ilia24.gr
Τρίτη, 23 Μαΐου 2017 18:59

Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου: Αφιέρωμα τιμής και μνήμης στην Βασιλεύουσα!!

Τρίτη 29η Μάϊου 1453 «Εάλω η Πόλις»

Την Κυριακή 28η Μάϊου 2017 και ώρα 7:45 μ.μ.

 

Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν». (Κωνσταντίνος  ο Παλαιολόγος).

Ο Μαΐος είναι ο μήνας της Κωνσταντινουπόλεως. Αυτές τις ημέρες η Βασιλεύουσα και γενικότερα το κράτος της Ρωμανίας, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, έρχονται πιο συχνά στο μυαλό μας.

Στις 11 Μαΐου του 330 μ.Χ., ο Μέγας Κωνσταντίνος τέλεσε τα εγκαίνια της Νέας Ρώμης, της Κωνσταντινούπολης. Στις 21 Μαΐου τιμήσαμε την μνήμη του ιδρυτού αυτής, του Αγίου Κωνσταντίνου και της μητρός του Αγίας Ελένης. Στις 29 Μαΐου θυμόμαστε αυτούς που έπεσαν στα τείχη της Πόλης κατά την Άλωση του 1453 μ.Χ., με ηγέτη τον Εθνομάρτυρα Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο!

Η 29η Μαΐου είναι ημέρα πόνου, αλλά και ημέρα Ιερή για το Γένος μας. Είναι ημέρα μνήμης και χρέους την οποία και δεν πρέπει διόλου να ξεχνούμε. Για τον λόγο αυτό ο Ιερός Ναός, με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΓΕΡΜΑΝΟΥ διοργανώνει για 3η συνεχή χρονιά την Επετειακή αυτή εκδήλωση με την συμπλήρωση 564 χρόνων από την αποφράδα εκείνη ημέρα της Τρίτης 29ης Μαΐου του 1453 μ.Χ.

Στους ζοφερούς καιρούς και στις δύσκολες ημέρες, που ζούμε όχι απλώς πρέπει να θυμόμαστε αυτή την θλιβερή ημέρα που αποτελεί την «Μεγάλη Παρασκευή» του Γένους μας, την δύστυχη και αιματοκυλισμένη, αλλά οφείλουμε να διατρανώνουμε τη φωνή μας και να ζούμε όλοι εμείς την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, την Παράδοσή μας και την Ορθοδοξία μας, γιατί η “Άλωση της Πόλης” μας διδάσκει πολλά.

Η Ιστορική αυτή θλιβερή μνήμη πρέπει να μεταλαμπαδεύετε από γενιά σε γενιά. Είναι πολλή σημαντικό να συνειδητοποιούμε όλοι μας, την αξία που έχει η Ιστορική αυτή μνήμη στην ζωή του καθενός και αυτό γιατί το Γένος μας, πέρασε και περνάει πολλές δυσκολίες..., καθώς υπάρχουν διάφορα σημάδια που δείχνουν ότι πολλά θα αλλάξουν τα επόμενα χρόνια.

Η αξιόλογη αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της προσεχής Κυριακής 28 Μαΐου και από ώρα 7:45 μ.μ. έως 9:15 μ.μ., στο προαύλιο του Ιερού Ναού σύμφωνα με το εξής πρόγραμμα:

Ομιλία από τον συμπολίτη μας κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ .Β. ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟ Αναπληρωτή Καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας, με θέμα: «Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΩΣ ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ».

Τραγούδια της Πόλης και της Μικράς Ασίας, που δεν χάθηκαν και δεν πρέπει να χαθούν από την μνήμη μας, με την Μικτή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΣΑΚΚΑ-ΚΥΡΙΤΣΗ.

Απαγγελία Θρήνων και ανάγνωση Κειμένων, από την κ. ΕΛΝΤΑ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Ηθοποιό, Σκηνοθέτη και Διευθύντρια της Δραματικής Σχολής «ΜΕΛΙΣΣΑ», καθώς επίσης και την δ. ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΑΤΣΗΔΗΜΑ Φιλόλογο, Σπουδάστρια της Δραματικής Σχολής «ΜΕΛΙΣΣΑ».

Προβολή Βίντεο με το χρονικό της Άλωσης, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Νικόλαος Κατσηδήμας.

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

Οι φωτογραφίες είναι από την περσινή εκδήλωση

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.