ilia24.gr
Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 10:44

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Με εντάσεις και αποχωρήσεις είπαν «όχι» στη στέγαση προσφύγων στο πρώην εργοστάσιο «Αιγαίο»

 
Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ δημάρχου Π. Αντωνακόπουλου και Κ. Νικολούτσου - Αποχώρησαν οι παρατάξεις Νικολούτσου, Καννή, Καράμπελα
Την ένταση πυροδότησε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου, η συζήτηση ως κατεπείγοντος του ζητήματος  της στέγασης προσφύγων  και μεταναστών στο πρ. εργοστάσιο «Αιγαίο», στην περιοχή Αγουλινίτσας, η οποία συνοδεύτηκε με την αποχώρηση των  περισσότερων παρατάξεων της  αντιπολίτευσης.
Η κατάσταση στη συνεδρίαση  βρέθηκε εκτός ελέγχου, όταν το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Νικολούτσος, ο οποίος αφού εξέφρασε στήριξη προς τη Δ.Α., έκανε όμως λόγο για «ελλιπή προετοιμασία για ένα θέμα που είχε προαναγγελθεί»,   μετά   και την πρόσφατη  συγκέντρωση που έγινε στο Επιτάλιο. Παράλληλα εξέφρασε τη διαφωνία του με το δήμαρχο Πύργου Παν. Αντωνακόπουλο, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε στις αντιδράσεις των περιοχών που βιώνουν το πρόβλημα σε τραγική μορφή».
Στο σημείο αυτό υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο προαναφερόμενων, με το δήμαρχο  Πύργου να αναφέρει απευθυνόμενος προς τον  Νικολούτσο  ότι «βρίσκεστε εκτός πραγματικότητας, τη στιγμή που όλη  η χώρα βρίσκεται στο πόδι για το συγκεκριμένο θέμα».
Ακολούθησε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, ενώ όταν  αυτή άρχισε εκ νέου ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε την αποχώρηση της παράταξής του, λέγοντας ότι ως κοινωνία πρέπει να φανούμε αλληλέγγυοι   στους πρόσφυγες, ζητώντας συγχρόνως να επαναληφθεί η συζήτηση του κατεπείγοντος θέματος.
Αποχώρηση εξάλλου  έγινε εκ μέρους και του κ. Στ. Καννή με το αιτιολογικό πως «δεν δίνεται η δυνατότητα στους συμβούλους της αντιπολίτευσης να εκφράσουν την άποψή τους»,  καθώς επίσης και από την πλευρά του κ. Αντ. Καράμπελα που ανέφερε προς το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δ.Σ. Ν. Κυριαζή, ότι «το επίπεδο της συνεδρίασης έχει εκτραπεί».
Η συνεδρίαση ωστόσο όπως προβλέπεται σχετικά, συνεχίστηκε  με τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους στην αίθουσα του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου Πύργου. 
«Αποθήκη ψυχών»
Νωρίτερα, μιλώντας για  το πολύ σημαντικό αυτό θέμα ο δήμαρχος Πύργου  δήλωσε ότι «η μεταφορά 1500  ψυχών στο «Αιγαίο»  αποτελεί τη φύλαξή τους στο κουφάρι του πρώην εργοστασίου, εκφράζοντας συγχρόνως την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνουμε αποθήκη ψυχών.
«Η προοπτική είναι οι οικογένειες να μείνουν μόνιμα εδώ. Ας τους νοικιάσουν σπίτια τη στιγμή που στον Πύργο υπάρχουν εκατοντάδες ελεύθερες κατοικίες, για να μπορούμε να τους εντάξουμε στην κοινωνία» συνέχισε ο κ. Αντωνακόπουλος ο οποίος τόνισε ότι διαφωνούν όλοι οι κάτοικοι του Επιταλίου με το ενδεχόμενο της μεταφοράς τους στο πρ. εργοστάσιο.
Ακολούθησε  τοποθέτηση του προέδρου της Τ.Κ. Επιταλίου  Γιαν. Μπαλάσκα, ο οποίος  προέβαλε τον προβληματισμό του σχετικά με τις συνθήκες παραμονής αλλά και τη φύλαξη των προσφύγων και μεταναστών, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι ολόκληρη η περιοχή είναι παραμελημένη και έχει πολλά κουνούπια… 
Επίσης ο επικεφαλής παράταξης κ. Γιαν. Αργυρόπουλος  συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου Πύργου προκειμένου να μη μεταφερθούν οι αλλοδαποί στις κτιριακές εγκαταστάσεις του πρ. «Αιγαίου» και πρότεινε να φιλοξενηθεί μικρός αριθμός τους σε άλλες δομές της περιοχής.
Τελικά, μετά και άλλες τοποθετήσεις μελών του σώματος,  η απόφαση που ελήφθη και διατυπώθηκε δια στόματος του επικεφαλής της Δ.Α., ήταν ότι « πουθενά δεν θέλουμε τέτοια δομή στον τόπο μας, που η ιστορία χιλιάδων ετών λέει ότι εδώ ήταν ο Ξένιος Ζευς. Δεν μπορεί να γίνουμε σύγχρονο Αλκατράζ».
 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.