ilia24.gr
Τετάρτη, 06 Ιουνίου 2018 10:45

1,4 εκατ. ευρώ ζητά η Διοίκηση του Νοσοκομείου Πύργου για ενεργειακή αναβάθμιση

Πρόταση για Ενεργειακή Αναβάθμιση του Νοσοκομείου Πύργου, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, προτίθεται να καταθέσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Διοίκηση,

προκειμένου να αναβαθμιστεί ενεργειακά η Νοσηλευτική Μονάδα και να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

 

Αναλυτικά η πρόταση:

«Είναι η πρώτη φορά που η ΝΜ Πύργου αποκτά ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και αυστηρά κοστολογημένο σχέδιο παρεμβάσεων με στόχο την εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, τη μείωση του ενεργειακού κόστους και των εκπομπών CO2.

Η πρόταση δεν κατατίθεται σε συνθήκες χρηματοδοτικού κενού. Την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα « Δυτική Ελλάδα» που αφορά «Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές υγείας για ενεργειακή αναβάθμιση και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» συνολικής συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 10 εκατ. Ευρώ.

Δε χρειάζεται, νομίζω, να αναλύσουμε την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα παρεμβάσεων μείωσης του ενεργειακού κόστους στα δημόσια κτίρια και ιδιαίτερα στις νοσηλευτικές μονάδες. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η μέση ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας στις νοσηλευτικές μονάδες υπολογίζεται στις 400 kWh / m2 / έτος., επίδοση που τις κατατάσσει στις πλέον ενεργοβόρες δραστηριότητες με κριτήριο την ενεργειακή κατανάλωση ανά μονάδα επιφανείας.

Στο επίπεδο αυτό κατανάλωσης κινείται και η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου.

Το ενεργειακό κόστος (θερμική και ηλεκτρική ενέργεια) υπερβαίνει τις 900 χιλ. ευρώ. 140 χιλ. ευρώ μας κοστίζει ο συμβατικός φωτισμός που υπάρχει σήμερα.

Ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων που θα προτείνουμε ανέρχεται σε 1,4 εκατ. Ευρώ. Φιλοδοξούμε να πετύχουμε εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 35% , τη μείωση του ενεργειακού κόστους 23% (περίπου 215.000 ευρώ/έτος) και των εκπομπών CO2 κατά 45%.

Οι παρεμβάσεις αφορούν

  1. Υποκατάσταση πετρελαίου με υγραέριο
  2. Ενεργειακή αναβάθμιση Συστήματος Ψύξης χώρων
  3. Εγκατάσταση κεντρικού ηλιοθερμικού συστήματος για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης
  4. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά σώματα LEDμε σκοπό τη μείωση της αντίστοιχης κατανάλωσης κατά 50%.
  5. Τοποθέτηση αισθητήρων απενεργοποίησης της λειτουργίας των FCU όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά και ηλεκτρονικών θερμοστατών στα FCU.
  6. Εγκατάσταση νέας Κεντρικής Κλιματιστικής Μονάδαςμε ανάκτηση θερμότητας στο χώρο του ΤΕΠ
  7. Κεντρικό σύστημα ελέγχου εγκαταστάσεων (BMS)
  8. Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων σε χώρους έντονης πρόσπτωσης ηλιακής ακτινοβολίας (υαλοστάσια μεγάλης επιφανείας) σε πέντε (5) πλευρές του κτιρίου κυρίως στη ΝΑ πλευρά του κτιρίου (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού)
  9. Τοποθέτηση Φ/Β συστήματος μικρής ισχύος με δεδομένους τους περιορισμούς που υπάρχουν στο δίκτυο της Πελοποννήσου.
  10. Σύστημα Καταγραφής και Επιτήρησης Καταναλώσεων

Οι προτεινόμενες επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης συνιστούν ένα ολοκληρωμένο και δυναμικό Πρόγραμμα Μέτρων για την βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας στο Νοσοκομείο, με κύρια χαρακτηριστικά την εφαρμογή σύγχρονων Τεχνολογιών και Τεχνικών Εξοικονόμησης Ενέργειας, υψηλής απόδοσης, την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την εγκατάσταση νέου εξοπλισμού υψηλής ποιότητας, την ανάκτηση της απορριπτόμενης θερμότητας, την υποκατάσταση του πετρελαίου με υγραέριο, την άρση δυσλειτουργιών και την δραστική μείωση του ενεργειακού κόστους.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τα προβλήματα της καθημερινής μας λειτουργίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προγραμματίσουμε παρεμβάσεις που μειώνουν το κόστος λειτουργίας, συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πολύτιμων οικονομικών πόρων και καθιστούν τη δραστηριότητα μας φιλική στο περιβάλλον.

Βουτάμε στα βαθιά…».

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.