ilia24.gr
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 11:30

1ο Γυμνάσιο Πύργου: «Τα παιδιά μετράνε τ’ άστρα»-Φωτό

Ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος ταξίδεψε μικρούς και μεγάλους στα άστρα!

Οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Πύργου, πραγματοποίησαν εκδήλωση το βράδυ της Παρασκευής, στο πλαίσιο της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών, των Μαθηματικών καθώς και του σχολικού προγράμματος Αστρονομίας με τίτλο: «Τα παιδιά μετράνε τ’ άστρα», με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την κ. Μάλεση Σοφία Μαθηματικό και τον κ. Μπακόπουλο Διονύσιο Φυσικό. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, ο οποίος μάγεψε με την ομιλία του, τόσο τους μαθητές όσο και το παραβρισκόμενο κοινό. Επιπλέον, καλεσμένος ήταν και ο κ. Χιωτέλης Ιωάννης, Δρ. Φυσικός υπεύθυνος διαχείρισης απομακρυσμένων τηλεσκοπίων, ο οποίος με τη χρήση λάπτοπ παρουσίασε πως μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει από απόσταση τηλεσκόπια.

Είχε ως σκοπό να παρακινήσει τους μαθητές, έτσι ώστε να διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες αλλά και να έρθουν σε επαφή με σπουδαίους επιστήμονες, αντλώντας γνώσεις κι εμπειρίες. Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες και σημαντικές, να πραγματοποιούνται και πόσο μάλλον να διοργανώνονται από τα σχολεία. Πέρα όμως από τους μαθητές, παραβρέθηκαν και μεγάλοι που ήθελαν να μπουν στον κόσμο των άστρων, να συλλέξουν και οι ίδιοι εμπειρίες. Να μεταφερθούν σε έναν άλλο κόσμο μέσα από τους μαθητές αλλά και τους ειδικούς και να τους ακούσουν με πολύ ενδιαφέρον. Ο κόσμος των άστρων είναι μαγεία.

Την όμορφη εκδήλωση την άνοιξε η χορωδία του κ. Ιωάννη Μποζίκη, με την καταπληκτική τους ερμηνεία. Στη συνέχεια, η ομάδα της αστρονομίας μας μετέφερε στον κόσμο της επιστήμης, αυτής. 

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ν. Ηλείας κ. Ιωάννης Τσόπελας, απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό λέγοντας: «Θεωρούμε σημαντικό το πρόγραμμα που υλοποίησαν οι μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Πύργου γιατί μέσα από αυτό τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν έναν τομέα της θετικής επιστήμης που δεν διδάσκεται πλέον στα σχολεία, την αστρονομία».

Ο κ. Γεώργιος Μπίρμπας, Διευθυντής του Γυμνασίου είπε χαρακτηριστικά για την εξαιρετική εκδήλωση που συμμετείχαν: «Η αστρονομία είναι μια επιστήμη που μπορεί να απαντήσει σε βασικά πανανθρώπινα ερωτήματα, στο σχολείο μας έχουμε ομάδα αστρονομίας. Η ομάδα αυτή είναι που αποτέλεσε το σπορ για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης».

Εν συνεχεία, ο κ. Σιμόπουλος, δήλωσε για την παρουσία του στο 1ο Γυμνάσιο αλλά και για την ευκαιρία που του δόθηκε να μιλήσει στο κοινό και πόσο μάλλον στους νέους: «Είναι μια εκδήλωση που έχει να κάνει με το σύμπαν, με εμάς του ίδιους και πως τοποθετούμαστε εμείς μέσα σε αυτό που ονομάζουμε σύμπαν. Εάν δεν ενδιαφέρονται οι νέοι τότε δεν υπάρχει ελπίδα γιατί στην ουσία οι νέοι είναι αυτοί που θα απαντήσουν στα ερωτήματα που εμείς δεν έχουμε κατορθώσει μέχρι τώρα να απαντήσουμε. Ελπίζουμε ότι η νέα γενιά θα μπορέσει να δώσει απαντήσεις. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη και καμία απόδειξη ότι πράγματι υπάρχει ζωή και κάπου αλλού».  

Η αποκορύφωση έφθασε όταν τοποθετήθηκαν τηλεσκόπια στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με επιμέλεια της Αστρονομικής Εταιρείας «ΩΡΙΩΝ».

Την εκδήλωση στήριξε το Παράρτημα Ηλείας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, «ΙΠΠΙΑΣ Ο ΗΛΕΙΟΣ», στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και για τον εορτασμό του Έτους Μαθηματικών.

 

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.