ilia24.gr
Σάββατο, 09 Νοεμβρίου 2019 10:31

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πύργου στα «Πορτρέτα δωματίων» του Χάρη Κανελλακόπουλου - «Οικίας περιβάλλον...» και γλέντι στη γειτονιά!-ΦΩΤΟ

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

 Στην όμορφη γειτονιά της Γκοτσίνα 9 στο κέντρο του Πύργου υπάρχουν τα «Πορτρέτα Δωματίων» ένας χώρος ξεχωριστός για πολλούς. Ο Χάρης Κανελλακόπουλος δημιούργησε μια ζεστή και νοσταλγική βραδιά με άρωμα μιας άλλης Ελλάδας που αγαπάμε !!!

Ο χώρος μνήμης Χρήστου και Μαρίας Κανελλακόπουλου-Πουλόπουλου είναι μια έκθεση- αφιέρωμα στο σπίτι των παιδικών χρόνων του Χάρη, αίθουσα με μια πολύτιμη συλλογή στην οποία υποδέχτηκε το Λύκειο των Ελληνίδων του Πύργου και μαζί με την κ. Κατερίνα Παρασκευοπούλου, την κ. Τέσσυ Διαμαντοπούλου, την κ. Τούλα Καλαμπόκα, την κ. Ελένη Κόλλια, την κ. Δήμητρα Καχτίτση-Τζαβάρα, την κ. Μαρία Νικολακοπούλου έστησαν μια γιορτή στη γειτονιά, την Παρασκευή 8/11/2019.

Έβαλαν όλοι τα γιορτινά τους ρούχα, άναψαν τα φώτα, μοσχοβόλησαν τα λουλούδια, στρώθηκαν τα καλά τραπεζομάντηλα, έφτασαν οι πιατέλες με τα γλυκά και κούρδισαν τα όργανα οι μερακλήδες μουσικοί…

«Να θυμηθείς παλιές ιστορίες τα παιδικά σου χρόνια ανθρώπους που ζουν στην καρδιά σου. Όσα παίρνει ο άνεμος όσα φέρνει ο χρόνος. Όταν έστησα την έκθεση είχα την ανάγκη να πατήσω στο σκαλοπάτι της μνήμης και να συνεχίσω τα όνειρα μου. Ήταν ανάγκη», λέει ο Χάρης.

«Έφυγαν οι γονείς μου και νόμιζα πως ακόμα ήμουν στην αγκαλιά της μάνας μου. Μάζεψα τα κομμάτια μου στόλισα τις αναμνήσεις μου και έκλεισα την πόρτα στην θλίψη.

Έμεινε η αγάπη να μου στηρίζει τα βήματα και προχώρησα. Είναι ωραία η ζωή. Είναι ωραία όταν γίνεται τραγούδι που ψιθυρίζεις τις κρύες νύχτες. Όταν αγγίζεις το παρελθόν σου. Μια ευχή που σε ζεσταίνει. Ένα χρέος σου σ’αυτούς που σου χάρισαν την ζωή.

Είναι ωραία η ζωή όταν θυμάσαι ........

Την Παρασκευή 8/11 η πόρτα της έκθεσης άνοιξε για να υποδεχθεί την Πυργιώτισσα με την φορεσιά της παρέα με άλλες φορεσιές του Λυκείου. Μια μυστική συνομιλία θα ακουστεί μέσα μας παρέα με μικρές ιστορίες για ότι πέρασε και δεν χάθηκε. Και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για ένα Μουσείο της πόλης του Πύργου. Όλοι μαζί.

Μόνο έτσι τα φώτα της έκθεσης δεν θα κλείσουν ποτέ. Με αυτό το φως θα μείνει η πόλη ζωντανή. Ας περνάνε τα χρόνια. Ας υπάρχουν μίζεροι άνθρωποι που σκέφτονται τον ανδριάντα τους πριν πεθάνουν .Ας υπάρχουν εμπόδια. Εμείς θα τα ξεπεράσουμε. Για την μικρή μας πόλη. Όλοι μαζί .

Όπου υπάρχει μέλλον υπάρχει και παρελθόν. Αυτό μην το ξεχνάς. Αυτή η πόλη είμαστε όλοι μαζί. Όλοι μαζί.......»

Η ελληνική παραδοσιακή ενδυμασία, όπως και κάθε άλλη μορφή ενδυμασίας του παρελθόντος, αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Συνιστά ένα είδος ταυτότητας μιας τοπικής κοινωνίας και η κοινή φορεσιά σήμαινε παλιότερα και κοινή πολιτισμική ταυτότητα. Έχει επίσης καλλιτεχνική αξία και συγχρόνως φανερώνει πολλά για την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της εποχής της.

Σκοπός της επιλογής είναι να αναδειχθεί η ποικιλία, η πολυτυπία και η πολυμορφία της ελληνικής τοπικής φορεσιάς μέσα από ένα σημαντικό δείγμα της ενδυματολογικής του Λυκείου των Ελληνίδων. Ταυτόχρονα όμως να καταδειχθεί πώς ιδέες, υλικά και σχέδια μετακινούνται στον ελλαδικό χώρο και πώς αξιοποιούνται σε κάθε περιοχή ανάλογα με το τοπικό ύφος.

Tο Λύκειον των Eλληνίδων ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Kαλλιρρόη Σιγανού-Παρρέν, η οποία με τη μαχητική της αρθρογραφία από τις στήλες της Εφημερίδος των Kυριών χάραξε καινούργιους δρόμους για τις γυναίκες, μιλώντας πρώτη για το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία, για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, το Λύκειο των Eλληνίδων τάχθηκε ενάντια στην «ξενομανία» της εποχής, προβάλλοντας την ελληνική παράδοση, νεότερη και παλαιότερη, και τονίζοντας την αισθητική, εθνική και κοινωνική της αξία.

Σήμερα το Λύκειο των Eλληνίδων διατηρεί τη δυναμική του παρουσία, στηριζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του, επιχειρώντας συγχρόνως τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας του στην κοινωνική δράση και στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς με την επιστημονική γνώση.

Την τελευταία εικοσαετία το Λύκειον των Ελληνίδων έχει προχωρήσει στην οργάνωση των συλλογών του. Στο Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών εντάσσεται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές πιστών αντιγράφων παραδοσιακών φορεσιών, καθώς και η μουσειακή συλλογή αυθεντικών ενδυμασιών, που από το 1988 στεγάζεται στο «Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας». Η πολυμορφία και η ιδιαιτερότητα του ελληνικού ενδυματολογικού πλούτου προβλήθηκε στο παγκόσμιο κοινό τον Αύγουστο του 2004, όταν εκατοντάδες εθελοντές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας με τις παραδοσιακές φορεσιές του Λυκείου των Ελληνίδων πλαισίωσαν τις τελετές απονομής μεταλλίων.

Το ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα προβάλλει και το Εργαστήριο Εθνικών Ενδυμασιών κατασκευάζοντας πιστά αντίγραφα φορεσιών από τη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων, καθώς και το τμήμα Οικοτεχνίας, όπου κεντιούνται και υφαίνονται στον αργαλειό πολύτιμα χειροτεχνήματα.

Η εκδοτική δραστηριότητα του Λυκείου των Ελληνίδων επικεντρώνεται στην προβολή της ελληνικής παράδοσης. Εκδίδονται ετήσια θεματικά ημερολόγια με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την ενδυματολογική συλλογή του,όπως το λεύκωμα «Παραδοσιακές Φορεσιές του Λυκείου των Ελληνίδων».

ΠΥΡΓΟΣ

Το ΛΕ Πύργου ιδρύθηκε το 1922 με την πρωτοβουλία της Φανής Κων. Γιαννοπούλου, μητέρας της Θεανώς Παπακωνσταντίνου η οποία διετέλεσε πρώτη Πρόεδρός του. Επόμενες Πρόεδροι διετέλεσαν οι Ελένη Χατζηγιάννη, Φανή Γιαννοπούλου (εγγονή της ιδρύτριας), Αφροδίτη Σπηλιοπούλου και Ελένη Ζούμπερη μέχρι το 1940, όταν οι κατοχικές αρχές επέβαλαν την αλλαγή του Δ.Σ. Το Δ.Σ. απέρριψε την ζητηθείσα αλλαγή και διεκόπη η λειτουργία του ΛΕΠ.

Λειτούργησαν τα τμήματα Ζωγραφικής, Χειροτεχνίας, το Κυριακό Σχολείο και το τμήμα Διαλέξεων.

Κατά καιρούς προσκλήθηκαν και μίλησαν στο Λύκειο επιφανείς άνθρωποι του πνεύματος: μέχρι και ο Άγγελος Σικελιανός ανέβηκε στο βήμα του Λυκείου Πύργου.

Το 1977 επανιδρύθηκε το ΛΕΠ με πρώτη Πρόεδρο την Παρασκευή Κριτσέλη. Το 1990 απέκτησε ιδιόκτητη στέγη, με αντιπαροχή από δωρεά οικοπέδου του δικηγόρου Σπύρου Χρυσανθόπουλου.

Με πρωτοβουλία του ΛΕΠ θεσπίστηκαν τα «Χαραλάμπεια» προς τιμήν του πολιούχου της πόλης Αγ. Χαραλάμπους. Διοργανώνει εκδηλώσεις και συμμετέχει σε συνέδρια και εκδηλώσεις άλλων φορέων. Έχει τιμηθεί επανειλημμένως με πλακέτες και μετάλλια. Το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λυκείων οργανώθηκε από το Λύκειο Πύργου.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι επέδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία για τους πυροπαθείς του νομού Ηλείας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2007 και ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα για να τους βοηθήσει.

 

ΠΗΓΗ:https://www.ilia24.gr/

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.