ilia24.gr
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 18:40

Εορτασμός της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών στο 2ο Γυμνάσιο Πύργου (ΦΩΤΟ)

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών (European Day of Languages) εορτάζεται κάθε χρόνο στις  26 Σεπτεμβρίου από το 2001.

 

Είναι αφιερωμένη στη γλωσσική πολυμορφία στην ευρωπαϊκή ήπειρο όπου ομιλούνται περισσότερες από 200 γλώσσες. Είκοσι τέσσερις (24) από αυτές είναι επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα Ελληνικά.

Οι γλώσσες καθορίζουν την προσωπική μας ταυτότητα, ταυτόχρονα αποτελούν και κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε, να καλλιεργήσουμε και να αναδείξουμε. Μπορούν να χρησιμεύσουν ως γέφυρες επικοινωνίας με άλλους λαούς και να διευκολύνουν την γνωριμία μας με άλλους πολιτισμούς, προάγοντας την αμοιβαία κατανόηση.

Οι καθηγήτριες των ξενόγλωσσων τμημάτων του 2ου Γυμνασίου Πύργου κ. Ζούνη Αικατερίνη, Παναγούλια Αθηνά, Ηλιοπούλου Δέσποινα και Μπαρδοπούλου Κων/να, ως συντονίστριες-υπεύθυνες, ετοίμασαν  με τους μαθητές τους  την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2019 στο σχολείο. Φέτος ο εορτασμός καθιερώθηκε ως Διεθνές Ετος Αυτόχθονων Γλωσσών, διότι πρέπει  να συνειδητοποιήσουμε και να εκτιμήσουμε την σημαντική συμβολή όλων των γλωσσών στην πλούσια πολυμορφία του κόσμου και ειδικότερα των γλωσσών που τείνουν να εξαφανιστούν.

Με την ευκαιρία αυτής της ημέρας γιορτής συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες  σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, τονίζοντας την σημασία της εκμάθησης γλωσσών και της πολυγλωσσίας αφού η εκμάθηση ξένων γλωσσών έχει γίνει αναγκαία περισσότερο όσο ποτέ και η επιτυχία πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα του ατόμου να λειτουργήσει ως μέλος ενός παγκόσμιου χωριού, του οποίου τα μέλη ομιλούν μια ποικιλία γλωσσών.

Η πολυγλωσσία διδάσκει τους μαθητές να σέβονται την διαφορετικότητα, την μοναδικότητα και το αποτύπωσαν αυτό ζωγραφίζοντας το Ουράνιο Τόξο με όλα τα Χρώματα της γης, με αξίες και Ιδανικά για έναν κόσμο καλύτερο, βάζοντας πάνω σε αυτόν Λέξεις όπως Αγάπη, Love, Amour Liebe, Freedom, Liberté, Freiheit, Ισότητα, Egalité, Egality, Αδελφοσύνη, Fraternity, Fraternité, Solidarität, Ανθρωπιά, Compassion, Humanité, Menschheit, Σεβασμός, Respect, Respekt και τραγουδώντας “σ’ όλες της γης τις γλώσσες”. Ένα μεγάλο Ουράνιο Τόξο με τον χρωματισμό της κάθε γλώσσας, που εκφράζει την ομορφιά της και που χρωματίζει και συνθέτει τον χάρτη των γλωσσών, με το ηχόχρωμα της κάθε περιοχής του κόσμου.

Ήταν μια πολύ πλούσια εκδήλωση που περιείχε ποίηση, τραγούδι, μαντέματα και ιδιωματισμούς όπου συμμετείχαν βιωματικά και διαδραστικά όλοι ανεξαιρέτως, κάνοντας τον εορτασμό της ημέρας πραγματική γιορτή και διασκέδαση. Αυτό άλλωστε είναι  το μήνυμα της προώθησης του γλωσσικού πλουραλισμού, μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλον τον πλανήτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, με το ελπιδοφόρο μήνυμα των μαθητών να χτίσουν έναν κόσμο πιο όμορφο βασισμένο σε Αξίες και Ιδανικά που έχουμε όλοι μέσα μας και που μας οδηγούν, και με την πολύτιμη συμβολή της κ. Κωστούλας Σακκά-Κυρίτση, καθηγήτριας Μουσικής, που συντόνισε την χορωδία του σχολείου με όμορφα τραγουδάκια εμπνευσμένα από τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών και στις 4 γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου κ. Γεώργιος Κομιώτης,  αφού συνεχάρη τους μαθητές και μαθήτριες για την υπέροχη συμμετοχή  και τον ενθουσιασμό τους, ευχαρίστησε τις καθηγήτριες των ξένων γλωσσών κ. Ζούνη Αικατερίνη, Ηλιοπούλου Δέσποινα, Μπαρδοπούλου Κων/να και Παναγούλια Αθηνά, για την επιμέλεια, διοργάνωση και συντονισμό της εκδήλωσης, που συμβολίζει την ενότητα των ανθρώπων, μέσα από τη διαφορετικότητά τους και τονίζει την σημασία της εκμάθησης των ξένων γλωσσών στην εποχή μας.

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.