ilia24.gr
Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019 12:04

Διαδώστε στον κόσμο την κραυγή μας! «Δέλτα, Οι Βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου» (ΦΩΤΟ)

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

Οι Κινηματογραφικές βραδιές στο πλαίσιο των δράσεων  της «Πρωτοβουλίας Ηλείας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» διοργάνωσαν την  εκδήλωση- προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Δέλτα, οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου» την Τρίτη 10/9/2019 στην κεντρική πλατεία του Πύργου με ελεύθερη είσοδο.

Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Ηλείας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων» έχουν δηλώσει πως:

«Οι εξορύξεις υδρογονανθράκων στον τόπο μας είναι προ των πυλών, καθώς η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της Α΄ Φάσης του Προγράμματος Ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων «Δυτικό Κατάκολο», με Φορέα (Διαχειριστή) την εταιρεία «Energean Oil & Gas S.A.», που αφορά κάποια έργα υποδομών και τις δύο βασικές γεωτρήσεις, έχει κατατεθεί και βρίσκεται σε Δημόσια Διαβούλευση μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2019(λόγω καθυστέρησης εξαιτίας των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών φαίνεται ότι θα πάρει παράταση).

Εφόσον ένα τόσο «μεγαλόπνοο» έργο που αφορά στο Κατάκολο αλλά και σε ολόκληρο το Ιόνιο, από την Κέρκυρα μέχρι την Κρήτη είναι σε εξέλιξη, που αν πραγματοποιηθεί θα αλλοιώσει το χαρακτήρα της περιοχής από πρωτίστως τουριστικό, αγροτικό, αλιευτικό σε καθαρά εξορυκτικό, και κανείς δε φρόντισε να ρωτήσει όλους εμάς τους πολίτες, εάν θέλουμε ή όχι, ως «Πρωτοβουλία Ηλείας» νιώθουμε υποχρέωση προς τον τόπο μας, τους συμπολίτες και το περιβάλλον μας, να πάρουμε ανοιχτά θέση με επιχειρήματα για το τι σημαίνει εξόρυξη Υ/Α και να παρουσιάσουμε τι έχει συμβεί σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, που ομοίως μπλέχτηκαν στα δίχτυα εταιριών εξόρυξης».

«Δέλτα, Οι Βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου

Ο Εξάντας ταξίδεψε στο άγνωστο, «νέο μέτωπο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας», στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα της Νιγηρίας, εκεί από όπου εξορύσσεται ένα μεγάλο μέρος του πετρελαίου που κινεί τον πλανήτη, εκεί όπου οι βομβιστικές επιθέσεις, οι απαγωγές και οι δολοφονίες είναι καθημερινότητα και συλλαμβάνει στον φακό της κάμεράς του την εικόνα της «ανάπτυξης» όπως την εννοούν οι πολυεθνικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί.

Πρόκειται για ένα  από τα πλέον πολυβραβευμένα ντοκιμαντέρ του Εξάντα στο εξωτερικό, το «Δέλτα, Οι Βρώμικες δουλειές του Πετρελαίου», σε έρευνα/ σενάριο / σκηνοθεσία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ, που  καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου, εννοούν την «ανάπτυξη».

Το Δέλτα του ποταμού Νίγηρα, όπου παράγονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου που τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά, είναι μία από τις πιο ταραγμένες περιοχές του πλανήτη.

«Δεν έχουμε νερό!»

Ένας χαμένος παράδεισος όπου οι πετρελαιοκηλίδες έχουν καταστρέψει έναν από τους μεγαλύτερους υδροβιοτόπους του κόσμου, καταδικάζοντας 27.000.000 ιθαγενείς στην εξαθλίωση και την λιμοκτονία.

«Η Νιγηρία παράγει περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Μόνο τα έσοδα του κράτους από το μαύρο χρυσό, υπολογίζονται σε 17 δισ. δολάρια το χρόνο.

«Παρ' όλα αυτά, δεν μπορούμε να ταΐσουμε τα παιδιά που υποφέρουν. Διαδώστε στον κόσμο την κραυγή μας...», λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Νέμπε...

«Με τα κέρδη του πετρελαίου που παράγεται στην περιοχή μας θα έπρεπε να ζούμε όπως οι άρχοντες της Σαουδικής Αραβίας», λέει ο Άντριου Έλιτζαχ που ανήκει στη φυλή Άιτζο.

«Βλέπεις, αυτά τα παιδιά που έχουν να φάνε πέντε μέρες; Δεν υπάρχει τίποτα για να φας. Κι όμως, στις κοινότητές μας παράγεται το πετρέλαιο. Είμαστε "οι άνθρωποι του πετρελαίου"...», όμως δεν υπάρχουν σχολεία: «Αν με μορφώσουν θα αντιληφθώ τους κινδύνους μέσα στους οποίους ζω».

Οι διαρροές πετρελαίου στον ποταμό Νίγηρα καταστρέφουν την χλωρίδα και την πανίδα, δηλητηριάζουν την τροφική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να εξωθούν σε μετανάστευση τους 27 εκατομμύρια αυτόχθονες της περιοχής, από τις φυλές Ijaw, Ogoni και Itsekiri.

«Κοιτάξτε αυτές τις κηλίδες, είναι από τις σωλήνες του αργού πετρελαίου που περνάνε κάτω από το νερό του ποταμού» λένε οι κάτοικοι του Δέλτα.

«Εδώ, δε θα δεις κανέναν ζωντανό οργανισμό. Οι μαϊμούδες πέθαναν, τα πουλιά, οι αντιλόπες, τα ψάρια, πέθαναν!»

Οι κάτοικοι ζητάνε την απόδοση των ευθυνών και απαιτούν τον τερματισμό αυτής της κατάστασης. Ως απάντηση οι ειδικές δυνάμεις, ο στρατός και η αστυνομία της Νιγηρίας οπλίζονται από τις πετρελαϊκές εταιρίες και τους επιτίθενται μαζικά με τη χρήση ωμής βίας.

«Παιδιά, μανάδες, πατεράδες, παιδιά, ηλικιωμένοι φώναζαν και έτρεχαν. Οι γυναίκες έκλαιγαν, ούρλιαζαν, προσπαθούσαν να προφυλάξουν τα παιδιά τους», λέει στην κάμερα του Εξάντα ο αρχηγός της κοινότητας Οντιόμα.

«Έκαψαν και ισοπέδωσαν την πόλη. Τρέχαμε και δεν ξέραμε πού να πάμε... Όσοι ηλικιωμένοι δεν μπορούσαν να τρέξουν, κάηκαν επιτόπου, άλλοι στα κρεβάτια τους, άλλοι στο δρόμο...»

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και το 80% των σπιτιών της κοινότητας ισοπεδώθηκε κατά την επιδρομή του ειδικού σώματος του στρατού το Φεβρουάριο του 2005...

Οι καταγγελίες ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες οπλίζουν και καθοδηγούν τα δολοφονικά σώματα του Νιγηριανού στρατού, είναι πολλές. Και τα στοιχεία αδιάσειστα:

«Η Chevron, είναι γνωστό ότι αγόρασε και έδωσε όπλα σε νέους στην περιοχή του Ουάρι, για να πολεμήσουν τον κόσμο που ήταν αντίθετος στις πρακτικές της εταιρείας στην περιοχή», λέει ο Ανιγιάκι Νισιριμόβου, δικηγόρος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ακόμη και κανονιοφόρους λέμβους αγοράζει η Shell για τo στρατό της Νιγηρίας. Κι αυτός ο στρατός, όταν μια κοινότητα αντιτίθεται στα σχέδια της εταιρείας, την ισοπεδώνει», λέει ο Λέντου Μίτι, σύντροφος και συγκρατούμενος του Κέν Σάρα Ουίουα, του ποιητή που έγινε σύμβολο το 1995. Τότε, η χούντα της Νιγηρίας τον απαγχόνισε επειδή ηγήθηκε του ειρηνικού κινήματος που στάθηκε εμπόδιο στα σχέδια της Shell.

Ο Γιώργος Αυγερόπουλος συναντά στους παραπόταμους της ζούγκλας του Δέλτα, τους αντάρτες του ΜEND, του «Κινήματος Για Την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα». Και για πρώτη φορά παγκοσμίως, η κάμερα καταγράφει εικόνες από τις περιπολίες με τα ταχύπλοα σκάφη τους και το βαρύ οπλισμό...

Οι Μέντ πρωτοεμφανίστηκαν θεαματικά. Μέσα σε έναν μήνα, επιτέθηκαν στις πιο σημαντικές εγκαταστάσεις της Shell μειώνοντας κατά 250.000 βαρέλια την ημέρα την παραγωγή της εταιρείας, που με την κοινοπραξία της καρπώνεται σχεδόν το 45% του πετρελαίου της Νιγηρίας. Το πρώτο εξάμηνο της δράσης τους, oι Μέντ έπιασαν ομήρους 29 ξένους εργαζόμενους στις πετρελαϊκές...

«Είμαστε οι MEND, πολεμάμε για τα δικαιώματά μας. Δεν φοβόμαστε κανένα, ούτε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση, ούτε το στρατό, ούτε τις εταιρείες πετρελαίου! Τους λέμε να έρθουν γρήγορα στην δική μας πλευρά, αλλιώς θα χτυπήσουμε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν εδώ», φωνάζουν οι αντάρτες κατά τη διάρκεια μιας ιδιόμορφης συνέντευξης, όπου οι ένοπλοι βρίσκονται σε μια βάρκα στη μέση του ποταμού και το συνεργείο του Εξάντα, απέναντί τους, σε μια άλλη.

Πρόκειται για νεαρούς που τις περισσότερες φορές οπλίστηκαν από τους τοπικούς κυβερνήτες, λίγο πριν από τις προηγούμενες εκλογές. Σκοπός τους τότε, ήταν να εκφοβίσουν τους πολίτες ώστε να αναγκαστούν να ψηφίσουν «το σωστό». Έπειτα, απογοητευμένοι από την κοροϊδία των τοπικών αρχόντων και την ανέχεια που μαστίζει τον τόπο τους, έστρεψαν τα όπλα τους ενάντια στις πετρελαϊκές και την Κεντρική Κυβέρνηση.

Τόσο η κυβερνώντες, όσο και οι σύμμαχοί τους Αμερικανοί που θεωρούν «ζωτικής σημασίας» τα αποθέματα πετρελαίου της περιοχής, κατατάσσουν συλλήβδην τους ένοπλους στον «άξονα του κακού», και δεν διστάζουν να προβάλλουν θεωρίες ακόμη και για σχέσεις των «τρομοκρατών» αυτών με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες και το δίκτυο της Αλ Κάιντα.

Το Δέλτα του Νίγηρα είναι ένας χαμένος παράδεισος. Όπως αποδεικνύει το ντοκιμαντέρ, είναι ένα μέρος όπου παρ' όλη τη φυσική του ομορφιά, υπερισχύει η «παγκοσμιοποιημένη» κόλαση.

Ο Εξάντας είναι μια ελληνική σειρά ντοκιμαντέρ δημιουργημένη από τον Γιώργο Αυγερόπουλο.

Παράγει ντοκιμαντέρ και να τα προσφέρει διαδικτυακά, ενώ αρκετά ντοκιμαντέρ προβάλλονται σε δημόσια ή ιδιωτικά κανάλια της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της Μέσης Ανατολής. Έχει καταφέρει και έχει αποσπάσει δεκάδες διεθνή βραβεία σε φεστιβάλ ενώ στην Ελλάδα έχει πάρει 7 φορές το τίτλο της καλύτερης ελληνικής σειράς ντοκιμαντέρ. Το ντοκιμαντέρ του Εξάντα «Δέλτα, Οι βρώμικες δουλειές του πετρελαίου» που τιμήθηκε με αργυρό βραβείο FIPA στο Διεθνές Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκε στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας τον Φεβρουάριο του 2007, ήταν το πρώτο βραβείο που είχε κερδίσει ο Γιώργος Αυγερόπουλος και αυτό ήταν κάτι που τον έχει σημαδέψει, έχει δηλώσει.

Η μουσική η οποία εμπλουτίζει αρκετά ντοκιμαντέρ είναι πρωτότυπη, γραμμένη για κάθε επεισόδιο.

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.