ilia24.gr
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2019 16:34

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στον κυβερνήτη του υποβρυχίου «Παπανικολής 1», Μίλτωνα Ιατρίδη! (ΦΩΤΟ)

Μία ακόμη αξιόλογη εκδήλωση τιμής και μνήμης στο άξιον τέκνον του Πύργου Πλωτάρχη του Πολεμικού Ναυτικού Μίλτωνα Βασ. Ιατρίδη, κυβερνήτη του θρυλικού υποβρυχίου «Παπανικολής»,

διοργάνωσε το παράρτημα της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού (Ε.Α.Α.Ν) Ηλείας, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΥΘΟ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ», το οποίο συνέγραψε ο ανιψιός του Μίλτωνος Ιατρίδη κ. Βασίλειος Ιατρίδης.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε την παρελθούσα Κυριακή 3 Νοεμβρίου ημέρα κατά την οποία καθελκύστηκε το υποβρύχιο «Παπανικολής 1», (1927) με πρώτο κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτωνα Βασ. Ιατρίδη. Τελέστηκε Αρχιερατικό Τρισάγιο στον ανδριάντά του, στην ομώνυμη πλατεία, από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανασίο, τον οποίο πλαισίωσαν οι Αιδεσ. π. Νικόλαος Αθανασόπουλος, π. Νικόλαος Κατσηδήμας και π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο, τους ανηψιούς του εκλιπόντος Ήρωα κ. Βασίλειο Ιατρίδη και κ. Βασίλειο Δεσποτόπουλο, καθώς επίσης και τον ακάματο Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Ν Ηλείας κ. Ζώη Υφαντή.
Στην συνέχεια στο Ναό της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» έγινε η παρουσίαση του προαναφερομένου βιβλίου παρουσία των τοπικών αρχών και αρκετών συμπολιτών μας.

Στο πάνελ συντονιστής ήταν ο γνωστός σε όλους συνταξιούχος βιβλιοπώλης και έμπειρος σε αντίστοιχες εκδηλώσεις κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Δημάρχου Πύργου. Επίσης ο συγγραφέας του εν λόγω βιβλίου ο κ. Βασίλης Ιατρίδης, ο Αντιπλοίαρχος ε.α. κ. Αναστάσιος Κάρμης Κυβερνήτης του Υποβρυχίου "Παπανικολής Β'", με καταγωγή από το Ανεμοχώρι, και ο συμπολίτης καθηγητής φιλόλογος και ιστορικός ερευνητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

Τόσο οι ομιλίες, όσο και οι χαιρετισμοί ήταν εξαιρετικοί, αρχής γενομένης από τον Θεοφ. Επίσκοπο Ωλένης κ. Αθανάσιος. Ακολούθησε ο θερμός χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Πύργου κ. Τάκη Αντωνακόπουλο και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών (Ε.Α.Α.Ν) Ηλείας Πλοίαρχος ε.α. κ. Ζώης Υφαντής ΠΝ, ο οποίος μόχθησε μαζί με τα άξια μέλη του Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Ν, για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Ο Μιλτιάδης Ιατρίδης (ή Μίλτων Ιατρίδης) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Γεννήθηκε στο Σοφικό Κορινθίας το (1906), τον τόπο καταγωγής της μητέρας του, Σοφίας. Ο πατέρας του, Βασίλειος Ιατρίδης καταγόταν από τον Πύργο Ηλείας και ασκούσε το επάγγελμα του επιθεωρητή της Μέσης Εκπαίδευσης. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, ο Μ. Ιατρίδης εισήλθε το 1921 στην Στρατιωτική Σχολή των Ναυτικών Δοκίμων και αποφοίτησε ως μάχιμος σημαιοφόρος στις 26 Ιανουαρίου 1926. Από τότε υπηρέτησε κυρίως στα υποβρύχια. Δεκατρία χρόνια αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου 1939, προβιβάστηκε στο βαθμό του Πλωτάρχη. Από τη θέση αυτή και με τη συνακόλουθη ανάληψη του αξιώματος του κυβερνήτη του γηραιού τότε, υποβρυχίου «Παπανικολής», συνέβαλε τα μέγιστα στον αγώνα εναντίον του Άξονα.

Στις 24 Δεκεμβρίου 1940, το υποβρύχιο «Παπανικολής» επιτέθηκε εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική Θάλασσα και κατόρθωσε να βυθίσει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, συνολικού βάρους 25.000 τόνων, που μετέφεραν όπλα, πολεμοφόδια και εν γένει πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας, για να ενισχυθούν οι ιταλικές μονάδες που προσπαθούσαν να νικήσουν τους Έλληνες. Για το κατόρθωμά του αυτό, ο κυβερνήτης Μ. Ιατρίδης προβιβάστηκε άμεσα σε αντιπλοίαρχο επ' ανδραγαθία και του απονεμήθηκε το «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας», στις 30 Δεκεμβρίου 1940.
Μετά την Απελευθέρωση διετέλεσε Διοικητής Αρχιπελάγους (1944-1945), Διοικητής Στολίσκου Βορείου Αιγαίου (1947), καθώς και Διοικητής της Ναυτικής Ακαδημίας (1948). Κατά τα έτη 1950-1951, επιστάτησε στις επισκευές του Ιταλικού καταδρομικού «Ευγένιος της Σαβοΐας», που είχε δοθεί, τότε, στην Ελλάδα ως πολεμική αποζημίωση και μετονομάστηκε «Έλλη».

Ο Μιλτιάδης Ιατρίδης αποστρατεύτηκε αυτεπάγγελτα στις 29 Δεκεμβρίου 1952, με σύγχρονη προαγωγή στον βαθμό του Πλοιάρχου. Οκτώ χρόνια αργότερα, στις 18 Φεβρουαρίου 1960, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, σε ηλικία μόλις 54 ετών. Ήταν παντρεμένος με την Λέλα Ιατρίδη και έχει μια κόρη, την Αδριατική. Η πολιτεία τον τίμησε δίνοντας το όνομά του σε μία πλατεία του Πύργου Ηλείας. Στην ομώνυμη πλατεία του Πύργου βρίσκεται και ο ανδριάντας του. Προτομή του Μ. Ιατρίδη υπάρχει στη γενέτειρά του το Σοφικό Κορινθίας, και στο Κατάκολο Ηλείας,[ αλλά και στην πόλη της Κορίνθου δίπλα στην Στρατιωτική Λέσχη. Η δράση του Ιατρίδη και του Υποβρυχίου Παπανικολής ενέπνευσε και την ταινία «Υποβρύχιον Παπανικολής», του 1971 με τον Κώστα Καζάκο στο ρόλο του Ιατρίδη.

Π. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑΣ

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.