ilia24.gr
Σάββατο, 12 Αυγούστου 2017 11:19

Αρχαία Ολυμπία: Εγκαινιάζεται αύριο το Λαογραφικό Μουσείο Άσπρων Σπιτιών(ΦΩΤΟ)

Ένας μοναδικός χώρος πολιτισμού ανοίγει τις πύλες του με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο Βασίλη Τσιτσάνη από «Τα Χρώματα της Ήλιδας»

 

Εγκαινιάζεται την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017 στις 8:15 το βράδυ, το Λαογραφικό Μουσείο Άσπρων Σπιτιών Αρχαίας Ολυμπίας, ένας μοναδικός χώρος πολιτισμού που δημιουργήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροσπιτιών «Η Πρόοδος», με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στο μεγάλο δάσκαλο Βασίλη Τσιτσάνη από «Τα Χρώματα της Ήλιδας».

Τα Άσπρα Σπίτια, ένα ιστορικό χωριό, αποτελούν ένα κομβικό σημείο γεωγραφικά. Με την ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου το 2017 που περιλαμβάνει και την τοπική βιβλιοθήκη της ευρύτερης περιοχής, στοχεύουν στη δημιουργία και την ανάπτυξη ενός τύπου χωριού με ιδιαίτερα πολιτιστικά, λαογραφικά και παραδοσιακά στοιχεία για τους ίδιους τους κατοίκους του αλλά και τους τουρίστες της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας.

Το μουσείο δημιουργήθηκε το 2015 μετά από πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Ασπροσπιτιωτών « Η ΠΡΟΟΔΟΣ». Πιο συγκεκριμένα, το κτήριο όπου παλαιότερα στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο της περιοχής, αξιοποιήθηκε και μετατράπηκε σε ένα σύγχρονο λαογραφικό μουσείο.

Σκεπτικό του έργου είναι η πολιτισμική ανάδειξη της περιοχής, η προώθηση του πολιτισμού, η διατήρηση εθίμων κι παραδόσεων και η γνωριμία των νέων με τις ρίζες τους. Όλα αυτά μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών εκδηλώσεων, ημερίδων και σεμιναρίων από ειδικούς συνεργάτες.

Το Λαογραφικό Μουσείο  στα Άσπρα Σπίτια περιλαμβάνει οκτώ (8) θεματικές ενότητες: ΑΡΓΑΛΕΙΟΣ- ΥΦΑΝΤΙΚΗ,  ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟ, ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΣ, ΑΓΡΟΤΗΣ, ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΟΣ, ΣΑΜΑΡΑΣ, ΓΑΝΩΤΗΣ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ που στεγάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Επίσης, διαθέτει ακόμα μία αίθουσα συνεδριάσεων και παρουσιάσεων στην οποία θα πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις και ενημερωτικές ημερίδες. Ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένος Σύλλογος έχουμε προνοήσει ώστε το Μουσείο να είναι προσβάσιμο σε όλους τους ενδιαφερομένους , ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Τα εκθέματα προέρχονται από τις οικογένειες της τοπικής κοινωνίας και βρίσκονται ήδη σε διαδικασίες συντήρησης και επεξεργασίας ώστε να τοποθετηθούν στους χώρους, ενώ μεγάλο κομμάτι της έκθεσης έχει ήδη ολοκληρωθεί!

Δέχεται μαθητές από όλο το νομό με σκοπό να τους φέρει σε επαφή (μέσα από δραστηριότητες, διαδραστικές προβολές και εκθέσεις) με τα παραδοσιακά επαγγέλματα , την καλλιέργεια της γης και τον τρόπο ζωής περασμένων δεκαετιών. Επιπλέον υπάρχει δυνατότητα «φιλοξενίας» τοπικών εξωραϊστικών συλλόγων,  διοργάνωσης εκπαιδευτικών ημερίδων και διεξαγωγής καλλιτεχνικών και εικαστικών δρώμενων σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Η είσοδος στο μουσείου είναι δωρεάν για όλους καθότι η εθελοντική αυτή δράση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Αδαμόπουλος, που είναι παράλληλα και μέλος της Ορχήστρας «Τα Χρώματα της Ήλιδας», σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει:

«Ένα νέο Μουσείο γεννιέται. Τα απομεινάρια μιας ιστορίας καταγράφονται. Για να αναδειχθούμε και να φθάσουμε εκεί που δεν μπορούμε αρκεί να προσδιορίσουμε την ταυτότητά μας. Η ταυτότητα μπορεί να καταγραφεί μέσα σε ένα Μουσείο, ύστερα είναι ικανή να αναδείξει πολιτισμό και αξίες, να προσδώσει χαρακτήρα, να δώσει ενέργεια και να θυμίσει πως ο αγώνας για οποιαδήποτε επιτυχία πρέπει να είναι σκληρός, αμείλικτα σκληρός. Ακριβώς ότι αποτυπώνει το Μουσείο, τον κόπο και αυτό το διαρκή πείσμα της εξέλιξης. Χρειάζεται ρίσκο, βαθιά μελέτη, ακούραστη εργασία, αστείρευτη υπομονή, συλλογικότητα και θάρρος για να προσδιορίσεις την ταυτότητα σου. Άλλωστε τίποτα δεν γίνεται εύκολα.

Ένα νέο Μουσείο γεννιέται.

Αδαμόπουλος Γιώργος

Με βαθύ θαυμασμό στις ικανότητες και τον αγώνα της ομάδας».

Φωτογραφίες: Παπακωνσταντίνου Ανδρέας

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.