ilia24.gr
Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 10:19

Αναπτυξιακός πόλος σε Ηλεία και Πύργο από το κοίτασμα στο Κατάκολο

 

Παρουσίαση από την «Energean Oil and Gas» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

 

  Ένας νέος αναπτυξιακός πόλος για τον Δήμο Πύργου και τη νομό Ηλείας γενικότερα πρόκειται να δημιουργηθεί με την εκμετάλλευση του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Δυτικό Κατάκολο, το οποίο διαχειρίζεται η Energean. Η προοπτική αυτή αναδεικνύεται με σαφήνεια από το παράδειγμα της ανάπτυξης των κοιτασμάτων της Λεκάνης του Πρίνου στον Κόλπο της Καβάλας, όπου τα οφέλη είναι προφανή στην τοπική οικονομία, όπως και η αρμονική συνύπαρξη με την καθημερινότητα, την τουριστική δραστηριότητα, την αλιεία και το περιβάλλον.

Στις επισημάνσεις αυτές προχώρησαν χθες ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα κ. Δημήτρης Γόντικας και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου κατά την παρουσίαση του project ανάπτυξης του κοιτάσματος του Δυτικού Κατακόλου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Πύργου, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου.

Ειδικότερα, ο κ. Γόντικας παρουσίασε τη συνολικότερη δραστηριότητα της Energean, η οποία μέσω της πρόσφατης εξαγοράς της Edison E&P, αποκτά παρουσία σε εννέα χώρες της Μεσογείου με ημερήσια παραγωγή περί τις 70 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου και βεβαιωμένα αποθέματα περί τα 610 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, εκ των οποίων περίπου το 80% είναι σε φυσικό αέριο. Ο κ. Γόντικας αναφέρθηκε στην πορεία του ύψους 1,6 δισεκ. δολ. project ανάπτυξης του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο Καρίς, στην θάλασσα του Ισραήλ, στο πλαίσιο του οποίου η Energean κατασκευάζει μία νέα μεγάλη υποδομή, το Energean Power FPSO, το οποίο πρόκειται να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσω του FPSO, η Energean θα είναι σε θέση να παράγει και να διαθέτει στο Ισραήλ και σε γειτονικές αγορές περί τα 8 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως, δηλαδή ποσότητα διπλάσια σε σχέση με την ετήσια κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας μας.

Το παράδειγμα της Καβάλας

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην πρόοδο των δραστηριοτήτων της Energean στην Δυτική Ελλάδα και στην Αδριατική, ενώ επισήμανε ότι η δραστηριότητα της Energean από το 2007, στον Πρίνο, χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα δεδομένα:

-Μηδέν περιβαλλοντικά ατυχήματα

-200 νέες θέσεις εργασίας

-166 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο & Ασφαλιστικά Ταμεία

-136 εκατ. ευρώ οικονομία της Καβάλας (μισθοί, προμηθευτές κλπ.) και 16 εκατ. σε άλλες ελληνικές επιχειρήσεις

-Στην περιοχή λειτουργεί 3η μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα στην Ελλάδα

-Πάνω από ένα εκατ. επισκέπτες βρίσκονται κάθε χρόνο στην Θάσο

-Έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί με την τοπική κοινωνία και μια σταθερή συνεργασία με το ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης, με έναν στους τέσσερις εργαζόμενους της εταιρείας στην περιοχή να είναι απόφοιτοι του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού ιδρύματος

«Η δραστηριότητά μας έχει αναπτυχθεί αρμονικά σε σχέση με όλες τις άλλες δραστηριότητες μιας περιοχής, το Ακαθόριστο Προϊόν της οποίας προέρχεται σε ποσοστό άνω του 60% από τον τουρισμό. Μάλιστα, το παράδειγμα του Πρίνου έχουν ως σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και άλλες χώρες της περιοχής μας, όπως το Μαυροβούνιο και η Κροατία, εκπρόσωποι της κεντρικής και της τοπικής διοίκησης των οποίων έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές τις εγκαταστάσεις μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γόντικας

ENERGEAN NIKOLAOY

Η πιλοτική γεώτρηση και η συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Από την πλευρά του, ο Δρ. Νικολάου παρουσίασε την πορεία του project ανάπτυξης του κοιτάσματος στο Δυτικό Κατάκολο, επισημαίνοντας για άλλη μία φορά ότι, σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, η Energean επέλεξε να προχωρήσει στη διενέργεια πλάγια γεώτρησης από τη στεριά, σε γη δίπλα στο Βιολογικό Καθαρισμό Πύργου, προς το κοίτασμα, παρόλο που το εγχείρημα είναι μεγαλύτερου κόστους και τεχνικά πιο σύνθετο σε σχέση με την εγκατάσταση εξέδρας και τη διενέργεια κάθετης γεώτρησης.

Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά όλες τις τεχνικές πλευρές του έργου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας. Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι, εφόσον δεν υπάρξουν γραφειοκρατικού τύπου καθυστερήσεις και η εταιρεία προχωρήσει στη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης, η πιλοτική γεώτρηση είναι δυνατό να ξεκινήσει σε έναν περίπου χρόνο. Εφόσον η πιλοτική γεώτρηση επιβεβαιώσει τα δεδομένα για το κοίτασμα, θα ακολουθήσει η προετοιμασία και η εκτέλεση της πρώτης παραγωγικής γεώτρησης. Παράλληλα θα κατατεθεί προς διαβούλευση νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, με αντικείμενο αυτήν την φορά τις εγκαταστάσεις και την διαδικασία, παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, με δεδομένη την επιλογή για μεταφορά του παραγόμενου πετρελαίου δια θαλάσσης με τη δημιουργία αγκυροβολίου κοντά στη θέση των γεωτρήσεων.

Σημειώνεται ότι η Energean έχει συνάψει συνεργασία με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, προκειμένου να ληφθούν υπόψιν στον σχεδιασμό τον εγκαταστάσεων όλες οι παράμετροι που αφορούν τη σεισμικότητα της περιοχής

 

Συγκεκριμένα οφέλη για την τοπική οικονομία

Ο Τεχνικός Σύμβουλος της Energean αναφέρθηκε ακόμη στις αναπτυξιακές προοπτικές και στα συγκεκριμένα οφέλη που συνεπάγεται το project για την περιοχή, κάνοντας λόγο για:

-60 με 70 άμεσες θέσεις εργασίας

-Τριπλάσιες έμμεσες θέσεις εργασίας

-Δημιουργία νέων υποδομών και ενίσχυση υφιστάμενων

-Ενίσχυση δραστηριότητας σε τομείς όπως οι προμήθειες εφοδίων και αγαθών, οι μεταφορές, οι επισκευές και συντηρήσεις εξοπλισμού, οι ενοικιάσεις χώρων και δωματίων

-Άμεση ενίσχυση σε εισόδημα και έμμεση με την είσπραξη του 5% από την φορολογία των κερδών

-Αυξημένες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης

-Προοπτική για συνέργειες με τα τοπικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

-Προοπτική μελλοντικής αξιοποίησης του φυσικού αερίου από την τοπική κοινωνία

«Όπως είμαστε σήμερα εδώ για να απαντήσουμε στις απορίες και στις δικαιολογημένες επιφυλάξεις και ανησυχίες που προκαλεί το νέο και να λάβουμε υπόψιν θέματα που προκύπτουν από την διαβούλευση,  έτσι θα είμαστε μέρος της καθημερινότητας της τοπικής κοινωνίας και στη διάθεσή της με ξεκάθαρες και άμεσες απαντήσεις και με από κοινού αντιμετώπιση κάθε ζητήματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δρ. Νικολάου.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρέστη και ο Κώστας Νικολόπουλος, συντονιστής της ομάδας της LDK που εκπόνησε την Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά όλα τα δεδομένα που έχουν ληφθεί υπόψιν καθώς και όλες τις προϋποθέσεις που θέτει η περιβαλλοντική νομοθεσία για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το κοίτασμα του Δυτικού Κατακόλου περιέχει απολήψιμα 10,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ η ερευνητική δραστηριότητα της Energean έχει ως στόχο την αξιοποίηση και των ποσοτήτων βιογενούς φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.