ilia24.gr
Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 19:00

Τα λιμάνια Κυλλήνης- Κατακόλου αιχμή του δόρατος της ανάπτυξης-Φωτό-Βίντεο

  • Παραγωγική σύσκεψη με τους Γ. Γ Ναυτιλίας στον Πύργο –Μπαίνουν στο χάρτη Σκαφιδιά και Παλούκι

Τα λιμάνια της χώρας –και της Ηλείας-  μπορούν να αποτελέσουν ένα βασικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας,  επισημάνθηκε κατά την ημερίδα ενημέρωσης των φορέων διαχείρισης και εκμετάλλευσης λιμένων της Ηλείας, που διοργάνωσαν στον Πύργο, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός και Χρήστος Λαμπρίδης. Η ενδιαφέρουσα Ημερίδα στο διοικητήριο του Πύργου πραγματοποιήθηκε  με  αφορμή την ανάλυση του νέου νόμου, 4504/2017  το πρωί της Πέμπτης.

Ο Ηλείος γενικός γραμματέας του  Υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος, ώστε να ακολουθηθεί  αναπτυξιακή πορεία στον τομέα της ελληνικής  ναυτιλίας, με παράλληλη κατοχύρωση των εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα , αλλά  και τη δημιουργία συνθηκών κατάλληλων για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη των υποδομών στα λιμάνια μας.

« Ειδικά στην Ηλεία που αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο, πολιτιστικό, αναπτυξιακό περιβαλλοντικό, το θέμα της διαχείρισης της ναυτιλίας είναι εξαιρετικά σημαντικό», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χ. Λαμπρίδης.

Ειδική αναφορά έγινε στο σχέδιο μετατροπής του λιμανιού του Κατακόλου σε Home Port ( δηλαδή σε λιμάνι από το οποίο θα επιβιβάζονται τουρίστες  για την έναρξη  κρουαζιέρας), την αναγκαιότητα της ανάπτυξης εμπορικού τομέα ( πέραν της εξυπηρέτησης της μεταφοράς επιβατών από και προς τα νησιά του Ιονίου), στο λιμάνι της Κυλλήνης, αλλά και το ειδικό βάρος για την τοπική οικονομία, των μικρών αλιευτικών καταφυγίων της Σκαφιδιάς και του Παλουκίου τα οποία πλέον περνούν στους δήμους Πύργου και Ήλιδας σε ό,τι αφορά  στη διαχείρισή τους.

« Το Υπουργείο Ναυτιλίας στέκεται αρωγός στην προσπάθεια των Λιμενικών  Ταμείων  Κατακόλου  και Κυλλήνης,  με την χρηματοδότησή τους  μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και των διαδικασιών έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης (που εκκρεμεί), μεταξύ Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων  και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.  Ήδη έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και έχει απτά αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Καλαματιανός.

 Σημαντικά χαρακτήρισε επίσης τα  αλιευτικά καταφύγια   Σκαφιδιάς και Παλουκίου  για την συμβολή τους στην τοπική οικονομία, καθώς εξυπηρετούν πολλούς που ασχολούνται με την αλιεία (ολόκληρες  οικογένειες αλιέων)  αλλά και ευρύτερα ερασιτέχνες αλιείς.

Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που ανέλαβε  για το Παλούκι, βάσει της οποίας  συμπεριλήφθηκε στον συγκεκριμένο  νόμο η διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα ίδρυσης Δημοτικών Λιμενικών γραφείων,   ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των αλιευτικών αυτών καταφυγίων. «Αναμένουμε τη συμπλήρωση από το υπ. Εσωτερικών της ΚΥΑ που έχει ήδη ετοιμάσει το Ναυτιλίας ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ανατεθεί  πλέον η διαχείριση του Αλιευτικού Καταφύγιου στο Δήμο Ήλιδας» είπε συγκεκριμένα.

Για τη Σκαφιδιά , αναμένεται να ορισθεί η χερσαία ζώνη λιμένα ( σε συνεργασία του Λ. Τ Κατακόλου  με το Δήμο Πύργου) ώστε  να προχωρήσει η διαδικασία που προβλέπεται από το συγκεκριμένου άρθρο του νόμου και  τη διαχείριση του αλιευτικού καταφύγιου Σκαφιδιάς  να  αναλάβει το  Λ.Τ Πύργου.

Μετά την ανάλυση των διατάξεων  του νόμου, ακολούθησε συζήτηση με τους εκπροσώπους  των φορέων  διαχείρισης, των στελεχών των  τεχνικών  υπηρεσιών των δήμων και όσων ενδιαφερόμενων συμμετείχαν   πάνω σε όλα τα ζητήματα και τα θέματα που θέτει νόμος .

Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας, είχε προγραμματιστεί επίσκεψη των γγ  στο λιμάνι του Κατακόλου και θα ακολουθήσει αύριο και άλλη στο λιμάνι της Κυλλήνης, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Λαμπριδης, υπάρχουν θέματα που μπορούν να εξεταστούν και να επιλυθούν μόνον μετά από επιτόπιο έλεγχο και απόκτηση ίδιας άποψης για τα ζητήματα που ανακύπτουν αλλά και ενημέρωση για  τις προοπτικές που ανοίγονται….

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.