότε που θυμάται τον εαυτό του ζωγράφιζε. Με κιμωλία στο πεζοδρόμιο και με καλάμι πάνω στην υγρή άμμο της παραλίας του Κατάκολου. Οι γονείς δεν έφεραν αντίρρηση όταν τους ανακοίνωσε ότι θα γίνει ζωγράφος, ωστόσο, δεν έκρυβαν την ανησυχία τους.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με δασκάλους τους Μυταρά, Μαυροΐδη και Τέτση. Η συνέχεια ήταν στο Παρίσι, όπου για τέσσερα χρόνια ήρθε σε επαφή με τα σύγχρονα ρεύματα και τη σύνδεσή τους με τα μεγάλα έργα του παρελθόντος.

Από την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα (1978, Νέες Μορφές), ανέδειξε το δικό του προσωπικό, ανθρωποκεντρικό στυλ. Το έργο του παρουσιάζεται σε συνεχόμενες θεματικές ενότητες που έχουν ως κέντρο τον άνθρωπο και τη φύση. Το καλλιτεχνικό του εργαστήρι γίνεται ένας μαγικός τόπος, όπου εντυπωσιακές φιγούρες ανδρικών ή γυναικείων κορμών που μεταμορφώνονται σε Κενταύρους, εξελίσσονται σε Δέντρα και διεκδικούν την ένταξή τους στο χώρο-τοπίο. Η εικαστική γραφή του έχει χαρακτηριστεί ως «βίαιη εξπρεσιονιστική γραφή, με αλλεπάλληλες σχεδιαστικές ή χρωματικές επεμβάσεις στην επιφάνεια των έργων». Ο ίδιος λέει πως «ζωγραφίζει με υπαινιγμούς, οι οποίοι προσδίδουν άλλη διάσταση στην πραγματικότητα. Στο ασαφές ο καθένας κάνει προβολή των δικών του συναισθημάτων και εμπειριών. Και αυτή η ζωγραφική δεν κουράζει ποτέ».

Παράλληλα με το εικαστικό του έργο, έχει διδάξει σχέδιο και χρώμα στο Εργαστήρι Τέχνης της Χαλκίδας και στη Σχολή Βακαλό.

Τα τελευταία χρόνια διατηρεί εργαστήριο στην Τήνο.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και στη Νέα Υόρκη (2002, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού).

Το 2008 κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Γιάννης Αδαμάκος: Ζωγραφική 1977-2007», με 180 έργα του ταξινομημένα ανά δεκαετίες.

Το 2013 πραγματοποιήθηκε έκθεση πρόσφατων έργων του στο Μουσείο Μπενάκη.

Δείτε το βίντεο

https://www.facebook.com/monogrammatv/videos/675190026610594/UzpfSTEwMDAwMTcxMTM3ODI5NTpWSzoxMzEzMTM4MDIyMjE2MzQz/Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.