ilia24.gr
Τετάρτη, 17 Απριλίου 2019 15:19

Πύργος: Σχολική Ημερίδα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο το Σάββατο στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου - Mεγάλη συμμετοχή σχολείων της Ηλείας

Διοργανώνεται για 5η χρονιά από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Eγκέφαλος… Τόσο Μικρός, Τόσο Μέγας » είναι το φετινό θέμα της σχολικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 20 Απριλίου 2019, ώρα 9:45 π.μ. στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον εγκέφαλο» που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την ευθύνη συντονισμού έχει η κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων  του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και τακτικό μέλος της European Dana Alliance for the Brain.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν τα παρακάτω σχολεία ΓΕΛ Λάλα, 1 ο ΓΕΛ Αμαλιάδας, 1 ο Γυμν. Πύργου, 4ο Γυμν. Πύργου, Γυμν. Γουμέρου, Γυμν. Καράτουλα, 5ο Δημ. Αμαλιάδας και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου, που θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους.

Οι μαθητές, πρωταγωνιστές…

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, Βασίλης Δημητρέλλος, η αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Παν. Πατρών, Μαριγούλα Μαργαρίτη, οι Διευθυντές των σχολείων μίλησαν για την ημερίδα, για την προετοιμασία των μαθητών και τα οφέλη τους από αυτή τη διαδικασία και κάλεσαν την τοπική κοινωνία να συμμετέχει ενεργά, αφού θα υπάρχουν και διαδραστικά «παιχνίδια» που έχουν οργανώσει οι μαθητές.

Τη χαρά του που η σημαντική αυτή εκδήλωση έχει «μεταφερθεί» και έχει καθιερωθεί στην Ηλεία, εξέφρασε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος, ευχαριστώντας τη συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαργαρίτη που με όλες τις δυνάμεις της συνεργάστηκε για την εκδήλωση αλλά και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια.

Τα Σχολεία που συμμετέχουν μέσω των Διευθυντών και των Υπευθύνων Καθηγητών θα παρουσιάσουν σχετικές αναλύσεις, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν μαθητές και μαθήτριες, που επεξεργάστηκαν σχετικά θέματα, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους κι έχουν ώς εξής:

Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου:« Τα χρωματιστά μπαλόνια » 

5ο Δημ. Σχ. Αμαλιάδας:«Ένας ξεχωριστός κύκλος»

Γυμν. Καράτουλα: «Οι λειτουργίες του εγκεφάλου μέσα από κείμενα του Ομήρου» 

Γυμν. Γουμέρου: «Κι αν ήσουν εσύ ;»

ΓΕΛ Λάλα: «Μνήμη - H ταυτότητά μας»

4ο Γυμν. Πύργου: «Το κάψαμε!»

1ο ΓΕΛ Αμαλιάδας:« Ο ύπνος, το όνειρο ....και το σχολείο»

1ο Γυμν. Πύργου:«Ουσίες κι οινοπνεύματα κι άρχισαν να ξεντύνονται μες στο μυαλό τα πνεύματα»

Ήδη τους προηγούμενους μήνες, όπως τόνισε η κ. Μαργαρίτη, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ηλεία την επισκέφθηκαν στο  Εργαστήριο Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του  Πανεπιστημίου Πατρών, ή επισκέφθηκε η ίδια κάποια από τα συνεργαζόμενα σχολεία  όπου μαθητές και καθηγητές ενημερώθηκαν για τις τελευταίες ερευνητικές προσεγγίσεις στη μελέτη του ανθρωπίνου εγκεφάλου. «Πρέπει να πω ότι σε όλα τα σχολεία της Ηλείας οι μαθητές με έχουν εντυπωσιάζει και αυτό δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από τους καθηγητές και τους δασκάλους. Η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε πριν 25 χρόνια στην Αμερική από Νομπελίστες. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που ενορχηστρώνει όλη μας τη ζωή. Ο άνθρωπος είναι ο πιο πολύπλοκος οργανισμός που υπάρχει στη γη. ρόλο έχουν μαθητές και μαθήτριες, που επεξεργάστηκαν σχετικά θέματα, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

Ο άνθρωπος και ο πολιτισμός του είναι ότι πιο θαυμαστό και πολύπλοκο υπάρχει στο σύμπαν. Η εξέλιξη του πολιτισμού μας έχει να κάνει με την εξέλιξη του εγκεφάλου μας. Ένα τόσο μικρό, αλλά τόσο σημαντικό όργανο. Όντως είναι ένα όργανο, το οποίο και θεωρείται και κορωνίδα της βιολογικής εξέλιξης, αφού είναι ο σκηνοθέτης , ο ενορχηστρωτής,ο μαέστρος, ο διαμορφωτής του είναι μας… είναι αυτός που μας τοποθετεί σαν άτομα στην κοινωνία… Όλα είναι θέματα μιας εγκεφαλικής επεξεργασίας, και γενετικών μεταβολών.  Όσο μπορώ λοιπόν, με απλά λόγια ενημερώνω τους μαθητές για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τι απορρέει από αυτές, γιατί, ο ύπνος, η μνήμη και η μάθηση, τα όνειρα, ο εθισμός κ.α. είναι εγκεφαλικές λειτουργίες. Άρα θα πρέπει να τις γνωρίζουμε αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το δυνατό όργανο που έχουμε και για κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας, που αν προκύψει θα πρέπει να σκεφτόμαστε τη δύναμη που έχει ο εγκέφαλος μας και πως μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία μας σαν άνθρωποι».

Οι πολίτες της Ηλείας μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα την Ημερίδα, ενώ  θα διανεμηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής  και παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Πηγή : ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.