ilia24.gr
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019 09:29

Πύργος: Θύμισε παλιές εποχές η συγκέντρωση του Στάθη Καννή-ΦΩΤΟ

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που πραγματοποίησε το απόγευμα του Σαββάτου ο υποψήφιος δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, στο Συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας στον Πύργο,

σε μια συγκέντρωση που θυμισε παλιές εποχές, καθώς η αίθουσα εκδηλώσεων πλημμύρισε από κόσμο, ενώ το ανθρώπινο πλήθος σχημάτισε «ουρά» που έφτανε ως την άκρη της οδού 28ης Οκτωβρίου.

Ο Στάθης Καννής, φανερά συγκινημένος, από την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμά του, τους ευχαρίστησε θερμά και τόνισε ότι η μαζική συμμετοχή τους αποτελεί συμβόλαιο τιμής.

«Υπογράφω σήμερα μαζί σας, με τον καθένα χωριστά αλλά και όλους μαζί, ένα συμβόλαιο τιμής. Ένα συμβόλαιο που θα με δεσμεύει για πάντα.  Δημιουργούμε σήμερα, όλοι εδώ, άρρηκτους δεσμούς με έναν μόνο σκοπό: την ανατροπή της μίζερης και θλιβερής πραγματικότητας που βιώνουμε, ζώντας σε έναν τόπο που δεν τον ονειρευτήκαμε έτσι, που όμως κάποτε γέμιζε τις καρδιές μας και μας έκανε περήφανους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καννής άσκησε κριτική στην πενταετία της σημερινής δημοτικής, αρχής επισημαίνοντας ότι είναι προφανής η αποτυχία της.

«Δεν χρειάζονται πολύπλοκες και βαθυστόχαστες αναλύσεις για να διαπιστώσουμε το τέλμα που βιώνει ο Δήμος μας. Η σημερινή δημοτική αρχή, παρά τα πέντε ολόκληρα χρόνια άσκησης της δημοτικής εξουσίας, απέτυχε παταγωδώς. Εξάντλησε τα στενά περιθώριά της και τα διάδοχα σχήματά της επιχειρούν απλώς να αναβαπτίσουν την πολιτική της», σημείωσε και αναφέρθηκε στα πιο τρανταχτά παραδείγματα.

«Φτάσαμε στο σημείο να “μεταναστεύουμε” σε γειτονικές πόλεις, για να συμμετάσχουν τα παιδιά μας σε μια αθλητική δραστηριότητα και να παρακολουθήσουμε μια αξιοπρεπή εορταστική και πολιτιστική εκδήλωση. Την ώρα που κάποιοι “βλέπουν” τουρίστες στο κέντρο του Πύργου, εμείς βλέπουμε Πυργιώτες σε άλλες κοντινές πόλεις να ενισχύουν με τον οβολό τους τις αγορές τους. Την ώρα που κάποιοι “βλέπουν” ότι η πόλη απογειώνεται, εμείς διαπιστώνουμε ότι ο Πύργος πλέον υπολείπεται σε πολλούς τομείς ακόμα και από τις μικρές κωμοπόλεις του Νομού μας», είπε χαρακτηριστικά και καυτηρίασε την κατάσταση που επικρατει με τα απορρίμματα και την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στη συνέχεια ο Στάθης Καννής ανέλυσε τους βασικούς άξονες του προγράμματός του και τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να αποκτήσει ο Πύργος ισχυρή ταυτότητα και brand name.

«Δίνουμε ταυτότητα στο Δήμο μας. Ο Δήμος Πύργου θα αποκτήσει ισχυρή  επωνυμία – Brand, που θα συνδέεται με την ιστορία και το παρόν του. Δημιουργούμε πολιτιστική διαδρομή, ως ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν,  που θα καλύπτει όλο τον Δήμο, από την θαλάσσια πύλη μας, το Κατάκολο έως την Ωλένη, από τον Ιάρδανο έως τον Βώλακα, με αξιοθέατα, φυσικά και ιστορικά μνημεία και υποδομές σύνδεσης (υλικές αλλά και ψηφιακές). Διασυνδέουμε το λιμάνι μας με τους δρόμους του κρασιού, τα αρχαιολογικά μνημεία μας με το θρησκευτικό πλούτο της περιοχής μας, τη σύγχρονη αγροτική παραγωγή με τα ιστορικά αγροτικά προϊόντα, όπως τη σταφίδα και το λάδι. Και φυσικά αξιοποιούμε το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τη γειτνίαση με την Αρχαία Ολυμπία», τόνισε ο Στάθης Καννής.

«Θα ανακτήσουμε τη χαμένη περηφάνια των Πυργιωτών. Ο Πύργος πρέπει να γίνει ξανά η πρωτεύουσα του Νομού μας. Ξεκινάμε σήμερα την επανασύσταση του Δήμου Πύργου. Για να γίνει ο Πύργος, η πόλη που όλοι αγαπήσαμε και ονειρευτήκαμε. Για να ξαναπάρουν ζωή τα χωριά μας. ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε», υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καννής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ένα όμορφο και συγκινητικό βίντεο με την ιστορία του Πύργου, το οποίο επιμελήθηκε ο διακοσμητής και υποψ. Δημοτικός σύμβουλος Χάρης Μικελόπουλος. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η δημοσιογράφος Βίκυ Γκουγκουστάμου.

Ακολούθησε η παρουσίαση της πρώτης ομάδας υποψήφιων δημοτικών συμβούλων

 1. Αθανασοπούλου Φωτεινή, τραπεζική υπάλληλος
 2. Αναστασίου Αχιλλέας, πολιτικός μηχανικός
 3. Ανδρικόπουλος Ανδρέας, ταχυδρ. Υπάλληλος και πρ. αντιδήμαρχος
 4. Γιαννόπουλος Ανδρέαςμ, ελεύθ. Επαγγελματίας
 5. Γκιτζίρης Γεώργιος, χημικός μηχανικός
 6. Ευθυμιοπούλου Ιωάννα, δασκάλα
 7. Ηλιόπουλος Ανδρέας, πρόεδρος συνδέσμου Συνεργείων μηχαν. Αυτοκ. Ηλείας
 8. Θανόπουλος Κων/νος, υπαλληλος Γεν. Νοσοκ. Πύργου
 9. Θεοδώρου Νικόλαος, δικηγόρος, πρ. πρόεδρος Δικηγ. Συλλ. Ηλείας & Νοσοκ. Πύργου
 10. Καρβουνιάρη Αθηνά, φιλόλογος
 11. Κατέβας Διονύσιος, βιοτέχνης
 12. Κλάδης Ιωάννης, συνταξιούχος αστυνομικός
 13. Κολόκας Πολύβιος (Βάκης), δημοτ. Υπάλληλος, πτυχιούχος Παντείου παν/μίου
 14. Κωνσταντόπουλος Σπυρίδων, ελεύθ. Επαγγελματίας
 15. Μάτσα Έφη, βοηθός ιατρικών & βιολογικών εργαστηρίων
 16. Μικελόπουλος Χάρης, διακοσμητής
 17. Μουρτεζάς Γεώργιος, φιλόλογος και επιστημ. Συνεργάτης Παν/μίου Κρήτης
 18. Μπακόπουλος Κων/νος, ιδιωτικός υπάλληλος
 19. Μπουλούκου Τζωρτζίνα, δικηγόρος
 20. Ντούμας Μαρίνος, αγρότης
 21. Μαχαίρας Κων/νος ελεύθ. Επαγγελματίας
 22. Οικονόμου Δημήτριος, καθηγ. Φυσικής Αγωγής
 23. Παναγόπουλος Βασίλειος, πολιτικός μηχανικός & πρ. αντιδήμαρχος
 24. Πασχαλίνου Διονυσία, αρχιτέκτ. Μηχανικός
 25. Πατρίκιος Απόστολος, ιατρός μαιευτήρας-γυναικολόγος
 26. Παυλόπουλος Παναγιώτης δημοσιογράφος
 27. Πετρόπουλος Ιωάννης, Ταμίας Σωματ. Παραπληγικών Ηλείας
 28. Σαρακίνης Διονύσης, δημοτικός υπάλληλος
 29. Τριαντόπουλος Τάκης, ελεύθ. Επαγγελματίας
 30. Τροχανάς Χάρης, ιδιωτ. Υπάλληλος
 31. Φάκαλου Αναστασία, νοσηλεύτρια
 32. Φραγκαντώνης Παν/της, συνταξ. Υπάλληλος ΟΤΕ & πρ. αντιδήμαρχος
 33. Χριστοπούλου Μαρία, συμβολαιογράφος

 

Συνδημότισσες και Συνδημότες,

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για τη σημερινή εντυπωσιακή παρουσία σας.

Η μαζική συμμετοχή σας στην πρώτη αυτή ανοιχτή συγκέντρωση της δημοτικής παράταξής μας με συγκινεί. Με συγκινεί και με δεσμεύει.

Υπογράφω σήμερα μαζί σας, με τον καθένα χωριστά αλλά και όλους μαζί, ένα συμβόλαιο τιμής. Ένα συμβόλαιο που θα με δεσμεύει για πάντα.

Δημιουργούμε σήμερα, όλοι εδώ, άρρηκτους δεσμούς, προσωπικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς, με έναν μόνο σκοπό: την ανατροπή της μίζερης και θλιβερής πραγματικότητας που βιώνουμε, ζώντας σε έναν τόπο που δεν τον ονειρευτήκαμε έτσι, που όμως κάποτε γέμιζε τις καρδιές μας και μας έκανε περήφανους. 

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι η δύναμή σας, η δύναμη που σήμερα δίνετε απλόχερα στη δημοτική παράταξη ΜΠΟΡΟΥΜΕ, θα γίνει ο δημιουργικός άνεμος αλλαγής που θα μετατρέψει τον Δήμο Πύργου, την πόλη που ζούμε, την πόλη που αγαπάμε, σε πραγματική πρωτεύουσα.

Θα ανακτήσουμε τη χαμένη περηφάνια των Πυργιωτών. Όλες οι δημοτικές ενότητες, η Ωλένη, ο Ιάρδανος, ο Βώλακας θα αισθάνονται ότι ανήκουν σε έναν πραγματικά ισχυρό Δήμο.

Με μια νέα, ρεαλιστική και αισιόδοξη πρόταση που θα μετατρέπει τον Πύργο σε μία σύγχρονη πόλη και τις κοινότητές μας σε ζωντανά κύτταρα ανάπτυξης.

Μια πρόταση που θα αφορά τους νέους μας, θα αξιοποιεί τις δυνατότητές τους και θα εκμεταλλεύεται το τεράστιο μορφωτικό επίπεδό τους προς όφελος του Δήμου μας.

Φίλες και Φίλοι,

Ο Δήμος Πύργου, μια μεγάλη διοικητική περιφέρεια, με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές δυνάμεις, παράδοση, πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία, στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, θα βρεθεί μπροστά σε αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του.

Οι πολίτες του Δήμου μας θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο ή θα παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στη λογική της αδράνειας, της μιζέριας και της μικροπολιτικής.

Δεν χρειάζονται πολύπλοκες και βαθυστόχαστες αναλύσεις για να διαπιστώσουμε το τέλμα που βιώνει ο Δήμος μας.

Η σημερινή δημοτική αρχή, παρά τα πέντε ολόκληρα χρόνια άσκησης της δημοτικής εξουσίας, απέτυχε παταγωδώς τόσο στη διαχείριση της καθημερινότητας όσο και στη χάραξη μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής για το Δήμο μας.

Εξάντλησε τα στενά περιθώριά της και τα διάδοχα σχήματά της επιχειρούν απλώς να αναβαπτίσουν την πολιτική της.

Αν όλοι μπορούμε με ευκολία να συμφωνήσουμε σε κάτι είναι ότι ο Πύργος δεν έχει τη δική του διακριτή θέση στον χάρτη της ανάπτυξης, στον οποίον προβάλλουν με δυναμισμό πόλεις, που με άξιες δημοτικές αρχές πασχίζουν να φέρουν πόρους, προγράμματα και πρόοδο στον τόπο τους.

Ο Δήμος μας, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο αστικό, εμπορικό και επιχειρηματικό κέντρο του Νομού Ηλείας και συγκεντρώνει περίπου το 1/3 του πληθυσμού του, βαδίζει δίχως σχέδιο, δράσεις και όραμα.

Η πόλη του Πύργου και οι γειτονιές του βαλτώνουν και καθημερινά υποβαθμίζονται. Τα χωριά μας έχουν προκλητικά εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Όταν άλλοι Δήμοι, ισοδύναμου πληθυσμιακού δυναμικού, έχουν κάνει άλματα προς το μέλλον και έχουν πλέον εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, εμείς ακόμα δεν έχουμε λύσει τα βασικά καθημερινά προβλήματά μας.

Όταν όλες οι πόλεις προσπαθούν να απαντήσουν στην οικονομική κρίση που μαστίζει τις τοπικές κοινωνίες, ο Δήμος φαντάζει αδύναμος να πράξει ακόμα και τα στοιχειώδη.

Φτάσαμε στο σημείο να «μεταναστεύουμε» σε γειτονικές πόλεις, για να συμμετάσχουν τα παιδιά μας σε μία αθλητική δραστηριότητα και να παρακολουθήσουμε μία αξιοπρεπή εορταστική και πολιτιστική εκδήλωση.

Την ώρα που κάποιοι «βλέπουν» τουρίστες στο κέντρο του Πύργου, εμείς βλέπουμε Πυργιώτες σε άλλες κοντινές πόλεις να ενισχύουν με τον οβολό τους τις αγορές τους.

Την ώρα που κάποιοι «βλέπουν» ότι η πόλη απογειώνεται, εμείς διαπιστώνουμε ότι ο Πύργος πλέον υπολείπεται σε πολλούς τομείς ακόμα και από τις μικρές κωμοπόλεις του Νομού μας.

Είμαστε ουραγοί σε όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η απορροφητικότητα σε πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα είναι  αδιανόητα χαμηλή.

Και την ίδια στιγμή, το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων προβάλλει απειλητικά με τεράστιες υγειονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ούτε η προσωρινή λειτουργία της μηχανικής διαλογής στην Τριανταφυλλιά, κατέστη ικανή να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας.

Είμαστε απόντες ακόμα και από τα προγράμματα για την προμήθεια απορριμματοφόρων και εξοπλισμού καθαριότητας.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις απαξιώθηκαν. Το Κλειστό Γυμναστήριο Πύργου αφέθηκε έρμαιο, χωρίς καμία επισκευή, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές που διαφορετικά θα είχαν αποφευχθεί. Τα ίδια και με το λεηλατημένο πλέον Αθλητικό Κέντρο του Κούβελου.

Και επιτρέψτε μου ειδικά για το Κλειστό Γυμναστήριο να έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, μιας και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του την περίοδο που ήμουν Πρόεδρος του Εθνικού τότε Σταδίου Πύργου, με την αμέριστη συμπαράσταση του Ηλείου Γιώργου Βασιλακόπουλου, του οποίου φέρει και το όνομα.

Οι δημοτικές μας ενότητες και τα χωριά πληρώνουν βαρύτερο το τίμημα της αδιαφορίας. Η απόστασή τους από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων που τους αφορούν, ολοένα και μεγαλώνει.

Οι αγρότες μας μοιάζει να έχουν κυριολεκτικά ξεχαστεί στην τύχη τους. Χωρίς υποστήριξη, χωρίς πρόσβαση στις καλλιέργειές τους.  

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εικόνα αποδιοργάνωσης, υπανάπτυξης και αποτελμάτωσης που σαν ένα βαρύ σύννεφο έχει καλύψει την πόλη και ολόκληρο τον δήμο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, αν αναλογιστούμε το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλούμαστε να ασκήσουμε πολιτική και να δώσουμε άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις. Η χώρα μας τα τελευταία πολλά πια χρόνια, βρέθηκε στο μέσο μιας μεγάλης οικονομικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Σε αυτήν τη γεμάτη αντιξοότητες εποχή, τα παραπάνω προβλήματα επιτείνονται και η επίλυσή τους γίνεται ακόμα πιο σύνθετη.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να μιλάμε για πολλές ώρες, αν θέλαμε να αποτυπώσουμε με πληρότητα την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος Πύργου.

Όμως, σήμερα δεν είμαστε εδώ γι’ αυτό.

Είμαστε εδώ για να μοιραστώ μαζί σας, τις σκέψεις μας, τις απόψεις και το σχέδιό μας για την αναγέννηση του Δήμου Πύργου.

Ξεκινώντας από τα απλά, τα καθημερινά και συνεχίζοντας στα πιο μεγάλα. Με σχέδιο και υπευθυνότητα. Αλλάζοντας τα αυτονόητα και επιζητώντας τα μεγαλεπίβολα.

Πώς βλέπουμε εμείς τον Δήμο Πύργου:

 • Κατ’ αρχάς, βλέπω την πόλη του Πύργου και όλες τις τοπικές κοινότητες σαν μία ενιαία διοικητική, κοινωνική και κυρίως οικονομική ενότητα. Ο Πύργος έχει ανάγκη τις κοινότητες και οι κοινότητες έχουν ανάγκη τον Πύργο. Ο Πύργος αιμοδοτείται οικονομικά από τα χωριά μας και αυτά αντλούν υπόσταση και ολοκληρώνονται με τον Πύργο. Η καθεμιά δημοτική ενότητα έχει το δικό της ξεχωριστό ρόλο, τη δική της θέση και εν τέλει το δικό της μερίδιο συμβολής και ανάπτυξης. Η Ωλένη, ο Ιάρδανος, ο Βώλακας είναι ο πλούτος μας.
 • Βλέπω τον δήμο Πύργου ως πραγματική πρωτεύουσα της Ηλείας. Ο Δήμος μας, έχει την ευθύνη ανάπτυξης ολόκληρης της Ηλείας. Οφείλει να συνεργάζεται, να δημιουργεί, αλλά παράλληλα να πρωτοστατεί στην ανάταξη του Νομού Ηλείας, αυτού του τόσο προικισμένου από τη φύση και ιστορία τόπου. Ο Πύργος είναι η δύναμη που θα σηκώσει ψηλότερα όλη την Ηλεία και η Ηλεία είναι ο διοικητικός και οικονομικός χώρος που ο Πύργος μπορεί προνομιακά να ξεδιπλώσει το σχέδιό του.
 • Και τέλος, βλέπω τον Δήμο Πύργου, των 50.000 κατοίκων, να συμμετέχει επί ίσοις όροις, σε αυτό, που διεθνώς ονομάζεται «Αστικός Ανταγωνισμός», δηλαδή στον ανταγωνισμό μεταξύ ισοδύναμων πληθυσμιακά πόλεων για την προσέλκυση πολιτών, επενδύσεων και επισκεπτών. Oι σοβαρές πόλεις αναπτύσσουν αυτή τη στρατηγική σε διεθνές επίπεδο. Εμείς θα πρέπει προφανώς να αρχίσουμε από το εθνικό επίπεδο.

Ποια είναι η στρατηγική μας για τον Δήμο:

 • Δίνουμε ταυτότητα στο Δήμο μας. Ο Δήμος Πύργου θα αποκτήσει ισχυρή επωνυμία – Brand, που θα συνδέεται με την ιστορία και το παρόν του. Σήμερα που ο καλώς εννοούμενος ανταγωνισμός των πόλεων για την προσέλκυση επισκεπτών είναι τεράστιος, δεν μπορείς να απευθυνθείς στην εγχώρια και διεθνή αγορά ανώνυμα. Ο χάρτης των πόλεων περιλαμβάνει μόνο πόλεις που έχουν σαφή και διακριτή ταυτότητα, με βάση τα φυσικά, ιστορικά και πολιτιστικά ιδιαίτερα στοιχεία τους. Το σύγχρονο city marketing στηρίχθηκε παντού σε ισχυρότατες κινήσεις συγκρότησης city branding.
 • Δημιουργούμε πολιτιστική διαδρομή, ως ένα επώνυμο τουριστικό προϊόν, που θα καλύπτει όλο τον Δήμο, από την θαλάσσια πύλη μας, το Κατάκολο έως την Ωλένη, από τον Ιάρδανο έως τον Βώλακα, με αξιοθέατα, φυσικά και ιστορικά μνημεία και υποδομές σύνδεσης (υλικές αλλά και ψηφιακές). Διασυνδέουμε το λιμάνι μας με τους δρόμους του κρασιού, τα αρχαιολογικά μνημεία μας με το θρησκευτικό πλούτο της περιοχής μας, τη σύγχρονη αγροτική παραγωγή με τα ιστορικά αγροτικά προϊόντα, όπως τη σταφίδα και το λάδι. Και φυσικά αξιοποιούμε το μεγάλο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τη γειτνίαση με την Αρχαία Ολυμπία.
 • Αναπτύσσουμε συνέργειες τοπικών επιχειρήσεων που θα υποστηρίζουν όλο αυτό το τουριστικό προϊόν. Με Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας, που θα καταγράφουν τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς τοπικών προϊόντων. Με σύνδεση της Διαδρομής με τα εν λόγω καταστήματα και τους παραγωγούς, παρέχοντας προβολή, κίνητρα και πιστοποίηση.

Η στρατηγική αυτή συνιστά ένα ισχυρό αναπτυξιακό τρίπτυχο, που συνδέει τον πολιτισμό και τον τουρισμό με τις τοπικές επιχειρήσεις και τη χειμαζόμενη τοπική οικονομία.

Ποιοι είναι οι θεματικοί άξονες δράσης της νέας δημοτικής αρχής:

Tο σχέδιό μας αυτό δεν μπορεί να υπηρετηθεί, αν δεν ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα και τα καθημερινά, αν δεν κάνουμε συντονισμένες, μελετημένες και σε κάθε περίπτωση κοστολογημένες παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους τομείς.

  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μια πόλη ελκυστική πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι καθαρή και φιλική στο περιβάλλον.

 • Προμηθευόμαστε άμεσα εξοπλισμό καθαριότητας και συνάπτουμε προγραμματικές συμβάσεις με υπάρχουσες δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου μας, ώστε να αξιοποιηθεί η ευελιξία τους στην πρόσληψη αναγκαίου προσωπικού.
 • Δημιουργούμε ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων σχετικών με την καθαριότητα από τους πολίτες.
 • Προτεραιότητά μας είναι η οργανωμένη ανακύκλωση, με ψηφιακή χαρτογράφηση των κάδων, υπογειοποίηση στα κεντρικά σημεία, κάδους με ξεχωριστά ρεύματα, δράσεις κομποστοποίησης και Πράσινα Σημεία σε όλο τον δήμο.
 • Τίποτα όμως από αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων με ειδικές μαθητικές εκδηλώσεις, ημερίδες και «γιορτές οικολογίας».
 • Μελετούμε την άμεση αποκατάσταση του ΠΟΤΟΚΙΟΥ και τη δημιουργία στο Δέλτα του Αλφειού Περιαστικού Πάρκου, που θα είναι πόλος περιπάτου, άθλησης και αναψυχής.
 • Ξεκινούμε τις διαδικασίες για το μερικό επαναπλημμυρισμό άγονων εκτάσεων της λίμνης Μουριάς, με προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να γίνουν όλες οι απαραίτητες Μελέτες.
 • Ένα ακόμα ζήτημα που ταλανίζει τους συνδημότες μας τα τελευταία χρόνια είναι η ραγδαία αύξηση των αδέσποτων ζώων, τα οποία οφείλουμε να περισυλλέξουμε με ευαισθησία και σε συνεργασία με τους Φιλοζωϊκούς Συλλόγους για την άμεση χωροθέτηση Δημοτικού Κυνοκομείου.

 

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

Η κακή κυκλοφοριακή ρύθμιση της πόλης μας ταλαιπωρεί καθημερινά τους οδηγούς και κάθε δημότη.

 • Ολοκληρώνουμε την κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση του Πολεοδομικού ιστού της πόλης του Πύργου και των Δημοτικών Ενοτήτων.
 • Συντάσσουμε άμεσα μελέτη για την εξεύρεση χώρων πάρκιν σε καίρια σημεία (κοντά στο Επαρχείο, πλησίον του Μουσείου, κοντά στο Εμπορικό Κέντρο).
 • Διανοίγουμε Δημοτικούς δρόμους βάσει της υπάρχουσας Κυκλοφοριακής Μελέτης και προχωρούμε στη Σημειακή Τροποποίησή της.

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΙ  ΣΤΟΧΟΙ

 • Πρωταρχική επιλογή μας και άμεσο μέλημά μας θα είναι η ολοκλήρωση των Πολεοδομικών Μελετών που είναι σε εξέλιξη.

 α) Η μελέτη του ΣΧΟΟΑΠ, η οποία έχει αρχίσει από το 2008 πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να θεσμοθετηθούν χρήσεις γης για όλον τον Καποδιστριακό Δήμο Πύργου.  Το εργαλείο αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πλεονέκτημα για κάθε περιοχή. Με την έγκριση του λύνεται το πρόβλημα ανέγερσης του Α΄ Λυκείου και άλλα πολεοδομικά θέματα χρήσεων γης εντός του Σχεδίου Πόλεως Πύργου.

β) Η αναθεώρηση του Νοτίου Τμήματος του Σχεδίου Πόλεως Πύργου, το οποίο παρέμεινε στάσιμο όλη την προηγούμενη πενταετία, η Πράξη Εφαρμογής Λαμπετίου και του Σχεδίου Πόλεως Επιταλίου, καθώς και οι Πολεοδομικές Μελέτες επέκτασης του Δήμου μας, αποτελούν κομβικά σημεία του προγράμματός μας.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

Θα ανοίξουμε τις ντουλάπες των Διευθύνσεων των Υπηρεσιών Προγραμματισμού και της Τεχνικής Υπηρεσίας και θα βρούμε τις μελέτες εκείνες που υπάρχουν και αραχνιάζουν για χρόνια και αφού τις αξιολογήσουμε και τις επικαιροποιήσουμε, θα προσπαθήσουμε να τις εντάξουμε σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.

Τέτοιες μελέτες γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και δυστυχώς έμειναν στα ράφια για μια πενταετία, χάνοντας ακόμη και τις πιστώσεις που υπήρχαν γι΄ αυτές.

Θα δούμε από την αρχή:

 • τις εισόδους της πόλης μας.
 • τους σημαντικούς χώρους και κτήρια που σηματοδοτούν την πορεία της (Μανωλοπούλειο, το πάρκο ΣΠΚ, τα υπνωτήρια ΟΣΕ, τις αποθήκες του ΑΣΟ και το πάρκο Ξυστρή - ένα έργο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε η προηγούμενη δημοτική αρχή, το οποίο όμως ο νυν Δήμαρχος αντιμετώπισε με πρωτοφανή εχθρότητα και έκανε ό,τι μπορούσε για να το απαξιώσει και να το απεντάξει. Ό,τι βλέπουμε σήμερα στο πάρκο είχε συμβασιοποιηθεί, δημοπρατηθεί και ξεκινήσει πριν το 2014 με απορρόφηση 70% και θα έπρεπε να είχε παραδοθεί στους πολίτες σε πλήρη λειτουργία ήδη από τα μέσα του 2015).

Θα δούμε από την αρχή τις ξεχασμένες γειτονιές μας, τα Χαλικιάτικα, τη Δεξαμενή και τόσες άλλες, που κάποτε από αυτές ξεπηδούσε η ζωή της πόλης μας.

Θα δούμε από την αρχή τους παραμελημένους κοινόχρηστους χώρους μας, τις πλατείες μας. Η ανάπλασή τους θα γίνεται μετά από διαβούλευση, χωρίς αιφνιδιασμούς και προχειρότητες. Με τήρηση των νόμιμων διαδικασιών και τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την εξεύρεση της καλύτερης πρότασης. Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του νυν Δημάρχου, που θέλει να δαπανήσει για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και του Επαρχείου, το ιλιγγιώδες ποσό των 2.700.000 ευρώ, με μια μελέτη 6 σελίδων (6 σελίδων), χωρίς να λάβει υπόψη του τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων. Του έχουμε επισημάνει, του έχουμε τονίσει με κάθε τρόπο, προφορικά και εγγράφως (γιατί τα γραπτά μένουν), ότι κινδυνεύει να κατασκευαστεί ένα έργο στην καρδιά της πόλης μας που θα μείνει ημιτελές (όπως συνέβη με την Πλατεία της Ζακύνθου). Το έργο αυτό πρέπει να γίνει αλλά πρέπει να γίνει σωστά.

 

ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Μια ακόμα απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης είναι ο ορισμός των χρήσεων γης σε όλο το Καποδιστριακό Δήμο, που θα αφορά κατά προτεραιότητα το παραλιακό μέτωπο. Με το εργαλείο αυτό θα δώσουμε κίνητρα για επέκταση της πόλης μας προς τη θάλασσα και θα αποκτήσουν ρυμοτομικά σχέδια οι παραλιακοί οικισμοί. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μόνιμη και παραθεριστική κατοικία και για την αύξηση των τουριστικών καταλυμάτων.

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Από το στρατηγικό μας σχέδιο για το Δήμο που σας ανέλυσα, προκύπτει ως αυτονόητη η μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στον πολιτισμό και τον τουρισμό.

 • Ενισχύουμε τον Θρησκευτικό τουρισμό με την ανάδειξη και προβολή των θρησκευτικών μνημείων του Δήμου μας. Οι εκκλησίες μας και τα μοναστήρια μας πρέπει να αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος και επίσκεψης.
 • Αναδεικνύουμε και αναπλάθουμε το χώρο του ναϋδρίου του Αγίου Χαραλάμπους. Ο προστάτης Άγιός μας πρέπει να αποτελεί ξεχωριστό σημείο και εμβληματικό τοπόσημο για την πόλη. Κι όλα αυτά σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας.
 • Δημιουργούμε κεντρικό μουσειακό αλλά και πολιτιστικό χώρο όπου θα στεγάζεται η ιστορία της πόλης (σταφίδα, τρένο, Τύπος κ.ά. ). Ένας χώρος διαδραστικός, ζωντανός για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, όπου θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τον Πύργο μας.
 • Ενδυναμώνουμε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά & Νέους, και μετατρέπουμε τον Πύργο σε πόλο έλξης κινηματογραφιστών.
 • Αναδεικνύουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου.
 • Θεσμοθετούμε εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με έμφαση στις Απόκριες και το καλοκαίρι, ώστε να μη νεκρώνει η πόλη. Είναι υποχρέωση του δήμου να συνεργαστεί με όλους τους φορείς και με δική του πρωτοβουλία πια να θεσμοθετήσει γιορτές για όλο τον χρόνο.

 

ΠΑΙΔΕΙΑ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Πόλη χωρίς υποδομές παιδείας και αθλητισμού είναι μια πόλη χωρίς αύριο.

 • Διεκδικούμε την λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών Πολιτισμού & Τουρισμού.
 • Συντηρούμε και βελτιώνουμε τις υπάρχουσες σχολικές εγκαταστάσεις.
 • Ολοκληρώνουμε την υπάρχουσα Μελέτη μετατροπής της νέας πτέρυγας του Μανωλοπούλειου Νοσοκομείου σε Σχολείο.
 • Στηρίζουμε τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και επεκτείνουμε το θεσμό των ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων.
 • Συμμετέχουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα «καινοτομίας των επιχειρήσεων» στο σχολείο.
 • Συνεργαζόμαστε και ενισχύουμε τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του Δήμου μας.
 • Ολοκληρώνουμε την ένταξη στο Πρόγραμμα Φιλόδημος της Μελέτης των Παιδικών Χαρών του Δήμου και δημοπρατούμε την κατασκευή τους.
 • Τα Αθλητικά Κέντρα Αγίας Βαρβάρας και Κούβελου πρέπει να αποκτήσουν πάλι ζωή.

                             

 

ΥΓΕΙΑ- ΠΡΟΝΟΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο Δήμος οφείλει να ενισχύει τις δομές υγείας και να προστατεύει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με:

 • τον Εκσυγχρονισμό των Παιδικών Σταθμών,
 • την Διεύρυνση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
 • Δημιουργούμε σύγχρονη στέγη για τα ΚΑΠΗ,
 • Ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης των ΑμεΑ με ράμπες σε όλα τα δημοτικά κτίρια, προμήθεια Seatrac για την πρόσβαση στην παραλία και δημιουργία παιδικής χαράς ΑμεΑ.
 • Αξιοποιούμε κάθε δυνατή δωρεά για την προμήθεια δημοτικού ασθενοφόρου.
 • Και τέλος παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη στο Νοσοκομείο Πύργου. Η υγεία είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη. Δεν παζαρεύεται, δεν ανταλλάσσεται, δεν εξαγοράζεται.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞH

 • Ορισμός Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας θα τύχουν της προσοχής που τους αξίζει.
 • Συγκρότηση συνεργατικού σχήματος παραγωγών, εκπροσώπων τουρισμού και κρουαζιέρας.
 • Ίδρυση χώρου έκθεσης και προώθησης αγροτικών προϊόντων.

ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ

Άφησα τελευταίο το λιμάνι Κατακόλου, το λιμάνι μας, γιατί πρέπει να είναι  παγκόσμιο σημείο αναφοράς στον τουρισμό της κρουαζιέρας και αιχμή των προσπαθειών μας για την στήριξη της τοπικής οικονομίας.

Επιδίωξή μας η επίσπευση των παρεμβάσεων που η Περιφέρεια έχει ανακοινώσει και η διαμόρφωση νέας πρότασης συνδυαστικών έργων ανάπτυξης για το λιμένα, τη μαρίνα, την παραλιακή ζώνη, το βουνό και τον οικισμό του Κατακόλου.

Ζητούμενο για εμάς είναι η συνεννόηση με τους επαγγελματίες, τους τοπικούς φορείς και τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με την τουριστική κίνηση στο Κατάκολο, η εφαρμογή ρυθμίσεων με σεβασμό στους κανόνες μιας δίκαιης διευθέτησης των προβλημάτων επ’ ωφελεία όλων, χωρίς επιλεκτικούς αποκλεισμούς ή άλλου είδους διακρίσεις.

Επιδιώκουμε τη διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμεναρχείο αλλά και τις εταιρίες των κρουαζιερόπλοιων για την άμεση αντιμετώπιση θεμάτων και σχεδιασμό νέων δράσεων που θα έχουν επίκεντρο το Κατάκολο και το Δήμο Πύργου.

Οργανώνουμε και επανδρώνουμε με κατάλληλο προσωπικό το Λιμενικό Ταμείο, ώστε να μπορεί να λειτουργεί αποτελεσματικά στην εκπλήρωση των στόχων αλλά και των υποχρεώσεών του.

Τέλος, θεωρούμε επιβεβλημένη και πάρα πολύ σημαντική τη συμμετοχή του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Κατακόλου στην συζήτηση και λήψη αποφάσεων που θα έχουν σχέση με την περιοχή.

Φίλες και Φίλοι,

Με όλες τις παραπάνω δράσεις, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, οραματιζόμαστε έναν Πύργο που το 2023, στο τέλος της δημαρχιακής θητείας μας, θα είναι πρωταγωνιστής σε χρηματοδοτήσεις, δράσεις και πρωτοβουλίες.

Αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι μας, είναι η ίδρυση Γραφείου Πληροφόρησης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων και η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας που θα καταγράφει όλα τα αιτήματα - προτάσεις των πολιτών και θα αποτελέσει μια πολύτιμη δεξαμενή σκέψης για την πόλη μας.  Στόχος μας είναι ο Δήμος Πύργου να γίνει δεκτός στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων (Εurocities-Smartcities), ώστε οι πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής μας.

Προσπάθησα σε αδρές γραμμές να περιγράψω το σχέδιο μου, το σχέδιό μας για την επανεκκίνηση του Δήμου μας.

Είναι ευθύνη μας να εκφράσουμε ένα νέο ρεύμα τοπικής ανάπτυξης. Αν δεν καθοδηγήσουμε τον επαγγελματικό, επιχειρηματικό και δημιουργικό κόσμο του Δήμου μας, τον κάθε δημότη ξεχωριστά, αν δεν τους πείσουμε ότι υπάρχει προοπτική για τον τόπο, δεν έχουμε μέλλον. Δυστυχώς οι επαγγελματικοί φορείς και τα Επιμελητήρια, μηδέ του Επιμελητηρίου Ηλείας εξαιρουμένου, μέχρι σήμερα δεν έπεισαν, δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, δεν έφεραν επενδύσεις, δεν πρόσφεραν ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο.

Αυτή η στάση ευθύνης απέναντι στα προβλήματα του τόπου μου, ήταν που με ώθησε να αναλάβω την πρωτοβουλία να τεθώ επικεφαλής μιας νέας δημοτικής παράταξης και να υπηρετήσω ένα νέο όραμα για τον τόπο μας.

Να συνεισφέρω στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης με την δημιουργία της δημοτικής παράταξης ΜΠΟΡΟΥΜΕ, που συναντιέται με τις πιο δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας.

Μιας δημοτικής παράταξης ανεξάρτητης. Είμαστε η πιο πολυσυλλεκτική δημοτική παράταξη. Είμαστε η μόνη παράταξη που δεν ζήτησε τη στήριξη από κάποιο κόμμα.

Τιμούμε την ιστορία του καθενός. Αλλά ο Δήμος μάς θέλει όλους μαζί.

Με πρωτοπόρους τους νέους.

Με συνιδρυτές όλες και όλους εσάς.

Καλούμε όλους τους πολίτες του Δήμου Πύργου να συνθέσουμε απόψεις, να ενώσουμε δυνάμεις και να δώσουμε τέλος στις διαιρέσεις του χθες που κράτησαν την πόλη στάσιμη.

Να φωνάξουμε ότι δεν πάει άλλο.

Είμαι έτοιμος να συμβάλω στην αλλαγή πορείας του Δήμου μας.

Αντίπαλοί μας δεν είναι οι άλλες παρατάξεις, είναι τα προβλήματα του τόπου μας.

Ο Πύργος πρέπει να γίνει ξανά η πρωτεύουσα του Νομού μας.

Ξεκινάμε σήμερα την επανασύσταση του Δήμου Πύργου.

Είμαστε παρόντες σε μια νέα αρχή.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δημιουργήσουμε έναν Δήμο δυναμικό, εξωστρεφή και καινοτόμο.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να γίνουμε πάλι περήφανοι για το Δήμο μας.

Για να γίνει ο Πύργος, η πόλη που όλοι αγαπήσαμε και ονειρευτήκαμε.

Για να ξαναπάρουν ζωή τα χωριά μας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε.

Είμαστε εδώ γιατί ΜΠΟΡΟΥΜΕ.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.