ilia24.gr
Πέμπτη, 02 Μαΐου 2019 18:19

2ο Γυμνάσιο Πύργου: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 4η συνάντηση ERASMUS+ στην Πολωνία-ΦΩΤΟ

Στη συνέχεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης στη Σόφια της Βουλγαρίας, δύο εκπαιδευτικοί και τέσσερις μαθητές του 2ου Γυμνασίου Πύργου ταξίδεψαν στη μεσαιωνική πόλη Torun της Πολωνίας,

στο πλαίσιο της 4ης Διεθνούς συνάντησης εκπαιδευτικών και μαθητών του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+, με θέμα: «Κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό, κάτι μπλε». Το Τόρουν, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Πολωνίας, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Βιστούλα, είναι η γενέτειρα του αστρονόμου Νικολάου Κοπέρνικου και το 1997, χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Kληρονομιάς, από την UNESKO. Επίσης, το 2007, προστέθηκε στον κατάλογο των 7 θαυμάτων της Πολωνίας.

Το πρόγραμμα που είχε οργανώσει και επιμεληθεί η Πολωνία ως χώρα υποδοχής, περιελάμβανε περιήγηση στα ερείπια του κάστρου των Τευτόνων Ιπποτών του 13ου αιώνα, επισκέψεις σε πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία, γοτθικά κτίρια, μνημειώδης εκκλησίες, και  στο παλιό Δημαρχείο όπου έγινε θερμή  υποδοχή από τον Πρόεδρο της πόλης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το εκπαιδευτικό τους σύστημα και να τονιστεί η σημασία και τα οφέλη των ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολούθησε ανταλλαγή δώρων, με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και βιβλία που αναδεικνύουν την κάθε χώρα.

Όλες οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην παρασκευή των διάσημων μπισκότων τζίντζερμπρεντ, στο ομώνυμο μουσείο και σε εργαστήρια τέχνης και να γευτούν πολωνικά εδέσματα σε παραδοσιακά εστιατόρια, στο κέντρο της πόλης. Επίσης να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου και να γνωρίσουν από κοντά το πολωνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Εξέχουσα δραστηριότητα αποτέλεσε η ξενάγηση κατά την επίσκεψη στο Κέντρο Νεωτερισμού με το όνομα «Μύλος Γνώσης». Το κτίριο είναι αφιερωμένο σε διαδραστικά εκθέματα πειραμάτων Φυσικής, όπου έγινε η παρουσίασή τους σε μαθητές και καθηγητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.  Επίσης, το ίδιο συναρπαστική αποτέλεσε η ξενάγηση στο μουσείο Κοπέρνικου, με παρουσίαση ιστορικών γεγονότων και επιστημονικών ανακαλύψεων, μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Ακολούθησε περιήγηση και ξενάγηση στο κάστρο του Μάλμπορκ, χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσαιωνικού οχυρού, όπου θεωρείται το μεγαλύτερο πλίνθινο κάστρο στον κόσμο. Το 1997, η UNESKO, το ανακήρυξε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με τον τίτλο «Κάστρο του Τευτονικού Τάγματος στο Μάλμπορκ».

Ο μαθητής του σχολείου μας Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος έδωσε συνέντευξη σε τοπικό κανάλι, όπου μίλησε για το θέμα του προγράμματος και τις δυνατότητες και τις εμπειρίες που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μαζί του ήταν και οι μαθητές, Διονύσης Καββαθάς, Εύη Σμαρνάκη και Νίκη Ποϊραζίδη, με συνοδούς τις καθηγήτριες Παρασκευή Ανδρουτσοπούλου και Μαρία Μανδηλαρά.

Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στις οικογένειες των πολωνών συμμαθητών τους, γνώρισαν από κοντά την κουλτούρα και τις συνήθειες της πολωνικής ζωής και εκπαίδευσης και ανέπτυξαν ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Όλοι οι συμμετέχοντες, γύρισαν ενθουσιασμένοι από την φιλοξενία και την συνεργασία με τους Πολωνούς εταίρους.  Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και παρουσιάστηκαν από τους μαθητές, οι εργασίες όλων των αποστολών, της Βουλγαρίας,  της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της συντονίστριας χώρας που είναι η Ελλάδα. Το σχολείο μας, παρουσίασε την προσωπικότητα και τη δράση του μεγάλου εν ζωή μουσικού της χώρας μας, του Μίκη Θεοδωράκη και το μοναδικής σε αξία, αρχαίο μνημείο του Επικούριου Απόλλωνα.

Οι Πολωνοί εταίροι καλωσόρισαν και αποχαιρέτισαν τις ξένες αποστολές με εντυπωσιακές τελετές που περιελάμβαναν παραδοσιακούς χορούς, εργαστήρια τέχνης και παράδοσης, ανταλλαγές  δώρων, παράδοση πιστοποιητικών συμμετοχής, δίνοντας την σκυτάλη στη Σλοβακία για την επόμενη διεθνή συνάντηση εκπ/κών και μαθητών.

 

 

ΠΗΓΗ:ilia24.g

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.