ilia24.gr
Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017 19:21

Νοσοκομείο Πύργου: Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλάζει! (Φωτό-Βίντεο)

Μια εντελώς καινούργια κατάσταση αντικρίζουν οι ασθενείς και οι συνοδοί τους εισερχόμενοι στο Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του Νοσοκομείου Πύργου.

Οι πόρτες είναι κλειστές και η πρόσβαση ελεγχόμενη.

Η παρέμβαση αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό της Διοίκησης για το «νοικοκύρεμα» και την αναδιοργάνωση του ΤΕΠ. Ο χώρος πλέον είναι ενιαίος και αποφεύγεται ο συνωστισμός στην «γκρίζα ζώνη» μεταξύ Χειρουργικού και Παθολογικού ΤΕΠ.

Το Τμήμα  Επειγόντων Περιστατικών είναι χώρος παροχής επείγουσας ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας δεν είναι χώρος διέλευσης επισκεπτών και συνοδών χωρίς αιτία. Το προσωπικό εκτελεί απερίσπαστο τα καθήκοντα του και οι ασθενείς εξετάζονται σε συνθήκες ηρεμίας.

Παράλληλα στην αίθουσα αναμονής προστέθηκαν καθίσματα και τοποθετήθηκε τηλεόραση.

Το μέτρο της ελεγχόμενης πρόσβασης εφαρμόζεται στο πρωινό ωράριο από Δευτέρα ως Παρασκευή. Αργίες και Σαββατοκύριακα εφαρμόζεται το απογευματινό όταν υπάρχουν δύο φύλακες.

Η αναδιοργάνωση του ΤΕΠ αποτελεί προτεραιότητα για τη Διοίκηση του ΓΝ Ηλείας. Αυτή τη στιγμή σε μόνιμη βάση, χωρίς δηλαδή να απασχολούνται σε άλλα τμήματα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μια Πνευμονολόγος - Συντονίστρια Δ/ντρια ΤΕΠ, μία επικουρική ιατρός και μία ειδικευόμενη. Ήδη χθες ανέλαβε και ένας ακόμη επικουρικός γιατρός με ειδικότητα ορθοπεδικού. Παράλληλα εξελίσσεται η διαδικασία για την πρόσληψη ενός μονίμου για το ΤΕΠ.

«Μπορεί το όνειρο του αυτόνομου ΤΕΠ να φαντάζει μακρινό, οι παρεμβάσεις μας διαπνέονται απ’ αυτή τη λογική. Κινούμαστε μεθοδικά και με συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου. «Θα ήταν σοβαρή παράλειψη να μην αναφερθεί η συνδρομή ειδικευμένων  Γενικής Ιατρικής της ΝΜ Κρεστένων και των ΚΥ Γαστούνης, Ζαχάρως, Ανδρίτσαινας  και Αρχαίας Ολυμπίας (1-2 σε καθημερινή βάση)».

Το επόμενο βήμα είναι η λειτουργία ιατρείου διαλογής με στόχο τη γρήγορη διακίνηση περιστατικών και τη μείωση των χρόνων αναμονής.

Στο πεδίο του εξοπλισμού, Ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού, οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες.

Το ΤΕΠ διαθέτει πλέον υπερηχοτομογράφο για καρδιολογική χρήση. Αντί να ανεβαίνει ο ασθενής, κατεβαίνει ο γιατρός. Μία βασική αρχή λειτουργίας του ΤΕΠ είναι ότι ο γιατρός κινείται προς τον ασθενή και όχι το αντίθετο. Παράλληλα στον εξοπλισμό του ΤΕΠ προστέθηκε κι ένα ξεχασμένο μηχάνημα Η/Υ υψηλών δυνατοτήτων στο οποίο οι γιατροί βλέπουν τις αξονικές τομογραφίες σε οθόνη υπολογιστή.    

nosokomeio-purgou-tmima-epeigonton-peristatikon3.jpg (650×500)

nosokomeio-purgou-tmima-epeigonton-peristatikon3.jpg (650×500)

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, Διαμαντόπουλος Κωνσταντίνος αναφέρει: «Η αναδιοργάνωση του ΤΕΠ είναι στρατηγική επιλογή της Διοίκησης του ΓΝ Ηλείας.

Οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και αφορούν τη στελέχωση του σε προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό, την ανανέωση του εξοπλισμού του και τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών του. Με μικρά σταθερά και σίγουρα βήματα το ΤΕΠ…αλλάζει. Με στόχο τη μείωση του χρόνου αναμονής και την ασφαλή διαχείριση των περιστατικών». 

Συμπληρώνοντας, η υπεύθυνη του ΤΕΠ, Αναστασία Βασιλείου, δήλωσε: «Με τον Διοικητή μας, τον κύριο Διαμαντόπουλο, έχουν γίνει πολλά σημαντικά βήματα στον χώρο των επειγόντων.

Με το κλείσιμο των θυρών, με τον ηλεκτρονικό τρόπο,  δημιουργήθηκε μια κατάσταση άψογη, όσον αφορά την λειτουργία του τμήματος. Αφενός οι ασθενείς εξυπηρετούνται πιο γρήγορα, καλύτερα και σε συνθήκες ανθρώπινες και αφετέρου το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται με περισσότερη ησυχία.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι έχει έρθει στα επείγοντα μηχάνημα υπερήχων. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο επίτευγμα για τον νομό μας, γιατί με το μηχάνημα αυτό γίνεται άμεσα στα επείγοντα υπέρηχος στους καρδιοπαθείς και σε όσους το έχουν ανάγκη.

Θα προστεθούν και άλλες κεφαλές για τα επείγοντα της χειρουργικής κλινικής και το θεωρώ ένα πολύ σημαντικό βήμα.

Σχετικά με τον κόσμο, δεν έχουμε δεχτεί αντιδράσεις, γιατί πιστεύω ότι και οι ίδιοι θέλουν να παρέχονται στους ασθενείς τους σωστά ιατρικές υπηρεσίες. Έχουμε φύλακα που ρυθμίζει την κυκλοφορία και μελλοντικά θα έχουμε και  Triage (διαδικασία Κατηγοριοποίησης-Διαλογής των περιστατικών), οπότε θα γίνεται και διαχωρισμός. Πιστεύω λοιπόν, ότι ο κόσμος προσαρμόζεται και το δέχεται αυτό».

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.