ilia24.gr
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 12:46

Πύργος: Με επιτυχία η συγκινητική εκδήλωση για τις μνήμες του Μικρασιατικού Ελληνισμού-Φωτό

Εξαιρετική η εκδήλωση για τους θυσιασθέντες προσκόπους της Μ. Ασίας από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας

Στις δραματικές στιγμές της ιστορίας του Προσκοπισμού αλλά και τις τραγικές μνήμες της Μικρασιατικής καταστροφής και της ερμηνείας των γεγονότων εκείνων της σφαγής χιλιάδων αθώων, που πλήγωσαν αβάσταχτα τον Ελληνισμό μετά την οπισθοχώρηση και κατάρρευση του μετώπου του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος και την προέλαση των Κεμαλικών δυνάμεων, θυμηθήκαμε ξανά μέσα από την εξαιρετική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Πύργο με τίτλο «Θυσίας Μνήμη»

Την εξαιρετική αυτή εκδήλωση- θεσμό, οργάνωσε για πέμπτη χρονιά η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, στην κατάμεστη από κόσμο Αίθουσα της Περ.Ενότητας Ηλείας [Νομαρχία].

Μια βραδιά συγκινητική, αφιερωμένη στα δραματικά γεγονότα και τους προσκόπους της Μικράς Ασίας που θυσιάστηκαν στην Κάτω Παναγιά, στα Σώκια και στο Αιδίνι και αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τις νεότερες γενιές.

Οι εκδηλώσεις ήταν διήμερες, καθώς το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στην μνήμη των αδικοχαμένων προσκόπων της Μ. Ασίας, την επομένη το πρωί στον Άγιο Διονύσιο Πύργου.

Τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Σαββάτου, καλωσόρισε  εκ μέρους της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων ο κ. Κώστας Τριανταφυλλόπουλος που αναφέρθηκε στο σκοπό του αφιερώματος αυτού που γίνεται για 5η χρονιά και είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η μεταλαμπάδευση των αξιών του Προσκοπισμού στις επόμενες γενιές μέσα από την θυσία των προσκόπων της Μικράς Ασίας. «Μεταφερόμαστε απόψε νοερά, στα δραματικά γεγονότα της προσφυγιάς και του ξεριζωμού των Ελλήνων, για να ξαναθυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι» επισήμανε.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης του Σαββάτου, ήταν ο Πυργιώτης,στρατιωτικός γιατρός και Βοηθός Γενικού Εφόρου Ελλάδος [για την Πελ/σο] κ.Άγγελος Καραμάνης όπου παρουσίασε και κάλυψε με την ομιλία του όλες τις πτυχές της Ιστορικής πραγματικότητας,μεσα από επιστολές και αποδεικτικά στοιχεία άλλα και  την καθημερινότητα που μετέφεραν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ο κ.Καραμάνης ανέλυσε ενδεικτικά τα δραματικά γεγονότα της εποχής εκείνης, μίλησε για την αδιαφορία των συμμάχων και το γιατί του διχασμού που έχει μεγάλη σημασία, ξεκινώντας από το 1912, από την ίδρυση και ιστορική διαδρομή του προσκοπισμού μέχρι και το 1919 και την μεγάλη σφαγή των  αμάχων Ελλήνων, μεταξύ των οποίων πολλοί πρόσκοποι, καθώς ο προσκοπισμός ήταν σε άνοδο και στοχοποιήθηκε ακριβώς γιατί οι επιδρομείς φοβήθηκαν την νέα γενιά. . Στην συνέχεια επικεντρώθηκε στη θυσία των 31 προσκόπων που έγιναν και τα εξιλαστήρια θύματα, όπου προτίμησαν να χάσουν τη ζωή τους και να σφαγιαστούν για να μην εξισλαμιστούν όπως τους προτάθηκε από τον αρχηγό των Τσετών, προτάσσοντας το δικό τους ΟΧΙ, ένα «όχι» που θα πρέπει ο καθένας μας να πει σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του.

Απήγγειλαν ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών γραμμένα για την Μ.Ασίας οι κα Μαρία Μπίρμπα και Νάνσυ Πετροπούλου,ενω το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Υπ/γος της Ένωσης κ.Ανδρέας Γιατρας..

Η βραδιά έκλεισε με παραδοσιακά τραγούδια της Μικράς Ασίας που απέδωσαν εξαιρετικά τα μέλη του εκλεκτού Λαογραφικού Μουσικοχωρευτικού Ομίλου Πύργου ''Οι Μωραίες'',που  χόρεψαν σειρά τραγουδιών που συγκίνησαν τόσο για το περιεχόμενο,όσο και για την ερμηνεία τους συνοδευόμενοι από το συγκρότημά τους 

Ανάμεσα στο πολυπληθές ακροατήριο βρίσκονταν ο εκπρ/πος του Σεβ/του Μητροπολίτη Ηλείας πατήρ Παναγ.Δημητρακόπουλος,ο πατήρ Νικ.Κατσιδήμας, οι Αντ/ρχες  κ.κ.Χαρ.Αριστειδόπουλος και Παν.Μπράμος,ο Πρόεδρος του Δημ.Συμβ,Πυργου κ.Δημ.Μεσσαλάς ,η αντ/ρχος κα Ανδρ.Αγγελακοπούλου, και Β.Σειντής,ο επικεφ.αντ/σης κ.Τακης Αντωνακόπουλος,η εκπρ/πος της ΣΕΤΤΗΛ και της 117ΠΜ,ο Γ.Γ.του Ιατρικού Συλλόγου κ.Χρ.Γιαννικούλης,πρώην αντιδήμαρχοι ,πολλοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι ,εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία,κομμάτων φιλοπρόσκοποι ,εκπρ/ποι Μικρασιατικών οργανώσεων από όλη την Ηλειας [ το ΔΣ του συλλόγου Γλύφας με επικεφαλής τον πρόεδρο Χαρ.Δημητρίου ,Ζαχάρως,Αμαλιάδας] κλ. .

Επίσης τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας καθώς και οι πρώην Έφοροι και Αρχηγοί κ.κ.Δημ.Σαργέντης,Σπ.ΜπαμπήςΑγγ.Παναγιωτακόπουλος,Κυρ.Γούναρης [Αμαλιάδας] Θύμιος Κολοκοτρώνης,Στάθης Καννής,Βασ.Παναγόπουλος,Παν.Καλαμπρέζος,Γ.Μπράμος,Π.Μαλλιόπουλος,Παν.Δασιός,Θεοδ.Αποστολόπουλος,Αντ.Γιαχαλής, ,Κ.Λιάγκουρας,Γεωργ.Παναγιωτακόπουλος [Α.Ολυμπίας] ,από την Επιτροπή Προσκόπων η κα  Αννα Χρυσανθακοπούλου, κα

 

Παρόντες και από την Ένωση Παλαιών του 3ου Πάτρας με τον Αρχηγό τους κ.Θεοδ.Σίδερη και Λάμπη Μαρινόπουλο.

Από τους Βαθμοφόρους οι κ.κ.Παν.Καρακίτσος,Γιωργος Καραμάνης και Νικ.Καραχάλιος με πολυπληθή αντιπροσωπεία στελεχών της προσκοπικής ομάδας Πύργου..

Ακολούθησε μεγάλη συνεστίαση σε γνωστό εστιατόριο της περιοχής.Συμμετείχαν μέλη τους παλαιοί και νέοι πρόσκοποι και φίλοι τους. Τον μουσικό και χορευτικό τόνο,στο ίδιο πνεύμα, έδωσαν τα μέλη της ορχήστρας και του χορευτικού των ''Μωραιτών ''σε μια αξέχαστη βραδιά.

Την Κυριακή , στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πύργου.τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των μαρτυρησάντων Μικρασιατών Προσκόπων κλείνοντας τις διήμερες εκδηλώσεις


Ο στολισμός και η επιμέλεια των αναγκαίων του μνημοσύνου ,ήταν προσφορά του ανθοπωλείου και του γραφείου, του παλαιού Προσκόπου  κ.Δημ.Καρατζά.

Ο εφημέριος π.Π.Δημητρακόπουλος, σε μια εμπνευσμένη ομιλία του εξήρε τη θυσία των Προσκόπων για τη θρησκεία και την πατρίδα και τόνισε το φωτεινό παράδειγμά τους σαν το πρότυπο της σημερινής Νεολαίας.

Την επιμνημόσυνη δέηση παρακολούθησαν τα μέλη της Ένωσης,παλαιοί πρόσκοποι,οι βαθμοφόροι Πύργου ,εκπρόσωποι συλλόγων ,οργανώσεων κλ και πλήθος κόσμου.

 

Πηγή:ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.