ilia24.gr
Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 12:15

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνας Πύργου: «Η αποκάλυψη του Πανάγιου Τάφου και η Αλήθεια του Αγίου Φωτός»

Ευρισκόμενοι στην Ιερή περίοδο του Πεντηκοσταρίου και λίγο πριν το τέλος της Αναστάσιμης και Πασχαλινής ατμόσφαιρας,

μέσα στις ευωδιές της Άνοιξης να σκορπούν παντού το άρωμά τους, εις τον Ιερό Ναό μας με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού την Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 7:15 Μ.Μ. θα ομιλήσει ο Αιδεσιμολογιότατος π. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Γαστούνης, με το επίκαιρο θέμα: «H ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΥ ΤΑΦΟΥ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ»..

Πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα και αξιόλογη ομιλία, που αξίζει όλοι να παρακολουθήσουμε η οποία θα εμπλουτιστεί 
με οπτικοακουστικό υλικό από το προσωπικό αρχείο του εκλεκτού μας ομιλητού π. Γεωργίου, από την επίσκεψή του κατά τις πρόσφατες εργασίες αποκάλυψης του Παναγίου και Ζωοδόχου Τάφου του Κυρίου μας, που είναι ένας τάφος ζωντανός και εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας, καθώς επίσης και της αναστήλωσης του Ιερού Κουβουκλίου στον Ναό της Αναστάσεως, το οποίο αποτελεί παρακαταθήκη για την ενότητα όλων των λαών και κορυφαίο σύμβολο της Χριστιανικής Πίστης!

 

«ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΟΥΒΟΥΚΛΙΟΥ»

Το Ιερό Κουβούκλιο που περιβάλλει τον τάφο του Ιησού βρίσκεται στο κέντρο του κυκλικού Ναού της Αναστάσεως (Ροτόντα) ο οποίος θεμελιώθηκε μαζί με μια βασιλική, το 336 μ.Χ. από την Αγία Ελένη στον χώρο όπου μαρτύρησε ο Ιησούς. Και πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο για τη Χριστιανοσύνη και όχι μόνον. Ο τάφος του Ιησού αρχικά είχε την μορφή των Ιουδαϊκών μνημείων που ήσαν λαξευμένα σε βράχο. Ο βράχος αυτός ισοπεδώθηκε, και το οικοδόμημα που τον περιέκλειε κατέρρευσε όταν έγινε η μεγάλη καταστροφή του Ναού της Αναστάσεως από τον Αλ. Χακίμ το 1009-1012 μ.Χ. Με την αποκατάσταση του Ναού επί Κωνσταντίνου του Μονομάχου (1042-1048), ένα καινούργιο οικοδόμημα κτίστηκε γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το ιερότερο προσκύνημα του Χριστιανικού κόσμου.

Η σημερινή εξωτερική μορφή του συγκροτήματος του Ναού της Αναστάσεως είναι κατασκεύασμα των Σταυροφόρων (12ος αιώνας), εσωτερικά όμως διατηρεί αρκετά στοιχεία από τη παλαιοχριστιανική και μεταβυζαντινή περίοδο. Όπως είναι σήμερα, η μορφή του Ιερού Κουβουκλίου χρονολογείται από το 1810, οπότε, μετά από μια πυρκαγιά, ανακαινίστηκε και ο Ναός της Αναστάσεως από τον αρχιτέκτονα Κομνηνό Κάλφα τον Μυτιληναίο. Περιλαμβάνει δύο τμήματα, τον Προθάλαμο (που λέγεται και Άγιος Λίθος ή Παρεκκλήσιο του Αγγέλου) και τον κυρίως νεκρικό θάλαμο που είναι ο θάλαμος του Πανάγιου Τάφου, λαξευμένος σε βράχο, όπου εισέρχεται κανείς από μια χαμηλή είσοδο. Στο Ιερό Κουβούκλιο πραγματοποιείται καθημερινά από τους Ορθόδοξους, Θεία Λειτουργία κατά την οποία ο Πανάγιος Τάφος χρησιμοποιείται ως Αγία Πρόθεσις και ο Άγιος Λίθος ως Αγία Τράπεζα.

ΕΚ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.