ilia24.gr
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 18:51

Συγκίνησε το αφιέρωμα «Θυσίας Μνήμη» από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας για τη Μικρασιατική Καταστροφή-ΦΩΤΟ

 

Μία όμορφη και συγκινητική εκδήλωση που ανέσυρε μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού αλλά και για την, σε πολλούς άγνωστη θυσία των Προσκόπων της Κ. Παναγιάς, Αϊδινίου και Σωκίων Μ. Ασίας

πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην κατάμεστη αίθουσα του Θεάτρου του 1ου Γυμνασίου Πύργου και ήταν αφιερωμένη στα δραματικά γεγονότα και στους προσκόπους της Μικράς Ασίας, οι οποίοι εκτελέστηκαν κατά την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές,   αλλά και τις τραγικές μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής και της ερμηνείας των γεγονότων εκείνων της σφαγής χιλιάδων αθώων, που πλήγωσαν αβάσταχτα τον Ελληνισμό μετά την οπισθοχώρηση και κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, με τίτλο «Θυσίας Μνήμη 2019». για έβδομη συνεχή χρονιά.

Η εκδήλωση άρχισε με την προβολή σχετικού αφιερώματος με υπόκρουση  μουσικής από την ''Πολίτικη κουζίνα'' του κ. σχεδιαστή μέλους του ΔΠΟ του Πύργου Χάρη Μικελόπουλου.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του π.Ηλία Παπαγγελή,που μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Γερμανού, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη της ιστορικής μνήμης και την άντληση τέτοιων παραδειγμάτων από την ιστορία στη σημερινή πραγματικότητα καταλήγοντας με τη φράση'' Ο Έλληνας δεν γονατίζει ποτέ σε κανέναν, παρά μόνο στους νεκρούς του''.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πύργου κ.Παν. Αντωνακόπουλου,που τόνισε τις πολλαπλές υπηρεσίες και τον υψηλό κοινωνικό και παιδευτικό  ρόλο των Προσκόπων και μάλιστα του Πύργου καθώς και στις Αρχές και Αξίες τους. Τη σημασία του Εθελοντισμού και του καλού αγώνα για την Κοινωνία.

Χαιρετισμό έκανε ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας κ.Κωνστ. Τριανταφυλλόπουλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκδήλωσης, που πραγματοποιείται προκειμένου να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεότερες γενεές και να μην σβήσει η Ελληνοχριστιανική παράδοση και οι Αξίες της Θρησκείας της Πατρίδας και της Ελευθερίας, για τις οποίες οι ήρωες Πρόσκοποι θυσιάστηκαν''. Γι αυτά τα Ιδανικά που προσφέρθηκαν ολοκαύτωμα στο βωμό του υπέρτατου καθήκοντος γράφοντας με το αίμα τους το κορυφαίο γεγονός της Ιστορίας του Ελληνικού Προσκοπισμού, ευχαριστώντας τους συντελεστές της εκδήλωσης'' ευχαρίστησε επίσης όλους τους συντελεστές της επιτυχίας της εκδήλωσης.

Κατόπιν η κα Σοφία Πέττα [Μορφωτικός και εξωραϊστικός σύλλογος Γλύφας ''Αγία Μαρίνα''] έκανε  παρουσίαση των ηθών και των εθίμων που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τη Μ.Ασία, των πολιτιστικών στοιχείων .

Ομοίως και ο κ.Αντ. Σοφιανός  [Δημοτικός σύμβουλος-Πρόεδρος ΑΕΣ και ΝΑΟ Κυλλήνης] ανέπτυξε τη ζωή της Κ. Παναγιάς Μ. Ασίας και πολλά ιστορικά στοιχεία της,καθώς και τη θυσία των ηρωικών Προσκόπων της, όπως τη μετέφεραν με τις μαρτυρίες τους, οι πρόσφυγες στη σημερινή τους πατρίδα.

Ο Υπαρχηγός της ΕΠΠ κ. Ανδρ. Γιατράς ανακοίνωσε μηνύματα από τον γιο του ιδρυτή των Προσκόπων της Κ. Παναγιάς Αλέξη Μανθεάκη, καθώς και βουλευτών που δεν μπόρεσαν να έλθουν.

Ο κεντρικός ομιλητής, ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής & Βυζαντινής Φιλοσοφίας κ. Χρήστο Τερέζη, ανέπτυξε το Θέμα ''Μικρασιατικό Έπος και  συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων''

Στην αρχή της συναρπαστικής ομιλίας του, ανέλυσε  το κορυφαίο ρητό των Προσκόπων ''Αιέν Αριστεύειν'' που παρατήρησε στη σημαία τους και με την επιδεξιότητα του λόγου και συνεκτικής αφηγηματικής ροής διέτρεξε τις Πανανθρώπινες  αρετές των Ελλήνων διαχρονικά μέσα από τα συνταρακτικά συμβάντα, το μεγάλο Έπος, τη ''Μεγάλη Ιδέα '',τη εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, την Οθωμανική κατάκτηση, με αναφορές στον Επιτάφιο του Περικλή μέχρι τις ημέρες μας  και κατέληξε με τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που είναι άκρως επίκαιρα και τη σαφή κατεύθυνση του πεπρωμένου του Έθνους.. Την ηθική υποχρέωση  που θα πρέπει ο καθένας μας να έχει σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του αλλά και το χρέος ολόκληρου του Έθνους με τη σαφή Παγκόσμια Αποστολή του στον Πολιτισμό και τις Αξίες του. Μετά το πέρας της ομιλίας ο Αρχηγός των Παλαιών του επέδωσε εικόνα του Πολιούχου του Πύργου, σε ανάμνηση της βραδιάς.

Η Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων του παραστήματος Πύργου που διευθύνει η κα Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, ερμήνευσε εξαιρετικά, σειρά τραγουδιών που συγκίνησαν τόσο για το περιεχόμενο, όσο και για την ερμηνεία τους. Μετείχε ο π.Γ. Αναγνωστόπουλος [βιολί] και Βασ.Μαχαίρας [ούτι] 

Ανάμεσα στο πυκνό ακροατήριο πέραν των προαναφερθέντων  και του οικοδεσπότη Δ/ντη 1ου Γυμνασίου Γ.Μπίρμα, βρίσκονταν οι βουλευτές Διον.Καλαματιανός και Μιχ.Κατρίνης, ο αντιπ/ρχης Δ.Νικολακόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι Δ.Ράλλης και Βάντα Κοντούλη, ο Γ.Γ.Πύργου κ.Γ.Βαρελάς, οι επικεφαλής των δημοτικών Παρατάξεων  Γ.Αργυρόπουλος και αντιδήμαρχος, Στ.Καννής και Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ.Γλύφας Γ.Τσεκούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Β.Παναγόπουλος, Θ.Κόρδας και Θ.Ντοάς, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξ/κων Νικ. Παναγιωτακόπουλος, η Δ/ντρια Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιου Μ.Μπίρμπα, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλύφας "Η Αγία Μαρίνα" κα Ευαγγελία Ναστούλη, με ένα μεγάλο αριθμό κατοίκων της Γλύφας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ωδείου κ.Γ.Γεωργόπουλος, η Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Αικ. Παρασκευοπούλου με μέλη του ΔΣ. η πρώην Πρόεδρος Τ.Καλαμπόκα, η Πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πυργου Γ.Τζουανοπούλου με μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος των «Χρωμάτων της Ήλιδας» κ.Π.Αυγερινόπουλος, ο πρώην Δ/της ΕΛΛΑΣ Δ.Μπίρμπας, η πρ.Πρόεδρος ΕΕΣ Τζ.Τσεμπενέκα, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, Μικρασιάτες  κλπ.

Παρέστησαν, Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτρ. Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος Δημ. Μαναράκης, η Περιφ.Εφορος Δ.Ελλάδος Ισμ.Κρεμμύδα.   

Επίσης τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας καθώς και οι πρώην Έφοροι και Αρχηγοί, Σπ.Μπαμπής, Αγγ.Παναγιωτακόπουλος, Κων.Σκουλαρίκος, Θύμιος Κολοκοτρώνης, Αν.Ανδριόλας, Κ.Παπαδόπουλος, Ανδρ.Δασκόπουλος, Α.Ρέβελου, Γεωργ.Παναγιωτακόπουλος[Α.Ολυμπίας] κ.α

Επίσης αντιπροσωπεία βαθμοφόρων με τον βοηθ. Περιφ. Εφορου Ν.Καραχάλιος, ο Αρχ. Συστ.Πύργου Γεωργ.Καραμάνης, ο Αρχηγός Συστ. Αιγίου Π. Γεωργακόπουλος καθώς και η Γραμματέας της Επιτροπής τους κα Αννα Χρυσανθακοπούλου.

Ακολούθησε μεγάλη συνεστίαση σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής. Συμμετείχαν Παλαιοί  πρόσκοποι, μέλη της Χορωδίας του Λυκείου και φίλοι τους. Τον μουσικό τόνο της ορχήστρας  έδωσαν οι κ.κ. Παν. Καλαμπρέζος, Γ.Μιχαηλίδης, Λ.Γάσπαρης, Κ.Διαμαντόπουλος με ανάλογο πρόγραμμα.

Την επομένη ημέρα Κυριακή , στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πύργου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των μαρτυρησάντων Μικρασιατών Προσκόπων κλείνοντας τις διήμερες εκδηλώσεις

Ο κ.Χρήστος Τερέζης, σε μια εμπνευσμένη ομιλία του εξήρε τη θυσία των Προσκόπων για τη θρησκεία και την πατρίδα και τόνισε το φωτεινό παράδειγμά τους σαν το πρότυπο της σημερινής Νεολαίας.

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.