ilia24.gr
Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 13:08

Πύργος: Ημερίδα για την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας-Φωτό

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Εργατικό Κέντρο Πύργου

Γράφει η Άλκηστις Ρήγα

Ημερίδα με τίτλο «Ασφάλεια και Υγεία στην εργασία – Εργατικά Ατυχήματα» (Safety and Health at Work – Accidents at Work) πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το απόγευμα από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στην αίθουσα εκδηλώσεων στον Πύργο, με σκοπό την πρόληψη και μείωση των εργατικών ατυχημάτων.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν ο επισμηναγός του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) της Πολεμικής Αεροπορίας, Κων/νος Γκούμας, ο βοηθός περ/ρχη Ολυμπισμού, Πολιτισμού & Αθλητισμού. Δημ. Κωσταριάς, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας. Δημ. Δημητρουλόπουλος, ο δ/ντής του Π.Γ. του βουλευτή Ηλείας Γ. Κουτσούκου. Γ. Καραστέργιος, ο γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Γεωργόπουλος, κ.ά. Την εκδήλωση συντόνισε η αναπληρώτρια γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πύργου και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πύργου, Χρύσα Ζούπη.

Την ημερίδα άνοιξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πύργου, Γιάννης Βέντρας, ο οποίος τόνισε ότι η ημερίδα αυτή γίνεται με σκοπό τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων και την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.

Όπως δήλωσε ο κ. Βέντρας: «Δύο εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα. Ο θεσμός της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία βρίσκεται στα σπάργανα παρότι υπάρχει πλούσιο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως δεν λειτουργεί επί της ουσίας.

Έτσι, έχουμε το φαινόμενο της μη καταγραφής επαγγελματικών ασθενειών ή της υποκαταγραφής εργατικών ατυχημάτων. Είναι χρέος όλων των εμπλεκομένων η διασφάλιση της ζωής όλων των εργαζομένων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς τους».

imerida.ygeia.asfaleia.ergasia5

imerida.ygeia.asfaleia.ergasia5
Στη συνέχεια, ο επιθεωρητής Εργασίας και Προϊστάμενος του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας Στην Εργασία Ηλείας, Χαρ. Βρυώνης, υπογράμμισε τον κοινωνικά κρίσιμο ρόλο της Επιθεώρησης Ασφάλειας & Υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο άνθρωπος εργάζεται για να ζήσει και να κοινωνικοποιηθεί. Η εργασία του πρέπει να είναι απαλλαγμένη από κάθε κίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία του.

Μίλησε, για τις έντονες προσπάθειες που κάνει η υπηρεσία για τον έλεγχο της εφαρμογής των κανόνων και μέτρων ασφάλειας και υγείας, τονίζοντας ότι παρά την έλλειψη προσωπικού, η δράση προς την ουσιαστική αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών είναι αποτελεσματική σε ποσοστό 200%.

 

Ο Καρδιολόγος-γιατρός δημόσιας Υγείας, Τάκης Αντωνακόπουλος, ανέλυσ τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των συνθηκών εργασίας στην υγεία των εργαζομένων. «Οι χρόνιες επιπτώσεις της εργασίας στην υγεία των εργαζομένων (βιομηχανικοί εργάτες, εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα, υπάλληλοι στις υπηρεσίες) είναι επικίνδυνες και σοβαρές για το καρδιαγγειακό ή το αναπνευστικό σύστημα, κ.ά. Στην Ελλάδα δεν έχει γίνει συστηματική καταγραφή, ώστε τα ασφαλιστικά ταμεία να παίρνουν μέτρα πρόληψης, αποκατάστασης και αποζημιώσεων. Η Ελλάδα, σ’ αυτόν τον τομέα είναι κενή. Εκτός από την αμοιβή, η εργασία έχει και την ποιότητα (υπερωρίες, νυχτερινή εργασία, άγχος από την διοίκηση) την οποία έχουμε βάλει στην άκρη. Πρέπει λοιπόν το σύστημα να είναι ανθρωποκεντρικό, με κέντρο τον άνθρωπο και την υγεία του».

Έπειτα, ο χειρουργός ορθοπαιδικός του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου, Νίκος Γκαντάΐφης, επισήμανε: «Τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν πληγή στον χώρο εργασίας, από την άποψη των χαμένων εργατοωρών και αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες εισαγωγής και τραυματολογικών περιστατικών στο νοσοκομείο. Δεν έχουμε, βέβαια, τόσα εργατικά ατυχήματα, όσο τα αγροτικά, υπάρχει όμως μια μικρή αύξηση. Σ’ όλο αυτό, σημαντικό ρόλο έχει η ενημέρωση και οι συνθήκες εργασίας».

Ο ηλεκτρολόγος-μηχανικός ΤΕ και τεχνικός Ασφαλείας της ΔΕΔΔΗΕ, Σπ. Τσουμάνης, σημείωσε τη σημασία της πρόληψης των ατυχημάτων και την ασφάλεια στο εργοτάξιο, τονίζοντας πως είναι ανάγκη να μειωθούν τα ατυχήματα στον χώρο. «Παρ’ όλο που η ΔΕΔΔΗΕ είναι μια εταιρεία ηλεκτροδότησης, τα περισσότερα ατυχήματα που συμβαίνουν, είναι από πτώσεις και όχι ηλεκτρικά. Πρόσφατα, μάλιστα, καταγράφηκαν δυσάρεστα περιστατικά με εργαζόμενους και πρέπει να παρθούν ενέργειες και πρωτοβουλίες, που θα βοηθήσουν να μειωθούν τα ατυχήματα.

Τέλος, ο διπλωματούχος Μηχανολόγος-Μηχανικός και Αεροναυπηγός Διονύσης Μπέλτσος, αναφέρθηκε στην υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους συνάθροισης κοινού, τονίζοντας τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους χώρους. Όπως δήλωσε: «Είναι κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή, ενημέρωση, πρόληψη και ορθή χρήση μέτρων προστασίας. Πολύ σημαντικό είναι ότι και οι ιδιοκτήτες χρειάζεται να φροντίζουν για τη σωστή τήρηση των μέτρων πυροπροστασίας στις επιχειρήσεις τους. Έχουμε ακούσει πολλές περιπτώσεις για εκρήξεις προπανίου σε εστιατόρια και καφενεία και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να γίνεται πιστή μελέτη των κανόνων πυρασφάλειας και ενημέρωση των εργαζομένων πως θα πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση πυρκαγιάς».

Μετά τις εισηγήσεις των παραπάνω ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση.

Πηγή: ilia24.gr

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.