ilia24.gr
Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 13:26

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη διάλεξη στο Κτήμα Μερκούρη - «μαθαίνοντας από το παρελθόν για να έχουμε μέλλον» ΦΩΤΟ

 

Γράφει η Πουλχερία Γεωργιοπούλου

 

Μια ακόμα πολύ ενδιαφέρουσα κατά κοινή ομολογία διάλεξη, με ομιλητές τους Βασίλη Γκοιμίση και Χρυσόστομο Φουντούλη και θέμα «Κλιματική αλλαγή, πολεοδομικός σχεδιασμός, έξυπνες πόλεις και ανθεκτικότητα», διοργάνωσε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στην αίθουσα εκδηλώσεών του, το πάντα φιλόξενο  Κτήμα Μερκούρη στο Κορακοχώρι, πάντα στο πλαίσιο των καθιερωμένων δραστηριοτήτων του στους τομείς του Πολιτισμού, των Γραμμάτων και της εν γένει κοινωνικής προσφοράς του, είπε ο κ Χρίστος Κανελλακόπουλος στο καλωσόρισμά του σε ομιλητές και κοινό.

Ο Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος Βασίλης Γκοιμίσης και ο Κτηνίατρος, Εκδότης  και Μεταφραστής Χρυσόστομος Φουντούλης παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία για το φλέγον θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ανθεκτικότητας των πόλεων και των κοινοτήτων μας, «μαθαίνοντας από το παρελθόν για να έχουμε μέλλον».

Η Κλιματική Αλλαγή πλησιάζει στο «σημείο μη επιστροφής»

Η Κλιματική Αλλαγή(ΚΑ), αποτελεί σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ «άμεση υπαρξιακή απειλή», ενώ πλησιάζουμε στο «σημείο μη επιστροφής» εάν η υπερθέρμανση δεν περιοριστεί κάτω από 1,5  C.

Οι δύο ομιλητές με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση των πολιτών της Ηλείας, περιοχής που έχει δοκιμαστεί σκληρά και βιώνει τις συνέπειες τόσο της ΚΑ όσο και της καταστροφικά ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον,  παρουσίασαν και ανέλυσαν τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής και που πρέπει να μας ωθήσουν να δομήσουμε σύγχρονες και ανθεκτικές πόλεις έτσι ώστε  να θωρακιστεί η Πολιτεία απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Φυσικές καταστροφές και πολεοδομικός σχεδιασμός

Φαίνεται επιβεβλημένο λοιπόν,  να μάθουμε από αυτές τις καταστροφές, και να λειτουργήσουμε προληπτικά απέναντι στις επόμενες, προσπαθώντας να δομήσουμε σύγχρονες, οικονομικά ορθολογικές και κυρίως ολιστικά ανθεκτικές πόλεις – όπως άλλωστε έχουμε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, μετά από αστικές πυρκαγιές: όπως στην Θεσσαλονίκη το 1917 όπου αξιοποιήθηκε η ευκαιρία για σύγχρονη ρυμοτομία, όσο και κυρίως μετά από σεισμούς: όπως στην Αμοργό-Σαντορίνη (τσουνάμι) 1956, στις Αλκυονίδες 1981, στην Καλαμάτα το 1985 όπου ομοίως εφαρμόστηκε σύγχρονο πολεοδομικό σχέδιο, όσο και στην Αθήνα το 1981 και το 1999 που προκάλεσαν την ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας και κυρίως της συνείδησης της κοινωνίας.

Όλες οι γνώμες συγκλίνουν, τόνισε ο κ. Γκοιμίσης, ότι για την αντιμετώπιση της ΚΑ, η κοινωνία θα πρέπει να συστρατευθεί κάτω από μια ατομική και συλλογική συντονισμένη προσπάθεια για ανθεκτικότητα και προσαρμογή, απόλυτα συγκρίσιμη με την στρατιωτική και κοινωνική  κινητοποίηση που έγινε την περίοδο του Β΄ΠΠ.

Έτσι, θα πρέπει να επισπευσθεί τόσο, η άμεση μεταφορά δημόσιων και ιδιωτικών κεφαλαίων στην αντιμετώπιση της ΚΑ, όσο και άμεσες θεσμικές αλλαγές για τον μετριασμό των δυσμενών επιπτώσεων.

Λύση για μια άμεση και επιτυχημένη μετάβαση στην ανθεκτικότητα, θα μπορούσε να είναι η χρήση της υψηλής τεχνολογίας και των ωφελημάτων των έξυπνων πόλεων (Smart Cities) : περιβάλλον (έξυπνα κτίρια, διαχείριση πόρων, αειφόρος αστικός σχεδιασμός), κινητικότητα (βιώσιμη μετακίνηση, προσβασιμότητα, τεχνολογικές εφαρμογές),  διακυβέρνηση (υποδομές, ηλεκτρονικές υπηρεσίες, π.χ. με χρήση πλέγματος αισθητήρων για πυρκαγιές, πλημμύρες, ρύπανση/μόλυνση, που μπορούν να εξασφαλίσουν ορθολογικότερη και ευχερέστερη διαχείριση πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και κυρίως άμεσης προειδοποίησης και ενημέρωσης του κοινού), ανοικτά δεδομένα),  οικονομία (επιχειρηματικότητα, καινοτομία, εσωτερική και εξωτερική διασύνδεση), άνθρωποι (συμμετοχή, εκπαίδευση, δημιουργικότητα) ,  διαβίωση (πολιτισμός και ποιότητα ζωής, ασφάλεια, υγεία).

Αναφέρθηκαν παραδείγματα  Έξυπνων Πόλεων και περιοχών τόσο  στην Ελλάδα: Λάρισα , Τρίκαλα, περιοχές όπως η Ικαρία και η Κυψέλη στην Αθήνα, όσο και στο εξωτερικό όπως: το Άμστερνταμ που επενδύει μαζικά σε νέες -φιλικότερες προς το περιβάλλον υποδομές που περιλαμβάνουν σταθμούς ανεφοδιασμού για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και έξυπνα δίκτυα, ενώ δίνει κίνητρα στους καταναλωτές για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και μικρές ανεμογεννήτριες. Η Εσθονία είναι μια χώρα παράδειγμα προσβασιμότητας, καινοτομίας, διαφάνειας και τελικά ψηφιακής/οικονομικής/κοινωνικής ελευθερίας. Είναι απαραίτητη η φύτευση δέντρων στις παράκτιες χώρες και περιοχές (Χιλή, Ν. Ορλεάνη) που κινδυνεύουν από τσουνάμι.

Η οικολογία όπως και η ρύπανση του περιβάλλοντος είναι πολιτική απόφαση είπε ο κ. Χρυσόστομος Φουντούλης, και πρέπει να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις ότι τα προβλήματα  με το νερό, το χώμα, τα τρόφιμα, την ερημοποίηση, την αποδάσωση, την υπερθέρμανση του πλανήτη, την άνοδο της επιφάνειας της θάλασσας, ο υπερπληθυσμός, τα διαλυμένα κράτη, οι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες είναι τα μεγάλα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο Πλανήτης

Ο κ. Χρυσόστομος Φουντούλης έχει μεταφράσει  το βιβλίο Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ Πώς θα Αποτρέψουμε την Περιβαλλοντική και Οικονομική Κατάρρευση του; Του LESTER R. BROWN  

( σ.σ. O Αμερικανός περιβαλλοντολόγος Λέστερ Ρ. Μπράουν,  έχει χαρακτηριστεί ένας από τους πρωτοπόρους στον τομέα του, «στοχαστής με μεγάλη επιρροή», «γκουρού του πράσινου κινήματος». Ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού «Εarth Policy Institute» (Ινστιτούτο για την Πολιτική της Γης) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έχει γράψει και συμμετάσχει στη συγγραφή 50 βιβλίων και πλέον, που πραγματεύονται περιβαλλοντικά θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Το 1995, το Marquis Who's Who επέλεξε τον συγγραφέα ως έναν από τους «50 Μεγάλους Αμερικανούς»).

Ο ομιλητής τόνισε ότι βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σημείο καμπής ανάλογο με εκείνο του γκρεμίσματος του τείχους στο Βερολίνο, που τώρα αφορά την Κλιματική Δικαιοσύνη, με κεντρικό πρόσωπο  την έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ ενώ μαθητές και νέοι άνθρωποι παγκοσμίως πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις για το θέμα της ΚΑ.

Η 20η Μαΐου 2019 ήταν η Ημέρα Υπέρβασης Εθνικών Πόρων και η τραγική διαπίστωση είναι πως έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές.

Ο πλανήτης και στο παρελθόν έχει παρουσιάσει αυξομειώσεις στην θερμοκρασία του και η γη αυτορρύθμιζε το κλίμα της αλλά τώρα ο ρυθμός αύξησης της θερμοκρασίας έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι ανθρωπογενής.

 Ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του προκαλεί την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα το οποίο προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας. 

Δυστυχώς η ‘‘ενέργεια’’ από τα ορυκτά καύσιμα οδήγησε την ανθρωπότητα σε αυτό το επίπεδο ζωής και αυτή η «ενέργεια» θα καταστρέψει αυτόν τον πολιτισμό.  Μόλις 20 τεράστιοι βιομηχανικοί όμιλοι είναι υπεύθυνοι για το 1/3 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Αναφέρθηκε η ρήση της Ναόμι Κλάιν «Η πραγματική άβολη αλήθεια είναι ότι η ΚΑ δεν έχει να κάνει με τον άνθρακα, αλλά με τον καπιταλισμό!»

Όχι στις εξορύξεις υδρογονανθράκων!

 Το σωστό είναι τα ορυκτά καύσιμα να μείνουν μέσα στη Γη και να παράγονται μόνο σε μικρές ποσότητες και για ειδικές χρήσεις είπε ο κ Φουντούλης ο οποίος δήλωσε ότι τάσσεται κατά των εξορύξεων Υ/Α.

Όμως, τόνισε, οι ‘‘βαρόνοι’’ των ορυκτών καυσίμων, ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και τα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα είναι θέλημα θεού.

Μοναδική λύση στο πρόβλημα της ΚΑ, είπαν οι ομιλητές είναι να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να επιταχύνουμε τη στροφή μας από την παγκόσμια εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ηλιακή, γεωθερμική, αιολική).

Φωτοβολταϊκά ακόμα και στη Βουλή! Έχει προτείνει επανειλημμένα στις ελληνικές κυβερνήσεις ο κ. Φουντούλης, όπως και πλωτές και χερσαίες ανεμογεννήτριες, ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού υπερδικτύου για τη μεταφορά και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο παραμένει στα χαρτιά.

Φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα στην Ηλεία

Ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα ενός οργανισμού ή μιας κοινότητας να υπομένει και να μάχεται στους δύσκολους καιρούς και τις δοκιμασίες.

Ζούμε σε μια κατάσταση διαρκούς παγκόσμιας καταστροφής τα τελευταία χρόνια (1998-2017) τόνισαν οι ομιλητές, καταστροφικά καιρικά φαινόμενα έπληξαν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη ενώ μια μετεωρολογική βόμβα καραδοκεί και στην Ελλάδα.

Με τη φράση «η φύση, ο ποταμός και η χήρα δεν χάνουν το δίκιο τους» ελάφρυνε το κλίμα στην αίθουσα ο κ. Φουντούλης και αξιολόγησε τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα φυσικών καταστροφών λόγω της ΚΑ(Μάνδρα 2017, Μάτι 2018, Χαλκιδική 2019) που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, με καταιγίδες, τυφώνες, πλημμύρες, ενώ οι παράκτιες περιοχές της Ηλείας κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν από υπερχείλιση του ποταμού Αλφειού.

Έτσι, ειδικά στην πληγωμένη από τις πυρκαγιές του 2007 Ηλεία, τα οφέλη για την κοινωνία, σε κάθε περίπτωση θα μπορούσαν να είναι τεράστια με την ολιστική αντιμετώπιση των φλεγόντων περιβαλλοντικών προβλημάτων διαχείρισης απορριμμάτων, ύδρευσης και άρδευσης, και ασφάλειας της παράκτιας ζώνης της, να αποτελέσουν ευκαιρία για κοινωνικές συνέργειες και συνοχή.

Αναδόμηση  σε νέες υγιείς βάσεις (πράσινη/κυκλική οικονομία)  καλλιέργεια συλλογικής συνείδησης και πνεύματος συνεργασίας και σύμπνοιας στην κοινωνία (παράδειγμα προς μίμηση κοινωνικής προσαρμογής οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2004), αγαθό που στην μεταμνημονιακή εποχή είναι ίσως πιο πολύτιμο και αναγκαίο, από τις «επενδύσεις και την οικονομική διεύρυνση».

Ολοκληρώνοντας την παρουσίασή τους οι δυο ομιλητές ευχήθηκαν η πανάρχαια ολυμπιακή «ιερή εκεχειρία», να μπορούσε να αποτελέσει χρυσό οδηγό για την επιθυμητή παραμέριση των όποιων λιγοστών και ανούσιων διαφορών και κοντόφθαλμων απωλειών μας, και την καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας για την επίτευξη του υψηλότερου και μακροπρόθεσμου ιδεώδους της ανθεκτικότητας της κοινωνίας μας.

Ακούστηκαν τοποθετήσεις από το κοινό όσο και μια  παραγωγική αντιπαράθεση απόψεων, ενώ η συζήτηση συνεχίστηκε στους φιλόξενους και ηλιόλουστους κήπους με ένα ποτήρι κρασί του Κτήματος Μερκούρη «το καλύτερο παράδειγμα ανθεκτικότητας και  αντοχής στο χρόνο» σχολίασε χιουμοριστικά ο κ. Φουντούλης

 

ΠΗΓΗ:https://ilia24.gr/

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.